Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Οι «Ηπειρώτες Πρωτομάστορες», μια εκδήλωση κορυφαίας ποιότητας, εξαίρετη συνέργεια της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης


Συνεχίζοντας το εντυπωσιακά πλούσιο πολιτιστικό της έργο αυτή την περίοδο η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διοργάνωσε, από κοινού με την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης, μια εκδήλωση κορυφαίας ποιότητας, τους «ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΕΣ». Η εκδήλωση διοργανώθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς του Προέδρου του ΔΣ της Π.Σ.Ε. Γιώργου Δόση, του Προέδρου της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργου Κωτσαντή και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης Β. Φουσκίδου. Από εκεί και πέρα, οι θεατές της χάρηκαν ένα γενναιόδωρο πολυθέαμα με εξαιρετικές συμμετοχές και θέμα τους Ηπειρώτες πρωτομάστορες, τους μάστορες της πέτρας και των γεφυριών που οι λαϊκοί θρύλοι ήθελαν να έχουν κτίσει τον κόσμο όλο!
Το πολυθέαμα, κατά τον τρόπο και των ίδιων των πρωτομαστόρων, συνέθεσαν εξαίρετα συστατικά στοιχεία, ειδικά προετοιμασμένα και φροντισμένα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Κυρίαρχος αναδείχθηκε ο λόγος στην εκδήλωση - με δύο εξαίρετες ομιλίες και ένα όμορφο, ένθετο ποιητικό αναλόγιο. Πρώτη ομιλία, εκείνη του ερευνητή των Ηπειρώτικων Πετρογέφυρων, Προέδρου του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, Σπύρου Μαντά. Ο εξαίρετος ερευνητής παρουσίασε, με τη συνοδεία οπτικού υλικού κατάλληλα επιμελημένου από τον ίδιο, τους πρωτομάστορες των Χουλιαράδων, εστιάζοντας στην οικογένεια Κωνσταντινίδη. Μια ομιλία που εντυπωσίασε ως η πρώτη παρουσίαση μιας εξαίρετης ανακοίνωσης.
Ακολουθώντας τις διαδρομές της πέτρας από τη λαϊκή τέχνη και τεχνική στην καλλιτεχνική δημιουργία, μια διαδρομή που και ο ίδιος ακολούθησε ξεκινώντας σαν μαστορόπουλο πριν γίνει κορυφαίος γλύπτης, ο Θόδωρος Παπαγιάννης, ένας από τους κορυφαίους πρέσβεις της Ηπειρώτικης δημιουργίας, κατέθεσε τη σπουδαία προσωπική του μαρτυρία, αναφέροντας εν κατακλείδι πως θεωρεί ως ύψιστη τιμή να μνημονεύεται και να προσφωνείται ως μάστορας.
Εικόνες και μουσικές γεφύρωναν τον εξαίρετο λόγο της εκδήλωσης. Όσο αφορά τις εικόνες, προβλήθηκαν αποσπάσματα από δύο ντοκιμαντέρ, με πρώτο το «Μνήμες Ταξικής πάλης» του Λεωνίδα Βαρδαρού, σε παραγωγή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ελλάδας. Το απόσπασμα που άνοιξε και την εκδήλωση αναφερόταν στους μάστορες από τα Μαστοροχώρια, ως κοινούς «προγόνους» σε όλους τους κατοπινούς οικοδόμους.
Το δεύτερο απόσπασμα προερχόταν από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Παναγιώτη Κράβαρη «Θόδωρος Παπαγιάννης - επιστροφή στο Ελληνικό», μια παρουσίαση των συλλογικών εικαστικών δράσεων που αναπτύσσει ο κορυφαίος δημιουργός στο γενέθλιο τόπο του.
Το μουσικό αναλόγιο της εκδήλωσης ήταν εξαίρετο. Συμμετείχαν η Χορωδία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας με ένα τραγούδι για τα γεφύρια της αγάπης, ο αντιφωνικός χορευτικός όμιλος της Αδελφότητας Παπαδατών Πρέβεζας με μια τοπική παραλλαγή του πολυτραγουδισμένου τραγουδιού για το Γεφύρι της Άρτας, έτσι όπως την τραγουδούν και τη χορεύουν ως καγκελάρη. Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» προετοίμασε και ερμήνευσε εξαίσια δύο σπάνια πολυφωνικά τραγούδια για της Άρτας το Γιοφύρι, προερχόμενα από τη Δερβιτσάνη και την Άνω Δερόπολη της Β. Ηπείρου ενώ η αρχή, με μοιρολόι, και το τέλος, με κοινό χορό στη σκηνή, ανήκαν στην ψυχωμένη κομπανία του Δημήτρη Ζιάγκα, με τον Γιάννη Κουτελέκο στο τραγούδι που συμμετείχαν εθελοντικά, όπως όλοι, στην εκδήλωση.
Το ένθετο ποιητικό αναλόγιο που γεφύρωνε ομιλίες, μουσικές, εικόνες και χορό, αποτελούσε μια άγρα στίχων από ποιήματα των Ηπειρωτών ποιητών Γιώργου Κοτζιούλα, Μιχάλη Γκανά, Άννας Μπουρατζή-Θώδα, Απόστολου Ζώτου, Πάνου Κυπαρίσση και παρουσιάστηκε από τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε. που είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης.
Στο σύνολο των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα της εκδήλωσης επιδόθηκαν έπαινοι συμμετοχής από μέλη των Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. και της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης. Η σπουδαία εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ηπειρώτικο κέρασμα στο χώρο της υποδοχής, με τη φροντίδα της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης που είχε επιμεληθεί και μια όμορφη έκθεση φωτογραφίας στον ίδιο χώρο.
Οι «Ηπειρώτες Πρωτομάστορες» με την ποιότητά τους έθεσαν υψηλά τον πήχυ για τη συνέχεια, στο αδιάκοπο, πλουσιότατο και γενναιόδωρο έργο των φορέων της Ηπειρώτικης Αποδημίας, αποτυπώνοντας τις τόσο καρποφόρες δημιουργικές συνέργειες της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας με τα μέλη της, εν προκειμένω με την τόσο δραστήρια Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: