Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Die Welt: Γιατί ο Βαρουφάκης δεν φορολογεί τα 800 δις ευρώ Ελλήνων στην Ελβετία;



Με φόντο τις φωτογραφίες της. λιτής ζωής του Γιάννη Βαρουφάκη από το Paris Match, η Die Welt σχολιάζει τις δηλώσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και απορεί γιατί ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν «αγγίζει» τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία.

Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες κανείς δεν ενδιαφέρεται να φορολογήσει. Πριν από 13 μήνες, η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίλντμερ Σλουμπφ είχε ταξιδέψει στην Αθήνα με μία πρόταση για φορολογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, γράφει η Die Welt. Όλα συζητήθηκαν διεξοδικά, αλλά από τότε το θέμα δεν προχώρησε. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έμαθε να κάνει υπομονή όταν αντιμετωπίζει τους Έλληνες συναδέλφους της», σχολιάζει με νόημα η Die Welt. 
Ο Γιάννης Βαρουφάκης ακόμη δεν έχει επικοινωνήσει με την υπουργό, παρά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής των πλουσίων. «Αντ' αυτού, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη ότι όλα θα μείνουν ίδια για τους εφοπλιστές», σημειώνει η Die Welt. Στα τέλη του 2013, στην Ελβετία υπήρχαν περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις Ελλήνων. Το εύλογο είναι να εκτιμήσει κανείς ότι το ποσό έχει αυξηθεί περισσότερο, με τις εκροές κεφαλαίων των τελευταίων μηνών από την Ελλάδα. «Και όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελβετία, ένα μεγάλο μέρος του ποσού θεωρείται ότι δεν έχει φορολογηθεί. Χρήματα, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση που έχει πρόβλημα ρευστότητας. Οι ελβετικές αρχές θα μπορούσαν ακόμη και να τα συλλέξουν για λογαριασμό τους και να τα μεταφέρουν στην Αθήνα», αναφέρει η Die Welt. 
Ο Βαρουφάκης όμως, αντί να ασχοληθεί με αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, έχει άλλες τρελές ιδέες, όπως να επιστρατεύσει τουρίστες, μαθητές και νοικοκυρές στο κυνήγι των φοροφυγάδων. Κύκλοι από τις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στην Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 
Η Die Welt συνεχίζει να εξαπολύει μύδρους κατά του Βαρουφάκη, περιγράφοντας μάλιστα ένα περιστατικό από το πρώτο Eurogroup στο οποίο μετείχε. «Σε αντίθεση με ότι αναμενόταν, η Ελλάδα δεν πήγε με γραπτές προτάσεις. Ο Έλληνας αντιμετώπισε τους υπουργούς σαν αμφιθέατρο γεμάτους φοιτητές. Μέχρι που σήκωσε το τηλέφωνο και ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε βέτο. ''Από τότε δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά. Αν θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι με τους Έλληνες, ρωτάμε τον Τσίπρα'', ανέφερε άνθρωπος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις». 
Σαφώς και δεν είναι ανόητος, σημειώνει η Die Welt, «αλλά παρότι θα μπορούσε να πείσει επιστημονικά, μετά βίας έχει επιτυχία ως πολιτικός», προσθέτει. Τέλος, σημειώνει ότι ο Βαρουφάκης δεν μετείχε στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου το Σάββατο, κάτι που πολλοί ερμήνευσαν ως το τέλος της «κυριαρχίας» του και την πιθανή αντικατάστασή του από τον Γιάννη Δραγασάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: