Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Διαγωνισμός αγροτικής καινοτομίας


Η καινοτόμα επιχειρηματικότητα βρίσκει πάντα διεξόδους
Από την αρχή της κρίσης άνθρωποι με πτυχία άφησαν την πόλη και επέστρεψαν στην επαρχία προκειμένου να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα ή αλλιώς την αγροτική οικονομία. Για πολλούς απ' αυτούς δεν ήταν απλώς η ανάγκη για επιβίωση αλλά επιλογή ζωής. Αυτό που οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες αγνοούν, δηλαδή τη στροφή των καταναλωτών στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα υψηλής ποιότητας, αρκετοί νέοι άνθρωποι το αντιλήφθηκαν και επέστρεψαν στην ύπαιθρο για να ασχοληθούν είτε με βιολογική καλλιέργεια, είτε με τον οικοτουρισμό. Δυστυχώς όμως η Πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ήταν απούσες σε ότι αφορά την καθοδήγηση και τη βοήθεια που έπρεπε να προσφέρουν στους νέους ανθρώπους.
Ωστόσο η καινοτόμα επιχειρηματικότητα βρίσκει πάντα διεξόδους. Έτσι μέσα σε αυτά τα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκε ο Διαγωνισμός Future Agro Challenge, μια ελληνική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε σαράντα δύο χώρες και βάζει στο επίκεντρο τη νέα γενιά αγροτών επιχειρηματιών. Ο σκοπός του διαγωνισμού είναι αφενός να αναδείξει και να προωθήσει τους πρωτοπόρους της αγροτικής καινοτομίας στην Ελλάδα, αφετέρου να συνεισφέρει στη δημιουργία αγροτικής επιχειρηματικής κουλτούρας.
Καθώς ο πληθυσμός της Γης πρόκειται να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, η επισιτιστική κρίση βρίσκεται προ των πυλών. Η πρόκληση λοιπόν όχι μόνο για επάρκεια τροφής αλλά και για ποιοτική τροφή σε παγκόσμιο επίπεδο είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η πρωτοβουλία Future Agro Challenge εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό. Δημιουργεί ένα παγκόσμιο βήμα ανταλλαγής ιδεών, επιχειρηματικών σχεδίων και επενδυτικών ευκαιριών. Αναπτύσσει μια παγκόσμια κοινότητα εμπειρογνωμόνων, επενδυτών, φορέων και ιδιωτών της αγροτικής καινοτομίας και συνδέει την τεχνολογία με την αγροτική ανάπτυξη, προκειμένου να επιτευχθεί το μοντέλο της υγιεινής διατροφής και διαβίωσης ώστε να μην είμαστε όμηροι των εταιρειών βιοτεχνολογίας.
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν μια πρωτοποριακή ιδέα στον αγροδιατροφικό τομέα, μια ιδέα που θα έχει μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας εφαρμογή και που θα συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι βασικές κατηγορίες του διαγωνισμού αφορούν τις πράσινες και καινοτόμες πρακτικές, τη διατροφή και την υγεία, την εκπαίδευση, τον αγροτουρισμό, την ασφάλεια και την υγεία, τη μεταποίηση και τη συσκευασία καθώς και υπηρεσίες logistic.
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι 26 Αυγούστου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο http://futureagrochallenge.com/
Ο Τελικός θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων του Disrupt Startup Scale UP (http://www.disrupt2015.com/) με τον ευρηματικό τίτλο "Entrepreneurship Under Siege", επιχειρώντας δηλαδή σε κατάσταση πολιορκίας, το διάστημα 1- 4 Οκτωβρίου 2015.




Βασιλική Γραμματικογιάννη



www.athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: