Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Στη Φινλανδία θα σχηματιστεί η χειρότερη κυβέρνηση για την Ελλάδα


«Σοκαριστικό» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στη Φινλανδία η Ευρωβουλευτής του κόμματος της Αριστερής Συμμαχίας, Μέρια Κιούλονεν. «Ήταν σαφές ότι το συντηρητικό κόμμα του κέντρου θα κέρδιζε αλλά κανείς δεν περίμενε τους εθνικιστές, «Αληθινούς Φινλανδούς» (True Finns) να καταλάβουν τη δεύτερη θέση» είπε. Tο φιλελεύθερο κόμμα Εθνικού συνασπισμού (National Coalition Party) ήρθε τρίτο, ενώ την τέταρτη θέση κατέλαβαν οι σοσιαλδημοκράτες που σημείωσαν έτσι το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία της παράταξης.
 
Σε μια Φινλανδία όπου υπάρχει μια ηγεμονική πολιτική τάση υπέρ της λιτότητας, η Αριστερή Συμμαχία έθεσε στο επίκεντρο της προεκλογικής της καμπάνιας την οικονομία αλλά συνάντησε δυσκολίες χάνοντας εν τέλει δύο έδρες. «Το ξέραμε ότι η καμπάνια μας ήταν παρακινδυνευμένη. Στην αρχή καταφέραμε να ταρακουνήσουμε το ηγεμονικό μπλοκ αλλά την τελευταία εβδομάδα είχαμε πρόβλημα να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας, από τη στιγμή που όλα τα άλλα κόμματα και τα κυρίαρχα ΜΜΕ μας κατηγορούσαν για ανευθυνότητα» δήλωσε η κ. Κιούλονεν.
Το κόμμα του κέντρου έχει στηρίξει ενθέρμως τη λιτότητα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όντας ακόμα στην αντιπολίτευση. Το κόμμα Εθνικού Συνασπισμού υπήρξε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της λιτότητας στη Φινλανδία και υποστήριζε τις αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Η πιθανότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Αληθινούς Φινλανδούς. αποτελεί για την κ. Κιούλονεν «πολύ άσχημο νέο όχι μόνο για τους Φινλανδούς αλλά και για τους Έλληνες καθώς οι «Αληθινοί Φινλανδοί» έχουν αντιταχθεί σε κάθε βοήθεια στις χώρες της κρίσης».
 
Τριβές στον ανερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, μπορεί ωστόσο να προκαλέσει ο ευρωσκεπτικισμός των Αληθινών Φινλανδών σε αντίθεση με τον προ - ευρωπαϊσμό του Εθνικού Συνασπισμού. Το κόμμα του κέντρου βρίσκεται κάπου μεταξύ των δύο και ενδεχομένως να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο με πιθανή υποχώρηση των Αληθινών Φινλανδών, εκτιμά η κ. Κιούλονεν.
 
Το κόμμα του κέντρου έχει μέχρι στιγμής όλα τα χαρτιά στα χέρια του και την πόρτα για το σχηματισμό κυβέρνησης ανοιχτή προς όλους. Και οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να συμμετέχουν αντί για τον Εθνικό Συνασπισμό. Ίσως αυτό να είναι μια καλύτερη προοπτική για το φινλανδικό κράτος πρόνοιας χωρίς να σημαίνει ότι θα αλλάξει κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τη στιγμή που οι Φινλανδοί σοσιαλδημοκράτες δε χαρακτηρίζονται για τη διεθνή αλληλεγγύη τους. Η τρίτη επιλογή θα είναι, πάντα σύμφωνα με την κ. Κιούλονεν, η δεξιά κυβέρνηση που είχε η Φινλανδία κατά την περίοδο 2007-2011 με Κέντρο, Εθνικό Συνασπισμό, Πράσινους και Σουηδικό Λαϊκό  Κόμμα.
 
Στο ερώτημα τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, η κ. Κιούλονεν εξέφρασε με σαφήνεια την απαισιοδοξία της: «Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι μια από τις χειρότερες σε ότι αφορά την Ελλάδα, καθώς η Αριστερή Συμμαχία θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και μέχρι στιγμής είναι οι μόνοι που στηρίζουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: