Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Υπόθεση La Route (Ο δρόμος των λιμνών) στο Δήμο Ζηρού: Η αναβολή της αναβολής ή «πάρτι» και «αρπακτικά»;

Και πάλι στο... τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου Ζηρού τέθηκε στις 18 Μαρτίου το έργο: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ / THE LAKES ROUTES » (LA ROUTE ) του Διασυνοριακού Προγράμματος « Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ 2007 - 2013», με προϋπολογισμό πάνω από 200.000 ευρώ.

fb3802e2786cfdb23fc9101c30fc8b55 M

Για το συγκεκριμένο έργο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις παρακάτω δράσεις έχει υπάρξει κατά καιρούς έντονη διαφωνία στο δημοτικό συμβούλιο Ζηρού. Παραθέτουμε ορισμένες δράσεις:
  • Τεχνική και Διοικητική Υποστήριξη για τη Διαχείριση της Πράξης.
  • Υπηρεσίες Ενημέρωσης και Δημοσιότητας για την Πράξη.
  • Υλοποίηση Στοχευμένων Δράσεων Προώθησης και Ενημέρωσης ( Εφαρμογές ΤΠΕ, Αναπτυξιακές Μελέτες, Έκδοση Έντυπων και Ηλεκτρονικών Παραγωγών, Διενέργεια Εκδηλώσεων, Παρακολούθηση και Αξιολόγηση των Δραστηριοτήτων του Κέντρου Ενημέρωσης που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της Πράξης ).
  • Προμήθεια Σταθμών Πληροφόρησης ( Infokiosks ).
  • Έργα Ανάπλασης στην πέριξ της Λίμνης Ζηρού περιοχής ( Αποψίλωση - Καθαρισμός
  • της πέριξ της Λίμνης Περιοχής, Τοποθέτηση Ενημερωτικών Πινακίδων ).
Χαρακτηριστικό είναι πως σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, ο δημοτικός σύμβουλος Γεώργιος Γιάννος ανέφερε: «Όλα αυτά που θα πρέπει να γίνουν με αυτό το έργο που είναι προϋπολογισμού 230.000,00 ? θα έπρεπε να γινόταν από το κράτος και όχι από ιδιώτες. Δεν ξέρω τι υπεραξία θα δώσει στην περιοχή μας αυτό το έργο όταν ολοκληρωθεί, εγώ επειδή γνωρίζω πως σχεδιάζονται, προγραμματίζονται και τελικά υλοποιούνται αυτά τα έργα δεν θα το ψηφίσω».
Παίρνοντας το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Μενέλαος Γείτονας είπε τα εξής : «Κάνω έκκληση να μην αλλάξει τίποτα, να μην υλοποιηθεί αυτό το έργο, πρόκειται περί ενός μεγάλου πάρτι, διακόσιες τριάντα χιλιάδες για υπηρεσίες και φεστιβάλ. Αυτά είναι τα αρπακτικά του Δημοσίου, είναι πρόκληση απέναντι στην κοινωνία που στενάζει να χορηγηθούν τόσα χρήματα τα οποία προέρχονται από την φορολογία των Ευρωπαϊκών λαών και του Ελληνικού λαού και επιστρέφονται στα αρπακτικά».
Δεν είναι όμως μόνο οι υπόνοιες των δημοτικών συμβούλων. Στην περίπτωση του έργου έχει γίνει από την ιδιωτική εταιρεία, που λειτουργεί ως εξωτερικός συνεργάτης σύμβουλος του Δήμου Ζηρού, η αναβολή της... αναβολής, με το έργο να έχει δημοπρατηθεί εδώ και περίπου τρία χρόνια.
Αρχικά η εταιρεία ζήτησε και πήρε παράταση του χρόνου περαίωσης εκτέλεσης του έργου μέχρι και τις 31 Μαϊου 2014.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2014 η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για νέα παράταση και τελικώς την πήρε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Ζηρού, που συνεδρίασε την 1η Δεκεμβρίου 2014. Η νέα παράταση που δόθηκε ήταν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δόθηκε και νέα παράταση του χρόνου περαίωσης εκτέλεσης του έργου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2015.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μάλιστα ο πρώην Δήμαρχος, Δημήτρης Γιολδάσης τόνισε: «Πρέπει να ελέγξουμε αν δικαιολογείται αυτή η καθυστέρηση και αν υπάρχει η χρηματοδότηση ακόμη γιατί με τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην παράδοση του έργου υπάρχει ο κίνδυνος να απενταχθεί το έργο και να αναγκαστούμε εμείς σαν Δήμος να επιβαρυνθούμε την δαπάνη».
Η υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα έχει και συνέχεια...


Δεν υπάρχουν σχόλια: