Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Ο σκύλος του Aθηναίου στρατηγού Αλκιβιάδη και ο Βαρουφάκης...



Ευφυής και ωραίος, αλλά απείθαρχος και εγωκεντρικός, ο μεγαλύτερος καταστροφέας της Αθήνας, είναι ορισμένοι χαρακτηρισμοί του αθηναίου στρατηγού Αλκιβιάδη, του ανθρώπου που με κάθε τρόπο ήθελε να βρίσκεται στο προσκήνιο, πολιτικό και κοινωνικό. Επειδή όμως στην εποχή του δεν υπήρχε μηχανή μεγάλου κυβισμού για να κυκλοφορεί στην αρχαία αγορά, ούτε τηλεόραση, ούτε εφημερίδες, ούτε περιοδικά σαν το  Paris Match, βρήκε άλλους τρόπους ώστε να αυτοπροβάλλεται και να ασχολείται με την περίπτωσή του η αθηναϊκή κοινωνία. Θα περιοριστώ μόνο σε έναν. Αγόρασε έναν σκύλο σπάνιας ράτσας, μεγάλο και όμορφο σε τιμή που θεωρήθηκε από όλους υπερβολική. Όλοι μιλούσαν για το σκύλο και με αφορμή αυτόν και για τον Αλκιβιάδη. Η πολιτική διαφήμιση βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα. Φυσικά, όταν κάποια στιγμή οι συζητήσεις των συμπολιτών του σταμάτησαν, επινόησε και έκοψε την ουρά του σκύλου πετυχαίνοντας έτσι να στρέψει έντεχνα την προσοχή τους προς τα εκεί, ώστε να μην έχουν να πουν κάτι χειρότερο για κείνον, όπως έλεγε στους φίλους του!  
Αυτός ο τύπος έπεισε τους Αθηναίους, τότε που η Δημοκρατία βρισκόταν στην ακμή της,  να πραγματοποιήσουν τη Σικελική εκστρατεία, η οποία απέβη μοιραία για την Αθήνα, αλλά το φοβερότερο (!!!) μετά από αυτό οι Αθηναίοι τον εξέλεξαν στρατηγό αυτοκράτορα, δηλαδή στρατηγό με απεριόριστη εξουσία! Τα παρεπόμενα του βίου και της πολιτείας του Αλκιβιάδη, καθώς και  η τύχη της Αθήνας, ας αναζητηθούν στην Ιστορία.
Ίσως αναρωτηθούν κάποιοι αναγνώστες ποιος συνειρμός με οδήγησε στον αθηναίο πολιτικό. Φυσικά οι ομοιότητές του με τον σύγχρονό μας Γιάνη Βαρουφάκη. Ο οποίος παντί και παντοίω τρόπω επιδιώκει και ομολογουμένως καταφέρνει να βρίσκεται στη δημοσιότητα ακόμη και η ιδιωτικότητά του. Τα δε ΜΜΕ του γέμισαν τα μυαλά με αέρα και έλα να τον πιάσεις τον Γιάνη με τις βαρουφιές του! Επιπλέον, βλέποντας ότι η περίπτωσή του  πουλάει, τα έβγαλαν όλα στη φόρα, όλα εκτός από ποιας μάρκας μποξεράκι φοράει ο άνθρωπος! Οι στυλιστικές του προτιμήσεις ασφαλώς δεν ενδιαφέρουν τον μέσο Έλληνα, όμως οι προτιμήσεις του, οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών και οι συνέπειές τους είναι αυτές που τον καίνε και δυστυχώς για αρκετά χρόνια!
Δεν θα αναφερθώ στους χειρισμούς του ή ορθότερα στους πειραματισμούς του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ως υπουργού των Οικονομικών. Άλλωστε   δε χρειάζεται να είναι οικονομολόγος κάποιος για να κρίνει τον τέως υπουργό. Θα  σταθώ σε μια προτίμησή του μόνο, σε αυτή της δραχμής. Αγνόησε τον Έλληνα πολίτη και παρά την εντολή του στις εκλογές συνωμοτούσε με την παρέα του κατά του ΕΥΡΩ! Με αποτέλεσμα τα capital controls, τα δις ΕΥΡΩ που μας φέσωσε παραπάνω κτλ. Μπορεί να έχει κάποιος εμπιστοσύνη σε αυτόν τον άνθρωπο;  Μακάρι να βρει τη δύναμη να τον ξεχάσει.
Δεν λυπάμαι που αποσύρθηκε ως ακατάλληλος ο τέως υπουργός από την κυβέρνηση, φοβάμαι όμως μήπως ο ελληνικός λαός επαναλάβει το σφάλμα των αρχαίων Αθηναίων, οι οποίοι επανέφεραν τον καταστροφέα τους ως στρατηγό αυτοκράτορα για να ολοκληρώσει το έργο της καταστροφής που είχε αφήσει στη μέση!!!  Ποια η μνήμη και ποια η κρίση  των Αθηναίων; Και γιατί το φοβάμαι αυτό; Γιατί, αν πριν από λίγες μέρες ασκούσες αντικειμενική κριτική στον κ. Βαρουφάκη, κινδύνευες να χαρακτηρισθείς προδότης! Και γιατί ακόμη σήμερα, έστω και λίγοι, κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να μη βλέπουν την καταστροφή που προκάλεσε αυτός ο κύριος. Βρίσκει ακόμη υποστηρικτές! Εκτός αν περιμένουν από τον κ. Τσίπρα να τον ξεμπροστιάσει, μιας και δεν είχε προβλέψει σωστά πριν τον υπουργοποιήσει. Έτσι για να διορθώσει το σφάλμα του.
«Η δυστυχία του να είναι αυτό που είναι ο κ. Βαρουφάκης» είναι πρόβλημά του, όμως το ότι υπήρξε ο χειρότερος υπουργός Οικονομικών στην πιο κρίσιμη περίοδο της ελληνικής ιστορίας είναι «η δυστυχία του να είναι κάποιος Έλληνας»! Ο ολετήρας αυτός έκοψε τα φτερά της ελπίδας του ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση.

 Γράφει ο Γιώργος Ι. Καλές, Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: