Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Οι «τουπαμάρος» της αριστεροπλατφορμίτισας ιστοσελίδας Iskra... Κάνουν κλικ στα σχέδια του Λαφαζάνη

Οι «τουπαμάρος» της Iskra

Μια απρόσμενη δημοσιότητα γνωρίζει το τελευταίο διάστημα η ιστοσελίδα Iskra, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας και συχνά... φιλοξενεί τους υποστηρικτές της δραχμής.

Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μέχρι πρόσφατα προέρχονταν από ένα στενό κομματικό ακροατήριο και τα άρθρα που δημοσιεύονταν δύσκολα μπορούσαν να βρουν απήχηση στο ευρύ κοινό.
Και ξαφνικά οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψαν ένα περιφερειακό site μιας συνιστώσας του κόμματος σε έναν ιστότοπο γνώμης που δίνει τη «γραμμή» της Αριστερής Πλατφόρμας. Οπαδοί της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, αντάρτες που διαφωνούν ευθέως με την ηγεσία του κόμματος, ακόμα και «μεταγραφές» από το ΠΑΣΟΚ βρήκαν το δικό τους μέσο έκφρασης.
Τα πρόσωπα που παρεμβαίνουν με άρθρα τους στην ιστοσελίδα προέρχονται κυρίως από τη λαφαζανική πτέρυγα, αλλά υπάρχουν και οι σχετικά... νέες αφίξεις. Εντύπωση προκαλεί το ότι στους τακτικούς αρθρογράφους συναντά κανείς το πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζήμα αλλά και τον Στ. Κουβελάκη, γιο πρώην υπουργού.

Μέχρι πρόσφατα η διαχείριση της ιστοσελίδας -σύμφωνα με πληροφορίες- γινόταν μέσα από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πλέον όλα ρυθμίζονται από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, ενώ

Μέχρι πρόσφατα η διαχείριση της ιστοσελίδας -σύμφωνα με πληροφορίες- γινόταν μέσα από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πλέον όλα ρυθμίζονται από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, ενώ ρόλο-κλειδί διαδραματίζουν οι Σόφη Παπαδόγιαννη και Α. Νταβανέλος.
Τα πέμπτα... γενέθλια της ιστοσελίδας θα εορταστούν αύριο σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με θέμα «Το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε. Συνεχίζουμε», στο γήπεδο του Πανελληνίου και με κεντρικό ομιλητή τον Π. Λαφαζάνη. Το τελευταίο διάστημα μια σειρά άρθρων ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, καθιστώντας την ιστοσελίδα ιδιαίτερα δημοφιλή στους υποστηρικτές του «εναλλακτικού σχεδίου» περί επιστροφής στη δραχμή.
Μέχρι πρόσφατα η διαχείριση της ιστοσελίδας -σύμφωνα με πληροφορίες- γινόταν μέσα από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ωστόσο μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις υπήρξε μια άτυπη μετακόμιση. Πλέον όλα ρυθμίζονται μέσα από συγκεκριμένα γραφεία -στα κεντρικά του κόμματος στην Κουμουνδούρου- όπου συναντιούνται οι υποστηρικτές του... plan B.

Οι «τουπαμάρος» της Iskra

Ρόλο-κλειδί διαδραματίζει η Σόφη Παπαδόγιαννη (από την Αριστερή Πλατφόρμα) και ο Αντώνης Νταβανέλος (από τη ΔΕΑ). Να σημειωθεί πως και τα δύο αυτά μέλη της Πολιτικής Γραμματείας μαζί με τρεις βουλευτές (Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Θανάσης Πετράκος) πρότειναν να εφαρμόσει η κυβέρνηση πρόγραμμα-γέφυρα για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα.
Ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί το ότι ανάμεσα στα πρόσωπα, άρθρα και παρεμβάσεις των οποίων φιλοξενούνται τακτικά στην ιστοσελίδα, είναι ο δικηγόρος Θέμης Τζήμας. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2012, οπότε και παραιτήθηκε, ανήκε στους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι «τουπαμάρος» της Iskra

«Τοξικός, άθλιος βούρκος»
Ο κ. Τζήμας μετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ δήλωσε τη στήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 και κατόπιν συνεργάστηκε με το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου ΣΧΕΔΙΟ Β, όπου ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014.
Θιασώτης της επιστροφής στη δραχμή σε άρθρο του που αναδημοσίευσε η Iskra από το TVXS και τίτλο «Γιατί είμαι με τον Λαφαζάνη» ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί γιατί τάσσεται με τον επικεφαλής της Πλατφόρμας:
«Θα ήμουν λοιπόν με τον Λαφαζάνη και με τους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν βρισκόμουν στον αντίποδα όσων πρεσβεύουν, ακόμα και αν ήμουν υποστηρικτής του ''ΝΑΙ'' στο δημοψήφισμα, διότι θέλω στη χώρα μου να έχω δημοκρατικό δημόσιο διάλογο και όχι ένα τοξικό, άθλιο βούρκο της οικονομικής ολιγαρχίας που τσαλαβουτάν και που τον αξιοποιούν από κοινού, ακροδεξιοί, δεξιοί, μνημονιακοί και δήθεν αριστεροί που αποδεικνύονται μνημονιακότεροι των μνημονιακών».
Από τους τακτικότερους αρθρογράφους είναι και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Στάθης Κουβελάκης, γιος του υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γ. Κουβελάκη.
Προέρχεται από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά αποτέλεσε έκπληξη η συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ το 2012, αφού από το 2010 είχε ταχθεί ανοιχτά και με πλούσια επιχειρηματολογία υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Είναι μέλος της ΚΕ του κόμματος από τον Νοέμβριο του 2012 και εκ των συνυπογραφόντων το κείμενο 109 μελών του οργάνου που έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας.
Η Iskra μεταξύ άλλων αναδημοσίευσε συνέντευξη του κ. Κουβέλακη στον ραδιοσταθμό 9,84 στις 26 Μαΐου 2015 όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η λύση είναι στάση πληρωμών προς τους δανειστές και ρήξη, αλλά με προετοιμασία και καλά ενημερωμένο λαό», εκτιμώντας ότι «χρειάζεται προσφυγή σε εκλογές, αφού η εντολή του λαού ναι μεν δεν είναι ρήξη με την Ευρωζώνη, αλλά ούτε και υποταγή σε νέο μνημόνιο».

Σκληρή κριτική
Βασικό στέλεχος της συντακτικής ομάδας είναι ο Χρήστος Κασίμης, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΝΕ Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Με την αρθρογραφία του ασκεί σκληρή κριτική στις πολιτικές του μνημονίου, υποστηρίζοντας την προοπτική ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση.
Σε άρθρο του μετά την υπογραφή της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής από τον πρωθυπουργό αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από 17 ώρες ''διαπραγματεύσεων'' οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ταπεινωτική για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό συμφωνία. Πρόκειται για νέο επαχθέστερο μνημόνιο, που επανεγκαθιδρύει και επεκτείνει την τροϊκανή κηδεμονία και τον κοινωνικό εξανδραποδισμό και διατηρεί τη χώρα σε καθεστώς αποικίας χρέους της υπό γερμανική κηδεμονία ΕΕ!».
Αντίστοιχα σε άρθρο που συνυπογράφει με τον δημοσιογράφο Ν. Πέρπερα χαρακτηρίζει την ελληνική πρόταση που προηγήθηκε της συμφωνίας ως «αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης εγκλωβισμένης στον ευρωενωσιακό μονόδρομο που κατέληξε στην ετεροβαρή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να στραγγαλίσουν οικονομικά τον ελληνικό λαό και να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση όλο και πιο κοντά στις θέσεις και στις απαιτήσεις των ''θεσμών''. Μακριά από τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις αλλά ακόμα περισσότερο και από τις αρχές και αξίες της Αριστεράς».
Ο δημοσιογράφος Νίκος Πέρπερας είναι εκ των βασικών αναλυτών και αρθρογράφων της Iskra. Συνεργάτης του ιστότοπου Ημεροδρόμος και επί χρόνια συντάκτης του «Ριζοσπάστη», απ' όπου απολύθηκε το 2013, φέρεται να έχει πολιτικούς δεσμούς με την Πλατφόρμα και τον Π. Λαφαζάνη. Σε άρθρο του στις 21 Ιουλίου με τίτλο «Εύλογα ερωτήματα για τη δήλωση του πρωθυπουργού» αναφέρει χαρακτηριστικά, ευθυγραμμιζόμενος με την άποψη στελεχών της Πλατφόρμας:
«Τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες ''σταύρωναν'' τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη».
Πρόσφατα η Iskra φιλοξένησε άρθρο του μέλους της ΚΕ Αλέξανδρου Μπίστη στην «Αυγή», ο οποίος έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας στο κείμενο των «109».
Ο κ. Μπίστης στο άρθρο του αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταγραφεί ως ''κυβέρνηση της Αριστεράς''. Στην ουσία, αποτελεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού και μπορεί να έχει την ανοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για να ολοκληρώσει το έργο της ως κυβέρνηση μειοψηφίας, μέχρι την προκήρυξη εκλογών. Η Αριστερά δεν μπορεί να επιτρέψει να συντελεστεί αυτή η μετάλλαξη στο όνομά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει περιθώριο να ταπεινώσει εκ νέου τον ελληνικό λαό, οδηγώντας τον από τον έντιμο συμβιβασμό στη συνθηκολόγηση άνευ όρων».
Το όνομα της ιστοσελίδας Iskra αναδεικνύει την ιδεολογική προέλευση των δημιουργών της, αφού η ρωσική λέξη σημαίνει «Σπίθα», τίτλος της πρώτης παράνομης εφημερίδας που κυκλοφορούσε σε όλη τη Ρωσία από τον Δεκέμβριο του 1900 μέχρι τον Οκτώβριο του 1905.

Στα χνάρια του Λένιν
«Το όνομα της εφημερίδας ήταν εμπνευσμένο από το απόσπασμα της απάντησης των Δεκεμβριστών επαναστατών εναντίον του τσάρου το 1825 στον ποιητή Πούσκιν: ''Από τη σπίθα θα ανάψει η φλόγα''. Το όλο εγχείρημα της Ιskra αποτέλεσε σύλληψη του Λένιν, που έπαιξε και τον ρόλο του μετέπειτα ''καθοδηγητή'' της εφημερίδας.
Ο Λένιν αντιλαμβανόταν την ''Ιskra'' ως τον οργανωτή της πρώτης μαγιάς ενός επαναστατικού μαρξιστικού κόμματος» αναφέρεται στην ταυτότητα του ιστότοπου.
Ουσιαστικά η ιστοσελίδα έρχεται να προβάλει ένα εναλλακτικό μοντέλο ενημέρωσης στον χώρο της Αριστεράς, αντικαθιστώντας τα έντυπα που μοιράζονταν από τα εναλλακτικά δίκτυα των μελών και φίλων. Με πύρινα άρθρα της συντακτικής επιτροπής, ρεπορτάζ από το εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ και αναδημοσιεύσεις άρθρων και δηλώσεων πρωτοκλασάτων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, δίνει τον παλμό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του κυβερνώντος κόμματος και των αριστερών κινήσεων.
Σήμερα διαθέτει 5.722 μέλη και τα 19.928 κείμενά της έχουν αναγνωστεί 32.075.570 φορές. Μάλιστα η Iskra και η Αριστερή Πλατφόρμα απασχόλησαν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως την ισπανική «El Pais», τους «Financial Times», ακόμα και τη βρετανική «Telegraph», ενώ δεν απουσιάζουν και αναφορές στον διεθνή Tύπο για την αυριανή εκδήλωση όπου θα μιλήσει ο Π. Λαφαζάνης.

Ο γιος του υπουργού Κουβελάκη
Από τους τακτικότερους αρθρογράφους στην ιστοσελίδα Iskra είναι και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Στάθης Κουβελάκης, γιος του υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γ. Κουβελάκη, o οποίος από το 2010 είχε ταχθεί ανοιχτά και με πλούσια επιχειρηματολογία υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Σε μία από τις παρουσίες του είχε αναφέρει ότι η λύση για το ελληνικό πρόβλημα χρέους «είναι η στάση πληρωμών προς τους δανειστές και η ρήξη, αλλά με προετοιμασία και καλά ενημερωμένο λαό».

Ο οπαδός του Γιώργου Παπανδρέου
Ενα από τα πρόσωπα που φιλοξενούνται τακτικά στην ιστοσελίδα είναι ο δικηγόρος Θέμης Τζήμας. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2012, οπότε και παραιτήθηκε, ανήκε στους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου. Μετά την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012, ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου ΣΧΕΔΙΟ Β. Νοσταλγός της δραχμής σε άρθρο του που αναδημοσίευσε η Iskra, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θα ήμουν λοιπόν με τον Λαφαζάνη και με τους διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν βρισκόμουν στον αντίποδα όσων πρεσβεύουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: