Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

''Έξω από τους καπιταλιστές της UEFA''. Το ζήσαμε λοιπόν κι αυτό με τούτους που μας κυβερνάνε


Στημένα ματς, περίεργες διαιτησίες, ύποπτα μειωμένες αποδόσεις ποδοσφαιριστών, ξύλο στα γήπεδα. Μετά από χρόνια η εθνοσωτήρια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε τους υπεύθυνους: Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (για τους φίλους UEFA και FIFA αντίστοιχα), κάτι που ξεκαθάρισε άλλωστε και ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής. Ο κ. Κοντονής διαπίστωσε αηδιασμένος πως οι Ουέφες και οι Φίφες «δεν ενδιαφέρονται για τη ρύθμιση όσων δεινών έχουν επικαθήσει στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, για τα οποία έχουν σοβαρότατη ευθύνη», ενώ κατέστησε σαφές πως δεν μασάει από τις απειλές που ο ίδιος θεωρεί πως του εκτόξευσαν.


Το ζήσαμε λοιπόν κι αυτό με τούτους που μας κυβερνάνε τους τελευταίους τρεις μήνες: να απολαύσουμε τη χώρα μας να στρέφεται εναντίον των Αρχών του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Κι όλα αυτά μέσω της απόφασης του Κοντονή να καταργήσει το αυτοδιοίκητο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κάτι το οποίο αυτομάτως σημαίνει αποκλεισμό όλων των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς οργανώσεις. Κάτι το οποίο δεν έχει τολμήσει καν η Βόρεια Κορέα, αλλά μόνο ποδοσφαιρομάνες όπως η Ινδονησία και η Ζιμπάμπουε.

Ο διαφαινόμενος αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου θα αποτελέσει ταφόπλακα όχι μόνο για το ίδιο το άθλημα στη χώρας μας αλλά και για όλα τα υπόλοιπα σπορ. Επαγγελματικό ποδόσφαιρο φυσικά δεν θα υφίσταταται πλέον αφού όλοι οι ξένοι που αγωνίζονται στις χώρες μας θα αποχωρήσουν, κάτι που θα συμβεί και με τους (όποιους.) Έλληνες ικανούς ποδοσφαιριστές. Τα γήπεδα θα είναι άδεια και χιλιάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους - χώρια τα επεισόδια που θα προκύψουν από τους εξοργισμένους (και δικαίως) οπαδούς των μεγάλων ομάδων. Η Εθνική Ελλάδας θα μπορεί πλέον να αγωνίζεται μόνο με ομάδες που δεν είναι αναγνωρισμένες από τη FIFA, όπως η Τσετσενία και η Υπερδνειστερία. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κ.λπ. θα χρεοκοπήσουν άμεσα με αποτέλεσμα τα δεκάδες αθλητικά τους τμήματα να βαρέσουν διάλυση. Πολύ απλά, δεν θα υπάρχει οργανωμένος αθλητισμός. Θα ξαναζήσουμε τις ομορφιές του ερασιτεχνικού αθλητισμού, θα ξαναχαρούμε παραδοσιακά «αθλήματα» όπως το ξυλίκι και το τσέρκι, το τένις θα παίζεται στις παραλίες με ξύλινες ρακέτες, το πινγκ πονγκ στα μπιλιαρδάδικα με στοίχημα and so on.

Γιατί όμως τα κάνει όλα αυτά ο Κοντονής; Σίγουρα το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τα χάλια του, ποιος ο λόγος όμως να υπάρξει σύγκρουση με UEFA και FIFA; Φοβάμαι πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η συμπεριφορά του υφυπουργού Αθλητισμού αποτελεί μικρογραφία της γενικότερης στάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιχειρηματολογία δε, είναι ακριβώς η ίδια: Οι Ευρωπαίοι δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε επειδή δεν τους συμφέρει. Πρέπει να φτάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Εννοείται πως UEFA και FIFA αντιμετωπίζονται ως «ξένοι». Ως εχθροί.

Είναι φανερό πως πολλοί άνθρωποι γύρω από τον Τσίπρα μισούν κάθε τι ευρωπαϊκό, κάθε τι «δυτικό» (ή τουλάχιστον ό,τι οι ίδιοι θεωρούν δυτικό). Ονειρεύονται μια «περήφανη» και «ανεξάρτητη» Ελλάδα, στην πραγματικότητα παντελώς απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, η ιδέα ενός ποδοσφαίρου ερασιτεχνικού, αντικαπιταλιστικού, αμιγώς ελληνικού τους γοητεύει αφάνταστα. Ας μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι που μας πέρασε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε διαμαρτυρία εναντίον της διεξαγωγής του Μουντιάλ στη Βραζιλία! Πέρα από όλα τα άλλα οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν και από μια κρίση μεγαλείου πιστεύοντας πως αυτό που γίνεται σε αυτή τη χώρα από τις 25 Ιανουαρίου και μετά αποτελεί ένα κράμα 1789 και 1917 σε πιο παγκόσμιο επίπεδο. 

Εκτός Μουντιάλ και Τσάμπιονς Λιγκ, λοιπόν. Δεν πειράζει. Είμαι σίγουρος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει την αναβίωση της θρυλικής Σπαρτακιάδας.






Δεν υπάρχουν σχόλια: