Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Μόνη η «μπαρούφα» Βαρουφάκη για φόρο ανάληψης στα ΑΤΜ κόστισε εκροές καταθέσεων 300 εκ. ευρώ



Σημαντική αύξηση των εκροών καταθέσεων σημειώθηκε χθες λόγω των ανησυχιών που προκαλούν σειρά ατυχών δηλώσεων όπως για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών εν όψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος αλλά και η χθεσινή αναφορά από το Υπουργείο Οικονομικών για την επιβολή φόρου στις αναλήψεις μετρητών μέσω ATM, κάτι που αργότερα διαψεύστηκε. 

Παράλληλα, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, διάχυτη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο ρήξης, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια μη πληρωμή των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι εκροές καταθέσεων χθες προσέγγισαν τα 300 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Σημειώνουν ότι το ύψος των εκροών είναι μεν υψηλό (δεδομένης μάλιστα της αιμορραγίας που σημειώνεται τους τελευταίους μήνες) ωστόσο παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα και υπογραμμίζουν τη ψυχραιμία των πολιτών δεδομένων όλων όσων ακούγονται και υποστηρίζονται συχνά από αξιωματούχους.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 30 δις. ευρώ εξαιτίας της ανησυχίας για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.
Σχολιασμός: Μόνο από την "μπαρούφα" Βαρουφάκη ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις αναλήψεις από ΑΤΜ, χθες έκαναν "φτερά" από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα 300 εκ. ευρώ, όταν το ύψος ημερησίως είναι 100 εκ. ευρώ (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ). Αυτό που θαυμάζει κανείς είναι την ψυχραιμία των ελλήνων καταθετών, οι οποίοι δείχνουν να μην τσιμπούν από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της κυβέρνησης, όπου αντί να κρατά την ψυχραιμία της τώρα που η διαπραγμάτευση τελειώνει, φαίνεται ότι δεν ξέρει που πατά και που βρίσκεται, αυξάνοντας το κόστος διάσωσης των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: