Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Στα βήματα του Σαμαρά ο Τσίπρας: Εξέδωσε την πρώτη του Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου


Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία τροποποιείται η ρύθμιση των 100 δόσεων και εξασφαλίζεται κεφαλαιακή ένεση 30 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Με την αλλαγή στη στις 100 δόσεις ρυθμίζονται οφειλές «με απαλλαγή κατά ποσοστό από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/1997, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 (ΚΦΔ) που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή και από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής».

Σε ό,τι αφορά στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δίνονται 30 εκατ. ευρώ από τα μη διανεμειθέντα διαθέσιμα της υπό ειδική εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος «έναντι μελλοντικής αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου αυτής προς κάλυψη της αναγκαίας κεφαλαιακής ενίσχυσής της».

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δικαιολόγησαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -την πρώτη της νέας κυβέρνησης- λέγοντας ότι «έπρεπε να προστατευθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και καλλιεργητές στα εργοστάσια ζάχαρης» και αναφορικά με τις 100 δόσεις έπρεπε «να βελτιωθεί ο Νόμος και να ενταχθούν σε αυτόν χιλιάδες ακόμα πολίτες, διαφορετικά θα χρειάζονταν τουλάχιστον 30 ημέρες».

«Σε κάθε περίπτωση η ΠΝΠ δεν θα έρθει στη Βουλή μετά από τρεις μήνες προς κύρωση, αλλά άμεσα, τη Δευτέρα» σημείωναν οι ίδιοι κύκλοι.

Σχολιασμός: Πώς το λεγε ο Τσίπρας, όταν ήταν αντιπολίτευση και προεκλογικά; Ότι η χώρα δεν θα κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ότι στις 25 Ιανουαρίου αποκαταστάθηκε η δημοκρατία. Φαίνεται ότι με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, η δημοκρατία στον τόπο κράτησε 2 μήνες, μιας και χθες πέρασε η πρώτη ΠΝΠ της κυβέρνησης Τσίπρα, για τις 100 δόσεις και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Προκαλεί απορία το γεγονός πώς είναι δυνατόν να θεσπίζουν ΠΝΠ την Παρασκευή και να την κυρώνουν Δευτέρα, όταν θα μπορούσε η κυβέρνηση να καταθέσει σχέδιο νόμου. Επιπλέον, δεν θα αναλωθούμε στην αιτιολογία της ΠΝΠ, γιατί ακριβώς τα ίδια έλεγε και ο Σαμαράς, όπου επί ημερών του εκδόθηκαν 18 (!) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Αξίζει να σημειωθεί κάτι ακόμα: Η κυβέρνηση Παπανδρέου, η μόνη κυβέρνηση που αντιμετώπισε πραγματικά επείγουσες συνθήκες και θα δικαιολογούσε την έκδοση ΠΝΠ, δεν κατέφυγε ουδέποτε σ' αυτή την πρακτική, αντίθετα όλες οι κρίσιμες αποφάσεις περιβλήθησαν τυπικού νόμου. Και επειδή είναι της μοδός από την κυβέρνηση η μετονομασία ανατριχιαστικά ομοίων πρακτικών, την επόμενη φορά για να μην την πάρουν χαμπάρι, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να την μετονομάσει σε "Νομοθέτηση Περιεκτικής Πράξεως". Μπορεί και να πιάσει..

Δεν υπάρχουν σχόλια: