Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Χρήστος Β. Καπερώνης, Πρόεδρος Αδελφότητας Πηγιωτών Αθήνας. ''Το Σέλτσο να γίνει τόπος εθνικού προσκυνήματος''.


Σέλτσο 22/23 Απριλίου 1804. Μέρα μνήμης και τιμής για τους 1.300 Σουλιώτες που έπεσαν εκεί.


Το αφιέρωμα αυτό στη θυσία του Σέλτσου - ως ελάχιστος φόρος τιμής -ας αποτελέσει αφετηρία αφύπνισης για την ιστορική μνήμη που σε καιρούς χαλεπούς για την πατρίδα μας δεν πρέπει να την ξεχνούμε.  

Διακόσια έντεκα χρόνια από τότε δεν στάθηκαν ικανά να την ξεθωριάσουν. Αντίθετα ενδυναμώνεται. Ας τους φέρουμε στο νου μας έστω και για μια στιγμή και ας προσευχηθούμε στη μνήμη τους.

Ακόμη και σήμερα το Σέλτσο, η Κιβωτός αυτή της θυσίας των Σουλιωτών, συνεχίζει να βρίσκεται στην αφάνεια .Απομένει να υπενθυμίσουμε προς όλους τους αρμόδιους φορείς ότι δεν είναι αίτημα μας αλλά αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το Σέλτσο με την ιδιαίτερη φροντίδα και τιμή που του αξίζει.




Να αντιληφθούν όλοι ότι δεν είναι απλώς ένα ακόμη μοναστήρι, αλλά το Λίκνο της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Ανεκτίμητο πετράδι της ιστορίας της πατρίδας μας. Ζητάμε άμεση φροντίδα για την προστασία και την ανάδειξη του. Απομένει σε εμάς να κρατήσουμε τη σημαία του Σέλτσου ψηλά. Η διατήρηση της μνήμης του ας είναι ιερή παρακαταθήκη και μέλημα όλων μας.

Η φετινή και όντως εντυπωσιακή, εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Σέλτσο στις 22 Απριλίου 2015 όπου παρέστησαν πλήθος συνδημοτών, συγχωριανών ,αυτοδιοικητικών παραγόντων αλλά και η παρουσία πλήθους καθηγητών - μαθητών σχολείων είναι ένα μεγάλο βήμα της προσπάθειας μας για την ανάδειξή του.

Ελπίζουμε δε οι προτάσεις που κάναμε προς τον Δήμο Γ. Καραισκάκη και τους λοιπούς φορείς να τύχουν προσοχής και υλοποίησης.

Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες από τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς [δήμος-νομαρχία- περιφέρεια ] ώστε να δρομολογηθούν έργα προστασίας που θα καταστήσουν το μοναστήρι λειτουργικό και επισκέψιμο όλο το χρόνο. είμαστε όμως ακόμη στην αρχή.




 Η αναστήλωση των κελιών της μονής που συντελείται από την Περιφέρεια Ηπείρου είναι ένα σημαντικό βήμα και δείχνει τη βούληση για την διάσωση του ιερού αυτού χώρου, αλλά δεν αρκεί.

Προέχει και η ασφαλής οδική πρόσβαση σ'αυτό καθ΄όλο το έτος. Όχι μόνο μια εβδομάδα τον Αύγουστο και τελειώσαμε..... να μην ασχολούμεθα μόνο επετειακά με το θέμα.




Ως επίσης η προστασία του κυρίως Ναού λόγω της διάβρωσης παρελθόντων ετών. Προέχει η ασφαλτόστρωση του υπάρχοντος χωματόδρομου μήκους 4,5 χιλιομ. Ελπίζουμε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ο κ. Καχριμάνης που επισκέφτηκε και προσκύνησε το Σέλτσο και γνωρίζει εξ' ιδίας αντίληψης την κατάσταση, να κατανοεί πόσο απαραίτητο και αναγκαίο είναι αυτό το έργο.

Ας αναλάβουν σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Άρτας και τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Η δαπάνη κατασκευής του -Έστω και τμηματικά - σε βάθος χρόνου ,δεν είναι και μεγάλη ,αναλογιζόμενοι την σπουδαιότητα του Ιερού αυτού μνημείου.. 

 Βοηθείστε όλοι και ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε το Σέλτσο να γίνει τόπος εθνικού προσκυνήματος






Δεν υπάρχουν σχόλια: