Την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο τονίζει ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον Guardian.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων σημειώνει ότι η διαβούλευση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι αναγκαία για να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα, καθώς, εκτιμά ότι το Brussels Group δεν θα φτάσει σε οριστική συμφωνία.
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Brussels Group υπάρχει σύγκλιση, αλλά οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να συγκλίνουν απόλυτα. «Τώρα είναι πιο ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε σύγκλιση χρειαστεί μετά το Brussels Group θα γίνει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, όπου οι πολιτικοί θα κληθούν να συμφωνήσουν και να γεφυρώσουν το κενό» δηλώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σημειώνει, παράλληλα, ότι η συνάντηση του Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ στη Ρίγα πήγε πολύ καλά, επαναλαμβάνοντας ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες μπορούν να φθάσουν μέχρι ενός σημείου.
«Το Brussels Group δουλεύει με μικρά κουτάκια εξετάζοντας θέματα, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο συμβιβασμός εκεί» τονίζει ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας ότι «Για την Αθήνα οι διαπραγματεύσεις σχετίζονται με το τι είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε, ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και τι πρόκειται να πάρουμε».

Κατηγορώ κατά ΔΝΤ
Ο  Guardian σημειώνει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφερε έναν πιο ήρεμο τόνο στις συζητήσεις από την ημέρα που ανέλαβε και προσθέτει ότι ο αναπληρωτής υπουργός ασκεί κριτική στο ΔΝΤ για την σκληρή στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις.
«Το ΔΝΤ είναι πάρα πολύ σκληρό σε όλα τα θέματα και δεν συμμετέχει ιδιαίτερα στις συζητήσεις».
Μάλιστα, ο Guardian σημειώνει ότι η Ελλάδα, ανάλογα και με την πορεία των συζητήσεων, ίσως ζητήσει έκτακτο Eurogroup στις 3 ή 5 Ιουνίου, μία ημέρα πριν ξεκινήσει μια σειρά πληρωμών προς το Ταμείο, τις οποίες πρέπει να καταβάλει μέσα στον μήνα.
«Θέλουμε ρευστότητα και για μετά τον Ιούνιο»
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα στοχεύει σε μια βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη συμφωνία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ρευστότητα μόνο για τον Ιούνιο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει να πληρώσει ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Μεσοπρόθεσμη συμφωνία ενός έτους
«Οι δύο διαπραγματεύσεις  (βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη) είναι πλέον ενσωματωμένες δεδομένου ότι φθάσαμε στις 28 Μάη» λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και προσθέτει ότι «Τώρα κοιτάμε προς μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, ίσως ενός έτους, ώστε να μας δοθεί κάποιος χώρος μακροοικονομικά για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».