Αγαπάει τη φύση, την περιπέτεια, την καινοτομία και τη δράση. Είναι ένας ακτιβιστής της ζωής, που μέσα από τη διάθεση για προσφορά αφήνει το δικό του στίγμα και εκπέμπει τα δικά του ηχηρά μηνύματα. Ο γιος του πρώην υπουργού και ισχυρού πολιτικού άνδρα Σταύρου Μπένου, Θοδωρής, τολμάει και δοκιμάζεται χαράσσοντας τον δικό του δρόμο. 

Προσγειωμένος και οπλισμένος με όλα τα απαραίτητα εφόδια που του προσφέρει η γνώση, στέκεται απέναντι στους χαλεπούς καιρούς και στα φαινόμενα της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και περπατά στα μονοπάτια που δημιουργεί ο ίδιος μέσα από το Διαδίκτυο, τα οποία και μοιράζεται με χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα.
Ως σύμβουλος στον τομέα της αγροτικής οικονομίας και ειδικός σε θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο Θοδωρής Μπένος βάζει τα θεμέλια του marketing στην ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων μας μέσω ενός δικτύου ικανού να ενώσει και να εξελίξει την ελληνική παραγωγή και να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός εισοδήματος που θα στηρίξει τους ανθρώπους της ελληνικής γεωργίας. 
Η ιδέα γεννήθηκε όταν τέσσερις φίλοι που σπούδαζαν στην Ολλανδία και σκέφτονταν το επόμενο βήμα τους ανακάλυψαν το κενό που υπάρχει στην προώθηση των καλών ελληνικών προϊόντων.
«Συναντηθήκαμε όταν κάναμε το μεταπτυχιακό μας στην Ολλανδία και διαπιστώσαμε ότι μοιραζόμασταν μια κοινή αγωνία για τον πρωτογενή τομέα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Ετσι, κάποια στιγμή, όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν, φτιάξαμε όλοι μαζί το gyri.gr, που ασχολείται με όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα», δηλώνει ο ίδιος. 

Ο γιος του Σταύρου Μπένου είναι ένας αγρότης του Διαδικτύου. Ως διαχειριστής της ιστοσελίδας gyri.gr, μπαίνει δυναμικά στα βαθιά του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας και προωθεί τα προϊόντα της ελληνικής γης, φέρνοντας παράλληλα σε επαφή τον καταναλωτή με τον παραγωγό. Οσοι παράγουν ή διαθέτουν ελληνικά τρόφιμα και ποτά μπορούν να προβληθούν δωρεάν στον ιστότοπό του, αρκεί τα προϊόντα τους να παράγονται εντός της επικράτειας.


Οικογενειακή εμπειρία
«Βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο χρόνο της λειτουργίας μας. Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε σχεδόν 1.000 περιπτώσεις παραγωγών, συνεταιρισμών και άλλων σχημάτων που παράγουν ή διαθέτουν αγροτικά προϊόντα και συνεχίζουμε», μας λέει χαρακτηριστικά. 
Μάλιστα, ο Θοδωρής Μπένος φαίνεται ότι είναι ο «νονός» του όλου εγχειρήματος, αφού έχει οικογενειακή εμπειρία από τη μελισσοκομία και η ενασχόλησή του με το αντικείμενο έδωσε και το όνομα «γύρη» στο site. 
«Γνωρίζω αρκετά πράγματα για το μέλι και τη μελισσοκομία, γιατί ο παππούς μου ήταν μελισσοκόμος και μου μετέδωσε την αγάπη του για αυτή την τέχνη. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες που έχει το ελληνικό μέλι», συνεχίζει ο ίδιος.
Φέρνοντας απλώς τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση και τον Ελληνα παραγωγό πιο κοντά στον Ελληνα καταναλωτή, μετατρέπει την εναλλακτική γεωργία και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων σε μια επιχείρηση που ο ταχύς βηματισμός της, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο, γίνεται μέθοδος, μόδα, αλλά και κυρίως ανάγκη. 
«Ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ασχοληθώ με την αγροτική παραγωγή είναι γιατί συνεισφέρει ουσιαστικά στην πραγματική οικονομία μιας χώρας. Ο χώρος είναι πραγματικά συναρπαστικός! Είναι όμως και ζόρικος, ιδιαίτερα για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι δεν περίμεναν την κρίση για να περάσουν τις δικές τους αγωνίες. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από την πύλη βάζω ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή και να βοηθηθούν οι παραγωγοί μας», αναφέρει ο Θοδωρής Μπένος.


Ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και εξωτερικός συνεργάτης του Ιταλικού Ινστιτούτου Αγροτικών Ερευνών ΙΝΕΑ, αλλά και ζώντας από κοντά τις δυσκολίες και τις αγωνίες των χιλιάδων Ελλήνων παραγωγών, ο γιος του πρώην υπουργού αναγνωρίζει πια ότι η ασκούμενη αγροτική πολιτική πρέπει τουλάχιστον να ανανεωθεί. 

«Οσοι πολιτικοί ασχολούνται με το θέμα της αγροτικής παραγωγής πρέπει να αποφεύγουν τον πειρασμό να παίζουν το παιχνίδι του λαϊκισμού. Δεν πρέπει να χαϊδεύουν αυτιά. Πρέπει να λένε τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη κι αν έχει πολιτικό κόστος. Να δίνουν πραγματική έμπνευση και βοήθεια στους παραγωγούς μας. Η πραγματική ώθηση μπορεί να δοθεί μέσα από την ανάπτυξη επιθετικών στρατηγικών, την έμφαση στον προσανατολισμό στην αγορά, τη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, την υποστήριξη των συνεργατικών σχημάτων και την πάταξη της γραφειοκρατίας. Αυτά πρέπει να τονίζουν και να διευκολύνουν», λέει χαρακτηριστικά.

«Θαυμάζω τον πατέρα μου και τη διαδρομή του»

«Ο πατέρας μου είναι πρότυπο για εμένα και η διαδρομή του αποτελεί φωτεινό οδηγό. Αν κάποια στιγμή καταφέρω κάτι στη ζωή μου, γιατί μέχρι στιγμής δεν θεωρώ ότι έχω κάνει κάτι το ιδιαίτερο, θα το οφείλω σε μεγάλο βαθμό στον πατέρα μου. Η πολιτική του διαδρομή σαφώς και με επηρέασε, αλλά πιστεύω ότι κάποιος πρέπει πρώτα να αποδείξει την αξία του στην κοινωνία των πολιτών και μετά να ασχοληθεί με την πολιτική. Αν φυσικά πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει ως πολιτικός. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν υπάρχει μαγική συνταγή για καλούς πολιτικούς, για αυτό δεν μέμφομαι εκ προοιμίου κάποιον που αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική από μικρή ηλικία», αναφέρει ο Θοδωρής Μπένος. 

Η πολιτική, ωστόσο, δεν ήταν μακριά από την ενασχόλησή του με την αγροτική οικονομία: «Για να είμαι ειλικρινής, ορόσημο στην απόφασή μου να στραφώ στον χώρο της αγροτικής παραγωγής (από τη σκοπιά του οικονομολόγου) αποτέλεσε η προεκλογική περίοδος του 2000. Ακολουθώντας τον πατέρα μου στην προεκλογική εκστρατεία του σε όλα τα χωριά της Μεσσηνίας, διαπίστωσα τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, αλλά και τη γοητεία του χώρου της αγροτικής παραγωγής και των ανθρώπων της».