Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Μοναστήρι (Μποτσιφάρι) Κόνιτσας. Απολαύστε τα video



Απολαύστε τα video

















Το Μοναστήρι Κόνιτσας είναι χωριό του Δήμου Κόνιτσας στο νομό Ιωαννίνων της Ηπείρου.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ. στις δυτικές παρειές του δεύτερου μεγαλύτερου όρους της Ελλάδας του Σμόλικα και κάτω από την κορυφή "Κλέφτης". Η παλαιά του ονομασία ηταν Μποτσιφάρι. Απέχει από την Κόνιτσα περίπου 15 χλμ. ασφαλτοστρωμένου δρόμου, συγκοινωνία υπάρχει ολο τον χρόνο, ενώ γειτονικά χωριά "μαχαλάδες" είναι η Μεσσαριά (Μόλιστα) και το Γανναδιό. Διαθέτει θέα προς τον Γράμμο και τα Αλβανικά βουνά. Πέρα από τα τρία χωριά, εύκολη ειναι η πρόσβαση στην Πυρσόγιαννη (μαστοροχώρι), στο Κεράσοβο, την Φούρκα και την Σαμαρίνα. Επίσης μπορεί κάποιος να πάει προς τον Γράμμο και να φθάσει μέχρι το Ντένισκο. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν κτίστες επι το πλείστον,οι φημισμένοι μάστορες της πέτρας και έμποροι, οι οποίοι έφθαναν σαν μετανάστες μέχρι την Βλαχία, τη Ρουμανία και την Αίγυπτο ή αλλού. Με τις εποχικές γεωργικές εργασίες ασχολούνταν κατά κύριο λόγο, ο γυναικείος πληθυσμός. Το χωριό κατά την απογραφή του 2001 είχε 53 κατοίκους.

Φυσικό περιβάλλον
Το χωριό περιβάλλεται από δάσος πεύκων, ελάτων και άλλων δένδρων. Τα τρεχούμενα νερά είναι σχετικά λιγοστά λόγω των σχιστολιθικών πετρωμάτων και της ύπαρξης πολλών κωνοφόρων. Υπάρχουν αρκετές παλιές εκκλησίες στο χωριό και 2-3 εξωκκλήσια στην γύρω δασική περιοχή. Άξια λόγου είναι τα καλντερίμια και οι πετρόκτιστες βρύσες. Η γύρω δασική περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για ορεινές δραστηριότητες όπως περίπατος-ποδηλασία-ορειβασία-κλπ. Χαμηλότερα από το χωριό κυλάει ο ποταμός Σαραντάπορος για να σμίξει μετά από διαδρομή λίγων χιλιομέτρων με τον Αώο και να περάσουν στην Αλβανία. Η διαδρομή -στην οποία παρεμβάλλεται το χωριό - από Κόνιτσα προς Επταχώρι - Πεντάλοφο) έχει χαρακτηρισθεί ως "ιδιαίτερου φυσικού κάλλους".
Πλησίον του χωριού διέρχονται τα ορειβατικά μονοπάτια "Εθνικό 03" και "Διεθνές Ε6".


























Αξιοθέατα
Το Μοναστήρι διαθέτει έντονα στοιχεία της παραδοσιακής Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης που οδηγεί προς τα χωριό και τα γειτονικά του Μεσσαριά και Γανναδιό υπάρχει σχετική ενημερωτική πινακίδα με τίτλο "Traditional stone villages".
Στο χωριό βρίσκεται το μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου με ιστορία αρκετών αιώνων, χωρίς καλόγερους πια, αλλά με αρκετά κειμήλια και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Συχνά οι κάτοικοι του χωριού και κάτοικοι άλλων περιοχών και επισκέπτες "ανοίγουν" το μοναστήρι και τελούν λειτουργίες. Στο Μοναστήρι στις 6 Αυγούστου γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι.
Επίσης στο διπλανό χωριό Μόλιστα (Μεσαριά) λειτουργεί όλο τον χρόνο παραδοσιακός ξενώνας με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
Πληθυσμός
Το Μοναστήρι κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους, κυρίως ηλικιωμένους, ωστόσο το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται.

Η Ιερά Μονή Μποτσιφαρίου ή Μόλιστας που είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.


32


Η αρχική Mονή Εισοδίων της Παναγίας Μποτσιφαρίου χτίστηκε στα 1672, σε θέση λίγο νοτιότερα της σημερινής.
Ανοικοδομήθηκε το 19ο αιώνα, σύμφωνα και με επιγραφές που βρίσκονται εντοιχισμένες στο Καθολικό (1819 και 1892).

Μόλιστα 4

41

Από τα σωζόμενα κτίρια, σε αρκετά καλή κατάσταση βρίσκεται η πτέρυγα των κελλιών δυτικά του Καθολικού, το Ηγουμενείο, το Συνοδικό και προορισμένος σήμερα για μουσειακή χρήση χώρος. Σ' αυτά προστίθεται και η λεγόμενη «κρεββάτα του Μπέη», στη νοτιοδυτική γωνία πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο, αφιέρωμα κάποιου μπέη της Κόνιτσας, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θαυματουργική ίαση της δαιμονιζόμενης κόρης του.
Το Καθολικό ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με τετράρριχτη στέγη και διπλό γυναικωνίτη. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο προέρχεται από το παλιό Καθολικό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το αναλόγιο του χορού που φέρει ένθετη διακόσμηση από σεντέφι, καθώς και δύο λίθινα σκαλιστά μανουάλια με γεντέκια.

Ι.Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου Μολίστης

Από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζουν τρεις θαυματουργές εικόνες: μία μεγάλη της Παναγίας Οδηγήτριας, μία δεύτερη μικρή του 1783 -η Στρατιώτισσα (επειδή μεταφερόταν στους δρόμους/στράτες της επαρχίας, από ασθενή σε ασθενή, χάριν ίασης και ευλογίας)- η οποία κλάπηκε το 1976, και μία τρίτη, μικρών διαστάσεων, της Θεοτόκου με την προσωνυμία Ρόδον το Αμάραντον.
Στα υπόλοιπα κειμήλια περιλαμβάνεται μία λειψανοθήκη (1799) με τμήμα της κάρας του Αγ. Ιωάννου της Κλίμακος που ανήκε στον Ιερομόναχο Κύριλλο, και μία δεύτερη με χρονολογία 1807. Σ'  αυτά προστίθενται τεμάχια ιερών λειψάνων από την κάρα του Αγ. Ιωάννου του Κλήμαντος, τεμάχιο λειψάνων του Αγ. Γεωργίου, των αγίων Συμεών και Θωμά του εν Μαλεώ και ο οφαλός του Αγ. Μηνά του Καλλικελάδου, τα οποία κλάπηκαν το 1976.
























Πρόσφατα, η Μονή απέκτησε -ως δωρεά από τη Μονή Μολυβδοσκεπάστου- μία νέα λειψανοθήκη με ιερά λείψανα των: αναιρεθέντων αγίων πατέρων της Μονής Αγ. Σάββα του Ηγιασμένου, αναιρεθέντων αγίων πατέρων της Μονής Αγ. Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, αναιρεθέντων αγίων πατέρων της Μονής Αγ. Γερασίμου του Ιορδανίτου, των αγίων Γερμανού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Τρύφωνος μάρτυρος και Ιωάννου του νεομάρτυρος εκ Κονίτσης, καθώς και Τίμιος Λίθος εκ του Γολγοθά, όλα συνοδευόμενα από σχετικό εγγυητικό έγγραφο (303/17-06-2011).
Σημειώνεται ότι τα σωζόμενα σήμερα κειμήλια της Μονής φυλάσσονται στην οικεία μητρόπολη.
Μόλιστα λιτανεία 10-8-2011 (1)

H Mονή έχει 2 μετόχια στην ευρύτερη περιοχή της Μόλιστας και ένα στο χωριό Τράπεζα

  • Ναός Αγ. Θεοδώρων
  • Ναός Προφ. Ηλία
  • Ιερά Μονή Προφ. Ηλιού Τράπεζας

Το 2009, με απόφαση της μητρόπολης, διορίστηκε Ηγουμενοσυμβούλιο το οποίο διοικεί την Ιερά Μονή και, μεταξύ άλλων, μεριμνά για την αναδιοργάνωση, την ανάδειξη και την αναστήλωση των κτιρίων της. Το ανακαινισμένο Συνοδικό και το μικρό «μουσείο» (εκθετήριο με παλιά οικιακά σκεύη) εγκαινιάστηκε το  Νοέμβριο του 2011, στην πανήγυρη της μονής, από το Μητροπολίτη Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα.

Molista 21-11-2012 (9)
Η Ιερά Μονή Μόλιστας ή Μονή Μποτσιφαρίου είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.

Η Ι. Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου Μόλιστας ή Μποτσιφαρίου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα χωριά Μόλιστα και Μοναστήρι (Μποτσιφάρι), στις κατάφυτες βορειοδυτικές πλαγιές του Σμόλικα.


Μόλιστα1

Πρόσβαση
Στην Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης, ο δρόμος, ακολουθώντας τη σχετική σήμανση, παρακάμπτει δεξιά προς τους παραπάνω οικισμούς, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και σε απόσταση 5 χλμ. περίπου από τη διασταύρωση.
Σε κάποιο σημείο, ο δρόμος χωρίζει σε δύο βραχίονες, οι οποίοι οδηγούν στους αντίστοιχους οικισμούς.
Η Μονή βρίσκεται 200 περίπου μέτρα νοτίως του χωριού Μοναστήρι.

Μόλιστα2

Η Μονή, αν και βρίσκεται πλησιέστερα στο Μοναστήρι απ' ό,τι στη Μόλιστα,  κατά κόρο την αποκαλούν με το όνομα της Μόλιστας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, μέχρι πρόσφατα, το Μοναστήρι δεν ήταν ανεξάρτητο αλλά αποτελούσε συνοικισμό της Μόλιστας



Δεν υπάρχουν σχόλια: