Κυριακή 31 Μαΐου 2015

O βίος και η πολιτεία του σκανδαλιάρη παράγοντα της FIFA Κώστα Τάκκα. Ενας Ελληνοκύπριος στα... αποδυτήρια της FIFA-nostra με καριέρα πορνοστάρ

Ενας Κύπριος στα... αποδυτήρια της FIFA-nostra με καριέρα πορνοστάρ

Στο σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο συγκλονίζει από την περασμένη Τετάρτη το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, «αναδίδονται» η δυσωδία, η σήψη κι ένας Κύπριος πρωταγωνιστής.

Στα «αποδυτήρια» της FIFA-Nostra εμφανίστηκαν με αδαμιαία περιβολή τα επιχειρήματα όλων εκείνων των ιθυνόντων της παγκόσμιας Ομοσπονδίας που αρνούνται να παραδεχθούν ότι συχνά αγωνίζονται στον «βούρκο». Στα ίδια... αποδυτήρια έκανε την εμφάνισή του ως πρωταγωνιστής και όχι ως γκεστ σταρ ο έλκων την καταγωγή του από τη Μεγαλόνησο, Κώστας Τάκκας, γνωστός και ως... Μιχάλης, ο οποίος αποδεικνύεται και από βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο ότι παίζει... μπάλα και ως πορνοστάρ. Ο Costas Michael Takkas συνελήφθη, όχι μόνον από τις ελβετικές Αρχές, αλλά και -μέσω ιστοσελίδων πορνογραφικού περιεχομένου- γυμνός και μόνος του να απολαμβάνει προσωπικές στιγμές.
Οπως, βέβαια, απολάμβανε, μέχρι να του φορέσουν χειροπέδες οι άνδρες της ελβετικής αστυνομίας, την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν κατέχει τη θέση του γεν. γραμματέα της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των Νήσων Κέιμαν. Παραμένει, ωστόσο, «δεξί χέρι» του προέδρου της εν λόγω Ομοσπονδίας, Τζέφρι Γουέμπ, ο οποίος πριν από τρία χρόνια ανέλαβε τη θέση του προέδρου της CONCACAF (Συνομοσπονδία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων της Καραϊβικής).
Το βέβαιο είναι πως, όταν στις 10 Μαΐου 1.503 μ.Χ. ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυπτε τα Νησιά Κέιμαν,   φανταζόταν ότι θα γίνονταν γνωστά για τις θαλάσσιες χελώνες τους. Εξ ου και ονόμασε τις εν λόγω νήσους Λας Τορτούγας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα Νησιά Κέιμαν... διαφημίστηκαν για τον λόγο ότι αποτελούν έναν από τους φορολογικούς παραδείσους στους οποίους εγκαθιστούν την έδρα τους offshore εταιρείες και εσχάτως φαίνεται πως αποτελούν μία από τις έδρες της FIFA-Nostra.


Ο «εκλεκτός» του Μπλάτερ Ο Τζέφρι Γουέμπ σε ηλικία 26 ετών ανέλαβε την προεδρία της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της πατρίδας του. Από νωρίς έγινε «εκλεκτός» του 79χρονου προέδρου της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ,

Ο «εκλεκτός» του Μπλάτερ

Ο Τζέφρι Γουέμπ σε ηλικία 26 ετών ανέλαβε την προεδρία της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της πατρίδας του. Από νωρίς έγινε «εκλεκτός» του 79χρονου προέδρου της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις «ειδικών», τον προόριζε για αντικαταστάτη του, όταν κρεμάσει τα... παραγοντικά του παπούτσια.

Πρωταθλητές στις offshore

Το σύμπλεγμα τριών νήσων της Καραϊβικής, των οποίων ο πληθυσμός (55.691 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2013) είναι κατά τι μικρότερος των πόλεων του Αγρινίου ή της Καλαμάτας και η έκταση του φτάνει στα 262 τ.χλμ., διαθέτει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στον κόσμο. Βρίσκονται στη 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (43.800 δολάρια) με ΑΕΠ 3,2 δισ. δολάρια. Αποτελούν, δε, το 5ο μεγαλύτερο τραπεζικό κέντρο το οποίο φιλοξενεί 300 τράπεζες με 1,5 τρισ. δολάρια σε τραπεζικές υποχρεώσεις. Θεωρούνται «παγκόσμιοι πρωταθλητές» των offshore εταιρειών, καθώς από εκεί ξεκινούν περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια από τα 12 τρισ. δολάρια που διακινούνται μέσω των offshore και προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, τα Νησιά Κέιμαν, τον κυβερνήτη των οποίων ορίζει η βασίλισσα Ελισάβετ, είναι ο μεγαλύτερος αγγλικός φορολογικός παράδεισος, με κεφάλαια που (σύμφωνα με στοιχεία των «Financial Times») ξεπερνούν τα 8 τρισ. δολάρια κρυμμένα στις χιλιάδες offshore. Μάλιστα, 28 ομάδες ποδοσφαίρου της χώρας απ' όλες τις κατηγορίες έχουν μέρος των μετοχών τους σε offshore εταιρείες, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Κόβεντρι, που «προτιμούν» τα Κέιμαν.


Στιγμιότυπα από το βίντεο με τις προσωπικές στιγμές του Κώστα Τάκκα που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο.
Στιγμιότυπα από το βίντεο με τις προσωπικές στιγμές του Κώστα Τάκκα που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο.

Εσχάτως, όμως, τα νησιά έγιναν διάσημα για τις... ικανότητες που επέδειξαν, παίζοντας μπάλα στον βούρκο, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των νήσων Κέιμαν, Τζέφρι Γουέμπ και ο τέως γεν. γραμματέας της εν λόγω Ομοσπονδίας, Κώστας Τάκκας, γνωστός και ως... Μιχάλης. Ο Τζέφρι Γουέμπ, που δικαίως θεωρείται επαγγελματίας ποδοσφαιρικός παράγων, καθώς σε ηλικία 26 ετών ανέλαβε την προεδρία της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της πατρίδας του, από νωρίς έγινε «εκλεκτός» του 79χρονου προέδρου της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις «ειδικών», τον προορίζει για αντικαταστάτη του, όταν κρεμάσει τα... παραγοντικά του παπούτσια.

Ο Ελβετός πρόεδρος της παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, του οποίου την αυτοκρατορία οι αντίπαλοί του αποκαλούν «μπανανία», ήταν εκείνος που συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε ο Τζέφρι Γουέμπ να εκλεγεί, πριν από τρία χρόνια, ομόφωνα πρόεδρος της CONCACAF (Συνομοσπονδία της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων της Καραϊβικής), αντικαθιστώντας τον Τζακ Γουόρνερ, που επίσης συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη στη Ζυρίχη. Ο τελευταίος υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από όλες τις θέσεις του στο διεθνές ποδόσφαιρο τον Ιούνιο του 2011, λίγο καιρό μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε πολυάριθμες ποδοσφαιρικές απάτες.


Σε offshore εταιρείες στα Νησιά Κέιμαν έχουν μέρος των μετοχών τους 28 ομάδες ποδοσφαίρου της Βρετανίας. Μεταξύ αυτών η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Κόβεντρι.
Σε offshore εταιρείες στα Νησιά Κέιμαν έχουν μέρος των μετοχών τους 28 ομάδες ποδοσφαίρου της Βρετανίας. Μεταξύ αυτών η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Κόβεντρι.

Νεότερος πρόεδρος

Ετσι ο Γουέμπ, με τις πλάτες του Μπλάτερ, έγινε, σε ηλικία 47 ετών, ο νεότερος πρόεδρος Συνομοσπονδίας και συνάμα ένας εκ των αντιπροέδρων της FIFA, ενώ, υπερσυγκεντρωτικός ων, συμμετέχει σε εννέα (!) από τις δεκατρείς επιτροπές της CIFA (Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Νήσων Κέιμαν). Οσον αφορά την εθνική τους ομάδα, μπορεί τον Νοέμβριο του 1995 να είχε προαχθεί στην 127η θέση, ωστόσο τώρα υποχώρησε στην 191η θέση επί 209 μελών-χωρών, υπερτερώντας των Νήσων Κουκ, του Τζιμπουτί και της Παπούα Νέας Γουινέας, αλλά υστερώντας των Παρθένων Νήσων. Κι όμως, οι δύο από τις τρεις επιτυχίες της εθνικής ομάδας των Νήσων Κέιμαν έχουν καταγραφεί (το 1991 και το 1994) επί των Παρθένων Νήσων, με 2-0 και 5-0, αντίστοιχα, ενώ τις πιο βαριές ήττες τις υπέστησαν από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο (9-2 και 7-0), τις ΗΠΑ (8-1), τη Μαρτινίκα και την Κούβα (από 7-0).


Με καταγωγή από την Κύπρο, αλλά μεγαλωμένος ως άλλος... Sir στα Νησιά Κέιμαν,  ο Κ. Τάκκας διετέλεσε γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
Με καταγωγή από την Κύπρο, αλλά μεγαλωμένος ως άλλος... Sir στα Νησιά Κέιμαν, 

ο Κ. Τάκκας διετέλεσε γεν. γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, ο Τζέφρι Γουέμπ, που ξεκίνησε την παραγοντική του καριέρα από την ομάδα «Strikers fc», της οποίας διετέλεσε πρόεδρος, γρήγορα βρήκε τον δρόμο για τα... δίχτυα και την αναρρίχησή του. Το 1991 έγινε πρόεδρος της Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου των Νήσων Κέιμαν, θέση την οποία εξακολουθεί να κατέχει επί 24 συναπτά έτη, ενώ επιπροσθέτως... βγάζει το ψωμί του και από την αλυσίδα αρτοποιείων «Captain's Bakery» που διατηρεί στη χώρα όπου γεννήθηκε και τα οποία ενδεχομένως να λειτουργούν και ως «πλυντήριο».

Επένδυε τις μίζες σε πανάκριβους πίνακες και οικόπεδα κατόπιν εντολών
Μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ένας σκανδαλιάρης (από όλες τις απόψεις) τύπος που συμμετέχει σε «υπόγειες» διαδρομές, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του προφίλ του Κώστα Τάκκα. Με καταγωγή από την Κύπρο, αλλά μεγαλωμένος ως άλλος... Sir στα νησιά Κέιμαν, όπου δραστηριοποιείτο επαγγελματικά ο πατέρας του, ο Ελληνοκύπριος παράγοντας ποδοσφαίρου εμφανίζεται ως «άσος» της διαφθοράς, βάσει των όσων του προσάπτει η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ.
Στην ουσία πρόκειται για το «δεξί χέρι» του Τζέφρι Γουέμπ, προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν και εκ των συλληφθέντων μετά την επιχείρηση «σκούπα» στο πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης. Το «alter ego» του Γουέμπ εμφανίζεται να έλαβε -για λογαριασμό του «αφεντικού» του- κάτω από το τραπέζι ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ από μια αμερικανική εταιρεία που ξόδεψε συνολικά 25 εκατ. δολάρια για τηλεοπτικά δικαιώματα της προκριματικής φάσης (στην Καραϊβική) των αγώνων Παγκοσμίων Κυπέλλων σε Ρωσία (2018) και Κατάρ (2022).

Η «μοιρασιά»
Σημαντικό μέρος αυτού του ποσού που έλαβε ο Γουέμπ, μέσω ενεργειών του Τάκκα, δόθηκαν σ' έναν κατασκευαστή πισινών (!) για την ανέγερση - αποπεράτωση σχετικών εργασιών στη βίλα του πρώτου στην Τζόρτζια των ΗΠΑ. Προφανώς, ο 58χρονος Κύπριος μεσάζων, που απαντά και στο όνομα... Μιχάλης, εργαζόταν με το... αζημίωτο, διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος των χρημάτων κατέληξαν σε δικό του καταθετικό λογαριασμό στο Μαϊάμι. Κάποια άλλα, δε, με εντολή... άνωθεν χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά πανάκριβου πίνακα από γκαλερί της Ν. Υόρκης και εκτάριων γης στην Ατλάντα! Eχοντας διατελέσει επί 15ετία γενικός γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν -εκ των φορολογικών παραδείσων-, ο 58χρονος «κουμπάρος» εμφανίζεται πολυπράγμων μέσω αναζητήσεων στο Διαδίκτυο. Τελευταία τον συναντά κανείς να φιγουράρει (ως οικονομικός διευθυντής) στην εταιρεία Abacan, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας και εδρεύει στο Μαϊάμι. Ανάλογοι «τίτλοι» τον συνοδεύουν σε εταιρείες με πορεία στους τομείς των κατασκευών, των ορυχείων, του τζόγου, της ανάπτυξης φαρμάκων, του ιατρικού εξοπλισμού κ.λπ.
Ολα τα παραπάνω ως «παράσημο» της εργασιακής του εμπειρίας στην παροχή οικονομικών και λογιστικών εφαρμογών μετά την αποφοίτησή του το 1978 από το αυτοκρατορικό κολέγιο επιστημών-τεχνολογίας του Λονδίνου. Βάση των απανταχού εξορμήσεων του Κώστα «Μιχάλη» Τάκκα, που είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, αποτελεί η βρετανική πρωτεύουσα, όπου διαμένει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του.
Ωστόσο, ταξιδεύει πολύ συχνά στην Ελλάδα, τη Ελβετία, τη Βραζιλία και στα νησιά Κέιμαν φυσικά. Εντύπωση προκαλούν συγκεκριμένες αναφορές στο Διαδίκτυο, με το όνομα Κώστας «Μιχάλης» Τάκκας, ενώ κάποιες άλλες πληροφορίες τον θέλουν να αλλάζει, συχνά-πυκνά, τηλεφωνικούς αριθμούς. Τέλος, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης οικίας στη Σαρωνίδα και θαμώνας της Βάρκιζας έχοντας παρέα τον αδελφό του προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: