Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Στις παραλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ... και από δίπλα διάφοροι μυστήριοι τύποι που βρήκαν ευκαιρία να διεκδικήσουν την αρχηγία του και τα παιδικά «όνειρά» τους.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μα είναι τώρα αυτό καλοκαίρι; Όσο κι αν προσπαθείς να ησυχάσεις, ο Αλέξης δεν σ' αφήνει. Και να 'ταν μόνο θέμα δικό του. Από παντού καιροφυλακτούν διάφοροι μυστήριοι τύποι που βρήκαν ευκαιρία να διεκδικήσουν τα παιδικά «όνειρά» τους. Λες και άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και μοιράζει ευκαιρίες για κάθε μαθητευόμενο μάγο. Αυτό δεν είναι κόμμα, η καλοκαιρινή αυλή των θαυμάτων είναι.

Πέρα από το καθημερινό επεισόδιο του Βαρουφάκη, τις εμφανίσεις του Λαφαζάνη και τις αντιφάσεις των περισσότερων υπουργών, περιμένουμε με αγωνία πότε θα ξεμπλέξει ο Τσίπρας από τους «Βορειοκορεάτες» για να δούμε αν θα κάνει εκλογές ή θα εφαρμόσει μνημόνιο. Όλα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις περιπέτειές του. Δεν υπάρχει άνθρωπος αυτή τη στιγμή που να ζει ή να σχετίζεται με τη χώρα, που να μπορεί να προγραμματίσει με ασφάλεια τη ζωή του. Όλοι ψάχνουν να βρουν το τηλέφωνο του Λαφαζάνη μπας και ξεκλέψουν έστω μία «αγγελική ρήση» για τις προθέσεις του. 
Θα τους αφήσουν οι τράπεζες να εισάγουν, να εξάγουν, να αγοράσουν, να πουλήσουν ή να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους; Θα γίνει ανακεφαλαιοποίηση και πότε; Να εισπράξουν χρήματα ή να μην τα δεχτούν γιατί θα τους τα κουρέψουν; Να κρατήσουν τη δουλειά τους από Σεπτέμβριο ή να τα βροντήξουν και να φύγουν στο πουθενά; Όλα αυτά θα πρέπει να τα ρυθμίσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και μετά το δίλημμα των εκλογών!
Mα σοβαρά τώρα, ποιος λογικός άνθρωπος πιστεύει ότι θα γλιτώσουμε από τους «ακροβάτες» του τσίρκου που μπλέξαμε; Τα δίδακτρα για να κάνουμε άνθρωπο τον Τσίπρα θα μας γονατίσουν, πριν προλάβουμε να τον δούμε περήφανοι να παίρνει πτυχίο και να κυβερνάει τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, με τα πλέον μελανά χρώματα καταγράφει  το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Στην τριμηνιαία έκθεσή του, βλέπει απώλειες 4 έως 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ το 2015, ανάλογα με το ποσοστό της ύφεσης. Ακόμα εκτιμά τη μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ από 1,75 δισ. ευρώ έως και 2,8 δισ. ευρώ, για την περίοδο Ιουλίου -Σεπτεμβρίου.
Επισημαίνει ότι «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν». «Οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη». Παρατηρεί ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί είχαν ως συνέπεια να εξαλειφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, να καταρρεύσουν τα φορολογικά έσοδα, να συρρικνωθούν περαιτέρω οι δημόσιες δαπάνες, αλλά και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να υποπέσει σε στασιμότητα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Και έρχεσαι τώρα να σκεφτείς πώς είναι δυνατόν μετά από όλα αυτά, η πλειοψηφία των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίζει να αντιδρά και να θεωρεί τον Τσίπρα «προδότη». Γιατί στην πραγματικότητα, οι τοπικές οργανώσεις στελεχώνονται ή από «εξτρεμιστικά» στοιχεία που οραματίζονται «λαϊκές δημοκρατίες» ή από κρατιστές πασόκους συνδικαλιστές που φοβούνται για τα προνόμιά τους.
Μα έτσι θα συνεχίσουμε; Με ένα κόμμα που οι ομάδες του αδιαφορούν για τη διάσωση της αστικής δημοκρατίας μόνο και μόνο επειδή θέλουν να αλλάξουμε καθεστώς; Oυσιαστικά, είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε έναν φαύλο κύκλο επιστροφής στη δραχμή με απρόβλεπτες συνέπειες υποτίμησης και εξαθλίωσης των φτωχότερων στρωμάτων που δεν αντιλαμβάνονται ακόμα τους κινδύνους.
Και το ερώτημα είναι αν μπορεί να μαζευτεί η κατάσταση και από πού. Έχω την αίσθηση ότι μόνο ο ίδιος ο Τσίπρας μπορεί να απαρνηθεί την εξουσία και να «αποφοιτήσει» γρήγορα, εκτιμώντας επιτέλους τα πανάκριβα δίδακτρα που του πληρώνουμε. Να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με ορίζοντα τετραετίας για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα και στις ισορροπίες του δυτικού κόσμου.
Κι όσο για τους «Βορειοκορεάτες» ηγέτες, ας μην κάνουν όνειρα θερμής αυγουστιάτικης νύχτας. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να στρέψουν τον κόσμο εναντίον τους και να τους πάρει στο κυνήγι, μέχρι να βρουν καταφύγιο  στην Πιόνγιανγκ. Αρκετά βύθισαν τη χώρα στο αδιέξοδο. 

Ανδρέας Ζαμπούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: