Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Μονή των Αγίων Αναργύρων Κλειδονιάβιστας, στον Βοϊδομάτη στο Ζαγόρι








Το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων Κλειδονιάβιστας κτίσθηκε το 1658 δίπλα στις όχθες του ποταμού Βοϊδομάτη σε υψόμετρο 485 μέτρων και αγιογραφήθηκε το 1666.


Η Μονή για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλειμμένη και γι΄ αυτό ο χρόνος έχει επιφέρει πολλές φθορές στους χώρους της. Σε καλή κατάσταση βρίσκεται πλέον μόνο ο σχεδόν τετράγωνος ναός (διαστάσεις 4,5 Χ 4,6 μέτρα), με τις ωραίες του όμως αγιογραφίες να έχουν πάθει μεγάλες ζημιές, κυρίως από αναγραφές ονομάτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια!! Όμως οι προαύλιοι χώροι της μονής μαζί με τα κελιά και τους αποθηκευτικούς χώρους έχουν ουσιαστικά καταστραφεί.




Το μοναστήρι  πανηγυρίζει την 1η Ιουλίου και αμέσως μετά τη δοξολογία στο όμορφο πλατανόδασος της περιοχής, δίπλα από τον ποταμό Βοϊδομάτη, διεξάγεται ολοήμερο παραδοσιακό πανηγύρι.

Το μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή αρχίζει από τη γέφυρα του Βοϊδομάτη στη Κλειδωνιά. Ξεκινάει από τη δεξιά όχθη του ποταμού στην αρχή ως πετρόκτιστο και στη συνέχεια ως ένα ευδιάκριτο πέρασμα ανάμεσα από τα πλατάνια και τη πλούσια βλάστηση της ποταμιάς. Θα χρειασθεί να περπατήσετε αντίθετα προς τη ροή του ποταμού για περίπου 1 ώρα, ως το σημείο που θα συναντήσετε μια παλιά πινακίδα η οποία θα σας δείξει την είσοδο του μοναστηριού. Μόλις ανεβείτε τα σκαλοπάτια (καμιά 100αρια) θα φτάσετε και στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων.

Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια: