Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Μανιφέστο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Π. Λαφαζάνη. Οριστική φαίνεται η ρήξη Τσιπρικών-Αριστερής πλατφόρμας

lafazanis85980



«Το όχι θα νικήσει» διεμήνυσε ο πρώην υπουργός. Προτείνει δικό του σχέδιο με πέντε πυλώνες και επιστροφή στη δραχμή. Ποιοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση


Η ρήξη των προεδρικών του Αλέξη Τσίπρα και των αριστερών του Παναγιώτη Λαφαζάνη φαίνεται οριστική.
Ο Παναγιώτη Λαφαζάνης από το βήμα της εκδήλωσης του iskra.gr εξαπέλυσε σοβαρές αιχμές κατά της κυβέρνησης και πρότεινε δικό του σχέδιο και συζήτηση για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, προμηνύοντας περισσότερες πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και τη συγκρότηση δικού του κόμματος.
Στην εκδήλωση παρεβρίσκονταν οι Μανώλης Γλέζος, Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Μηλιός, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Θανάσης Πετράκος, αλλά και οι βουλευτές Ιωαννίδης, Κριτσωτάκης, Ψαρέα, Χαραλαμπίδου, Αμανατίδου, Ζάννας. Παρών ήταν επίσης και ο Θόδωρος Κατσανέβας, επικεφαλής του κόμματος «Δραχμή».
«Το όχι δε νικήθηκε, συνεχίζουμε» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανοίγοντας την εισήγησή του.
Στην ομιλία του στο κλειστό του Πανελληνίου, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «η iskra στα ρωσικά σημαίνει σπίθα, ήταν η πρώτη επαναστατική εφημερίδα του Λένιν στα σκληρά χρόνια της τσαρικής αυτοκρατορίας. Και η δική μας iskra έχει βοηθήσει με τη δική μας σπίθα να ανάψει τη φωτιά του αγώνα μετά από αυτά τα πέντε μνημονιακά χρόνια».
«Οι αντιμνημονιακοί αγώνες του λαού μας δεν πήγαν χαμένοι ούτε τελείωσαν. Οι αγώνες μας συνεχίζονται και θα πάρουν νέα ορμή» υπογράμμισε.
«Το νέο όχι του λαού μας μπορεί η κυβέρνηση να το παραμέρισε, αλλά δε σημαίνει ότι νικήθηκε και τάχα ο λαός μας το μετέτρεψε σε "ναι"» είπε.
«Δεν είπαμε "όχι" μόνο στο δημοψήφισμα, αλλά και στο νέο μνημόνιο μέσα στη Βουλή. Δεχόμαστε μία πρωτοφανή επίθεση. Δεχόμαστε έναν πολύ βρώμικο πόλεμο. Θέλουν να διασύρουν και να χλευάσουν όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, όλη την Αριστερά» δήλωσε.
«Οι FT έφτασαν να με εμφανίζουν να ετοιμάζω ριφιφί στο νομισματοκοπείο και σύλληψη Στουρνάρα» δεν είναι τυχαίο ότι ξεπουλήθηκαν στη συνέχεια στους Ιάπωνες, χαρακτηρίζοντας την εφημερίδα όργανο των δανειστών.
Και ανέφερε: «Στο μνημονιακό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Να τους χαιρόμαστε. Κάποιοι αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε σε αυτή τη νέα διευρυμένη μνημονιακή συναίνεση».
«Όχι μόνο δε μετανιώνουμε αλλά και υπερήφανοι για το "όχι" που είπαμε στη Βουλή. Δεν είμαστε για την καρέκλα. Τα υπουργικά συμβούλια δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ήταν μέσο. Η στάση με το «όχι», ήταν που ξεκίνησε τον πόλεμο από το κατεστημένο. Δεν τους φοβόμαστε. Όπως μας πολεμάνε, θα τους πολεμήσουμε» πρόσθεσε.

iskra1

«Μιλησε και για συντροφικά μαχαιρώματα» σημειώνοντας ότι «αντιπαρέρχομαι τις επιθέσεις, έχω μάθει να προσπερνώ τις εσωκομματικές αλληλοκατηγορίες. Έχω μάθει να μην προσωποποιώ τις αντιπαραθέσεις» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.
Είπε ότι κάποιοι μίλησαν ανιστόρητα και πρόσθεσε: «υπονομεύουμε τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι υπερασπιζόμαστε, παρά τη λάσπη και τις επιθέσεις το ριζοσπαστικό πρόγραμμά του; Υπονομεύουμε την ενότητα όσοι θέλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο πρόγραμμά μας; Ποιοι υποσκάπτουν το πρόεδρο του κόμματος, παρά τις μεγάλες διαφορές μας».
Τόνισε ακόμη ότι κάποιοι «ανοίγουν με ευκολία σε έναν δρόμο στη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος. Δεν μας αξίχει τέτοια εξέλιξη και δεν θα την έχουμε».
Κια πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ : «Βασικό επιχείρημα είναι ότι δεν υπήρξε άλλη εναλλακτική απέναντι στο Μνημόνιο. Μήπως αυτή η διαπίστωση θυμίζει κάτι παλιό; Αυτό δεν έλεγαν Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;»
Ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για ένα νέο σχέδιο με τους εξής πυλώνες:

  • Εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση τραπεζών. Τόνισε ότι είναι προκλητικό να παραμένουν στον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου.
  • Ανάγκη να μείνουν και να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο όλες οι στρατηγικές επιχειρήσεις καιυποδομές της χώρας. «Αρνούμαστε τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί το νέο μνημόνιο. Αρνούμαστε την ίδρυση του νεοαποικιακού τέρατος της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που έπρεπε να λέγεται ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και εκποίησης της Ελλάδας» ανέφερε.
  • Η αποκατάσταση της νομιμότητας και της διαφάνειας στα ΜΜΕ. «Το τσάκισμα της διαπλοκής» σημείωσε.
  • Βαθιά διαγραφή, του μεγαλύτερου μέρους, του χρέους. «Χωρίς αυτήν η χώρα δεν μπορεί να έχει μελλον» σχολίασε.
  • Ανάγκη μιας μεγάλης αναδιανομής πλούτου σε βάρος των μεγάλων περιουσιών και του μαύρου χρήματος.

Και σημείωσε, κάνοντας αναφορά στον παρόντα Μανώλη Γλέζο ότι «δεν είναι δυνατόν να ξεχνάς το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων».

«Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η απαλλαγή της χώρας απο τα μνημόνια» υπογράμμισε. «Ε.Ε. και Ευρωζώνη έχουν μετατραπεί σε σκληρές δομές που υπό την ηγεμονία της Γερμανίας επιβάλλουν έναν σκληρό νεοφιλελεύθερο μόνοδρομο» είπε.

«Η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί καταστροφή. Ασφαλώς θα φέρει μαζί της κάποιες δυσκολίες στη μετάβαση. Ανθόσπαρτοι δρόμοι δεν υπάρχουν εδώ που μας έφεραν ΝΔ καιΠΑΣΟΚ. Το νέο νόμισμα με μια ισχυρή προοδευτική στρατηγική μπορεί να γίνει εφαλτήριο για τις εξαγωγές, την αναζωογόνηση της παραγωγής του τουρισμού αλλά και να αυξηθεί η ρευστότητα» είπε και συμπλήρωσε: «Προτείνουμε να ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα».
Ο κ. Λαφαζάνης είπε ακόμη ότι «στέλνουμε μήνυμα να διακόψει τις διαπραγματεύσεις με την "τερατρόικα" για ένα νέο μνημόνιο. Δεν μας χρειάζεται ένα νέο μνημόνιο».
Είπε ακόμη ότι «θέλουμε εσωκομματικές διαδικασίες όχι όπως στο παρελθόν για κόμματα εξουσίας.« ενώ έστειλε μήνυμα για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς «με στόχο τη συγκρότηση ενος μεγάλου μετώπου δράσης για να νικήσει το "όχι"».
Τέλος είπε ότι είναι «καιρός να επανασυγκροτήσουμε μία νέα ριζοσπαστική νεολαία» που θα απελευθερώσει τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: