Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τσίπρας ή Λαφαζάνης;

photo: Nikos Libertas / SOOC
                          
Όταν ρώτησα έναν φίλο δικηγόρο πριν τρεις μήνες για τον κ. Λαφαζάνη, μου είχε απαντήσει: « Κατοικεί σε ένα μικρό διαμέρισμα με την οικογένειά του. Ζωή λιτή. Ένας έντιμος αριστερός». Πέρασαν τρεις μήνες από τότε και προχθές του έκανα την εξής ερώτηση: Γιατί ο έντιμος κ. Λαφαζάνης και οι ακόλουθοί του κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ και να γυρίσει στη δραχμή; «Είναι απλό. Για να κάνουν κουμάντο εκείνοι στα λεφτά και όχι οι ξένοι. Να μην δίνουν λογαριασμό σε κανέναν». 

Τελικά, όλα τα του κόσμου αυτού αποσκοπούν στο κέρδος. Στην τσέπη. Είτε αυτή η τσέπη είναι τόσο μεγάλη ώστε να αφορά όλους τους Έλληνες, είτε πιο μικρή να πλουτίζει μια κυβέρνηση ή ένα κόμμα, είτε αρκετά ευρύχωρη να εξυπηρετεί με παράνομο πλουτισμό μια συγκεκριμένη παρέα ή ένα άτομο. Έχουμε μάθει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν όχι μόνο άχρηστες στην διαχείριση κρατικού χρήματος αλλά και πηγή διαφθοράς. Αρκετοί βουλευτές υπουργοί, γραμματείς υπουργείων, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και οι παρατρεχάμενοί τους αύξησαν δυσανάλογα την περιουσία τους τα τελευταία τριάντα χρόνια. Θα μου πείτε και οι πολίτες δεν πέρασαν άσχημα. Αγόρασαν σπίτι (με δάνειο), έχτισαν σπίτι (με δάνειο), αγόρασαν αυτοκίνητο (με δάνειο), έφαγαν σε πολυτελέστατα εστιατόρια (χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα), πήγαν στο εξωτερικό (με πιστωτική κάρτα). Ακόμα και για τις διακοπές μας οι τράπεζες μοίραζαν διακοποδάνεια χωρίς καμία εγγύηση. Τα περισσότερα λοιπόν από αυτά τα δάνεια έχουν πια μετατραπεί σε κόκκινα δάνεια. Ένας γενικευμένος παροξυσμός, αγαπητοί, που αγκάλιασε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία. Φταίμε όλοι ανεξαιρέτως αλλά περισσότερο οι εκάστοτε πρωθυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές που επέτρεψαν να γίνουν όλα αυτά για να μπορούν μερικοί να πλουτίζουν από παράνομες μίζες και επιδοτήσεις.
Ξέφυγα όμως από το θέμα μου. Την παρέα του κ. Λαφαζάνη -πιστεύω- δεν την ενδιαφέρει η οικονομικοκοινωνική καταστροφή που θα έρθει για τους πολίτες της χώρας, και κυρίως για τα λαϊκά στρώματα, με την έξοδό μας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τους ενδιαφέρει -πιστεύω- να διαλύσουν ό,τι απέμεινε από τη σημερινή κοινοβουλευτική δημοκρατία -η οποία επέτρεψε στο κόμμα τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, να φτάσει να γίνει μέχρι και κυβέρνηση- και ανεπαισθήτως να ροκανίσουν τις ρίζες αυτού του «συστήματος» που από μικρά παιδιά εχθρεύονται ώστε να επικρατήσει -επιτέλους!- ο μέχρι τώρα παντού ηττημένος υπαρκτός σοσιαλισμός, αυτός ο παράδεισος ο για πάντα χαμένος πίσω από τα ερείπια του τείχους του Βερολίνου. 
Ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί εντός των ημερών να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Ευρώ, Ευρώπη, αποφασιστικός αγώνας για ένα καλύτερο αύριο δίπλα και μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς ή απομόνωση, δραχμή και ξερό ψωμί παρέα με τις απόψεις Λαφαζάνη;  

Τάσος Μελετόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: