Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Και Έλληνας στους συλληφθέντες του σκανδάλου FIFA


Ο ελληνικής καταγωγής Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν Κώστας Τάκκας βρίσκεται μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης από την ελβετική αστυνομία σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης και κατηγορούνται για ευρύτατη διαφθορά στην FIFA τις δύο τελευταίες δεκαετίες, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και συμφωνίες για υποψηφιότητες για Μουντιάλ, με έμφαση στα εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα.


Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η επιχείρηση διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και πλέον είναι θέμα χρόνο η έκδοσή τους στην Αμερική, ώστε να λογοδοτήσουν για τις κατηγορίες που τους βαραίνουν.
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι μεγάλα ονόματα της FIFA όπως ο Τζέφρι Γουέμπ, μεγαλοστέλεχος της FIFA και πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην μέλος εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, ο Ευγένιο Φιγερέδο, στέλεχος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουρουγουάης, ο Εντουάρντο Λι, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα, ο Χούλιο Ρότσα, υπάλληλος της FIFA, ο Ράφαελ Εσκίβελ, Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βενεζουέλας, ο Χοσέ Μαρία Μαρίν, πρώην Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας, ο Νικολάς Λεόζ, πρώην πρόεδρος Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Λατινικής Αμερικής.


Η έρευνα των δικαστικών αρχών, όπως αναφέρουν οι NYT, επικεντρώνεται στο ζήτημα της ανάθεσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022 αντίστοιχα. Η FIFA είχε αναθέσει τις δύο διοργανώσεις στη Ρωσία και το Κατάρ, ενώ υποψηφιότητα είχαν θέσει και οι ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια εκ των δύο διοργανώσεων και σημειώνει επίσης ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και αμερικανικές εταιρείες, χωρίς ακόμη να έχουν κατονομαστεί.

«Σήμερα είναι μια ημέρα λύπης για το ποδόσφαιρο», δήλωσε ο Πρίγκιπας Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν, υποψήφιος για την Προεδρία της FIFA - και μοναδικός αντίπαλος του νυν Προέδρου, Σεπ Μπλάτερ. «Είναι μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πληροφορίες έρχονται συνέχεια. Συνεπώς δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε κάποιο παραπάνω σχόλιο τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις της αστυνομίας συνεχίζονταν, αφού οι ελβετικές Αρχές βρέθηκαν στα κτίρια της Ομοσπονδίας στη Ζυρίχη και κατέσχεσαν έγγραφα για τις ανάγκες των ερευνών που διεξάγονται



Δεν υπάρχουν σχόλια: