Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Πασχαλιάτικος ...μποναμάς. Ερχεται χαράτσι 350 ευρώ κατά μέσο όρο για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων

Ερχεται χαράτσι 350 ευρώ κατά μέσο όρο για 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Πασχαλιάτικος. μποναμάς περιμένει σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει το χαράτσι του 2013, πριν δηλαδή θεσμοθετηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Η εφορία δεν τους. ξέχασε και λόγω της οικονομικής στενότητας στέλνει ραβασάκια τα οποία περιέχουν το χαράτσι το οποίος κατά μέσο όρο θα είναι γύρω στα 350 ευρώ. Τα ειδοποιητήρια θα είναι ηλεκτρονικά και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ανοίξουν τον φορολογικό τους λογαριασμό για να δουν την ταυτότητα οφειλής και να σπεύσουν να πληρώσουν. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει ένα ποσό γύρω στα 350 εκατ. ευρώ με τους ιδιοκτήτες είτε να το πληρώνουν εφάπαξ μέσα στον επόμενο μήνα είτε να το εντάσσουν κι αυτό στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις.
Τις τελευταίες ημέρες η Γενική Γραμματεία Εσόδων εντόπισε τους οφειλέτες που νόμισαν ότι τη. γλίτωσαν αφού πέρασαν δύο χρόνια από τότε που έπρεπε να πληρώσουν.

Το ΕΕΤΑ για το 2013 εξοφλήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων σε πέντε διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έως το περασμένο καλοκαίρι. Ανέκυψε πρόβλημα όμως όταν χιλιάδες φορολογούμενοι, επειδή εξόφλησαν με λίγες μέρες καθυστέρηση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μετά την λήξη τους, διαπίστωσαν ότι το χαράτσι έμεινε απλήρωτο. Στις περιπτώσεις αυτές είναι πιθανό τα χρήματα για το ΕΕΤΑ να τα κράτησε η ΔΕΗ συμψηφίζοντάς τα με μελλοντικές οφειλές για ρεύμα.


Ολες οι αλλαγές σε ΦΠΑ και φόρο ακινήτων - Ποιοι θα επιβαρυνθούν


Ολες οι αλλαγές σε ΦΠΑ και φόρο ακινήτων. Ποιοι θα επιβαρυνθούν


Τα σενάρια με τις ανατροπές στο καθεστώς του ΦΠΑ και του φόρου ακινήτων σβήνουν - γράφουν στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το Μέγαρο Μαξίμου.

Για τις αλλαγές που εξετάζονται στους συντελεστές ΦΠΑ, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτει το σχέδιο για αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμοπολίτικα νησιά π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη και η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος προβλέπει μετάταξη μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα, στον υψηλό που ανέρχεται στο 23%. Μάλιστα κατά της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά τάχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας πως επί της αρχής «το ευνοϊκότερο καθεστώς πρέπει να διατηρηθεί για πάρα πολλούς λόγους». «Επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει ότι το ευνοϊκότερο καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα διατηρηθεί και πρέπει να διατηρηθεί, συνεπώς αυτό παραμένει ως έχει», δήλωσε χθες ο κ. Σταθάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ 13% για τα βασικά είδη διατροφής (γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί, κρέας, ζυμαρικά, ψάρια, φρούτα κ.ά.), στον κλάδο της εστίασης, καθώς και στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς. Για πολλά από τα υπόλοιπα προϊόντα και τις υπηρεσίες ο συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 13% στο 23%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί επιμένουν στην κατάργηση των εξαιρέσεων και των προνομιακών καθεστώτων. Στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5% θα διατηρηθούν όπως όλα δείχνουν τα φάρμακα, τα βιβλία, ο Τύπος και τα εισιτήρια των θεάτρων, ενώ άγνωστη παραμένει ακόμη η «τύχη» του ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία. Στην κυβέρνηση κάνουν σκέψεις για αύξηση της φορολογίας στα ποτά και στα καύσιμα αλλά όχι στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αποκλείουν αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, καθώς οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καπνικά βρίσκονται ήδη στο 88%.
Νέος φόρος ακινήτων 
Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας αφού θα έχουν αναπροσαρμοστεί, ώστε να συγκλίνουν με τις εμπορικές τιμές, οι αντικειμενικές αξίες. Ήδη έχει συσταθεί η επιτροπή που θα αναλάβει το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών, η οποία πιθανότατα θα γίνει στα τέλη Μαΐου. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει ανά περιοχή και ανά ζώνη και όχι οριζόντια. Για την αναπροσαρμογή των τιμών θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που διαθέτει η Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου του υπουργείου Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι αντικειμενικές τιμές είναι σήμερα περίπου 15%-20% υψηλότερες κατά μέσο όρο σε σχέση με τις πραγματικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πολύ ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου, ενώ σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές οι εμπορικές αξίες σήμερα είναι εξαιρετικά χαμηλές και βρίσκονται στο μισό ή ακόμα και στο 1/4 της αντικειμενικής τιμής. Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα σχεδιαστεί ο νέος φόρος ακινήτων και θα αποφασισθεί και το ύψος του αφορολόγητου ορίου.
Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων Ε9 μέσω των οποίων θα πρέπει να δηλωθούν οι αλλαγές που επήλθαν στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων κατά τη διάρκεια του 2014. Με αυτά τα στοιχεία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα είναι έτοιμη να φορολογήσει την κατοχή ακίνητης περιουσίας όπως διαμορφωνόταν την 1η Ιανουαρίου 2015. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν η βεβαίωση να γίνει μέσα στον Απρίλιο ώστε ο φόρος να εισπραχθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο. Κάθε καθυστέρηση, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να επανεξεταστεί ο φόρος, θα οδηγήσει και σε περιορισμό του χρονικού περιθωρίου που θα έχουν οι ιδιοκτήτες στη διάθεσή τους προκειμένου να αποπληρώσουν το νέο φόρο που θα προκύψει για την ακίνητη περιουσία τους.
Ειδοποιητήρια σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων για το ξεχασμένο «χαράτσι» 
Εν τω μεταξύ τις επόμενες ημέρες περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα παραλάβουν το ειδοποιητήριο για την πληρωμή του ξεχασμένου Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ. Το «χαράτσι» που δεν εξοφλήθηκε το 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα βεβαιωθεί με ημερομηνία Μαρτίου και οι φορολογούμενοι θα κληθούν έως το τέλος Απριλίου είτε να το πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε έως 100 δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: