Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

''Αποκατάσταση βομβαρδισμένου Λιμένος Πρεβέζης 1951''. Φωτογραφικό αφιέρωμα του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών του Χαρ. Γκούβα

limani1

Φωτογραφίες και κείμενο με θέμα «Αποκατάσταση βομβαρδισμένου Λιμένος Πρεβέζης 1951″ έστειλε ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας, όπου αναφέρει τα εξής:


Όπως είναι γνωστό το λιμάνι Πρέβεζας βομβαρδίσθηκε ανηλεώς επί 92 φορές κατά τον Β Παγκόσμιο Πόμενο από Ιταλικά και Γερμανικά αεροπλάνα. Και αυτό διότι όλα τα στρατιωτικά εφόδια πρός το Ελληνο Αλβανικό Μέτωπο ξεφορτώνονταν στό λιμάνι Πρέβεζας (Πυρομαχικά, τρόφιμα, ρουχισμός, κλπ)

Σαν να μήν έφταναν οι ζημιές των Βομβαρδισμών, το Σεπτέμβριο 1944 που αποχώρησαν οι Γερμανοί από την Πρέβεζα ανατίναξαν με δυναμίτη σχεδόν όλο το παλιό λιμάνι (Δυτικά πρός σημερινές καφετέριες). Το Νέο λινάνι (λιμενοβραχίονας ανατολικά)  κατασκευάσθηκε επί Δικτατορίας. Το Ελληνικό κράτος μόλις ορθοπόδησε μετά τον Εμφύλιο πόλεμο, χρηματοδότησε την αποκατάσταση του παλιού βομβαρδισμένου λιμένος και παράλληλα την κατασκευή κρηπιδωμάτων στο Βαθύ Μαργαρώνας. 


Το Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας ανακάλυψε στά αρχεία του 21 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, εποχής 1950-1951 από την ανακατασκευή του Λιμένος Πρεβέζης, τις οποίες με πρωτοβουλία της κ. Παρθενίας Καζάκου και του κ. Βαγγέλη Λώλου δάνεισε στό Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου γιά σάρωση (scanning) και αρχειοθέτηση, όπερ και εγένετο. 

Τρείς από αυτές τις φωτογραφίες έχουν ιστορική και καλλιτεχνική αξία (5,17,21 ) και μάλλον θα εκτυπωθούν σε πόστερ με δαπάνη του Μουσείου. Σας αποστέλουμε σήμερα τις 21 φωτογραφίες σε μικρή ανάλυση και επίσης 3 φωτογραφίες που αφορούν την Οικογένεια Ωνάση στην Πρέβεζα από τα Αρχεία του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών. Οι φωτογραφίες έχουν λεζάντες.


limani2


limani3

limani4

limani5

limani6

Δεν δημοσιεύουμε όλες τις φωτογραφίες ούτως ώστε κάποιοι να επισκεφθούν το Μουσείο Τεχνών και Επιστημών για να τις δουν, όπως και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα του Μουσείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: