Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ανοικτή επιστολή στον Βαρουφάκη για τις μεταρυθμίσεις...


Κύριε υπουργέ,
Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σπουδαία ευκαιρία τη Δευτέρα: η Ελλάδα θα προτείνει η ίδια το μείγμα των μεταρρυθμίσεων που θα κάνει τους επόμενους μήνες, ώστε όχι μόνο να μην εκτροχιαστεί περαιτέρω η οικονομία της χώρας, αλλά και να οδηγηθεί επιτέλους σε σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Διαβάζω ότι η κυβέρνηση θα εστιάσει κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, στη δίωξη των «ολιγαρχών», πιθανόν και σε ένα νέο «δικαιότερο» φορολογικό. Οι στόχοι αυτοί είναι ευγενείς, θα αποφέρουν έσοδα και δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Δεν θα φέρουν όμως σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη η Ελλάδα των 1,4 εκατ. ανέργων.

Είναι ευκαιρία να προτείνετε μεταρρυθμίσεις που θα οφελήσουν πρωτίστως τον ιδιωτικό τομέα, που έχει υποφέρει σε βαθμό εξόντωσης τα χρόνια της κρίσης. Ιδού μερικές ιδέες:
Χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων: αναζητήστε τρόπους ενίσχυσης της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και τρόπους με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να εμπλακούν για την αποκατάσταση των όρων συναλλαγής των ελληνικών επιχειρήσεων με ξένες. Γνωρίζετε π.χ. ότι τους τελευταίους μήνες έχουν επανέλθει οι απαιτήσεις για εγγυητικές επιστολές από ξένες τράπεζες, ώστε να γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή; 
Ανάπτυξη τρόπων εξωτραπεζικής χρηματοδότησης: έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ενισχύστε την τάση αυτή. Συμμετέχετε στη διαβούλευση για την ένωση κεφαλαιαγορών, με τρόπο που να την αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: παρόλο που η Ελλάδα δεν είναι "ο παράδεισος των καρτέλ", όπως συνηθίζεται να λέγεται, λόγω του μικρού μεγέθους της εσωτερικής αγοράς ευνοούνται οι παράνομες συνεννοήσεις. Μία ισχυρή ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού (ξεχάστε την ιδέα για ενοποίηση όλων των "ανεξάρτητων" Αρχών υπό τον Πρωθυπουργό!), σε συνδυασμό με μία Δικαιοσύνη που θα τρέχει με χίλια, θα προσφέρουν τεράστια υπηρεσία στην καταπολέμηση των "ολιγαρχών" και της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, θα επιτρέψουν σε καλές εταιρίες που δεν είναι διαπλεκόμενες να αναπτυχθούν σε υγιές περιβάλλον. 
Ρύθμιση χρεών: τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο είναι βρόγχος στον λαιμό της οικονομίας. Προχωρήστε σε μια γενναία ρύθμιση, που όμως δεν θα χαρίζεται στους επιτήδειους και δεν θα καταστρέφει τα συναλλακτικά ήθη. Η ιδιωτική οικονομία χρειάζεται επανεκκίνηση για να τρέξει στον δρόμο της ανάπτυξης κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται με την μπάλα του κατάδικου στον αστράγαλο.

Άρση εμποδίων στη συνεργασία Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων και εντοπισμός άλλων εμποδίων στην καινοτόμα επιχειρηματικότητα: γνωρίζετε για παράδειγμα ότι εκ του νόμου είναι συχνά υποχρεωτικό να χρησιμοποιούνται μόνο ελληνικά εργαστήρια για την πιστοποίηση προδιαγραφών, αλλά και ότι πολλές φορές δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στα εργαστήρια αυτά; Γνωρίζετε ότι το θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή πατεντών δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει την καινοτομία;
Επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης: η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ερευνήσει το θέμα. Συνεργαστείτε μαζί τους, ή με άλλον φορέα με αντίστοιχη τεχνογνωσία, και αξιοποιείστε ό,τι έχουν να μας προσφέρουν. Όταν χρειάζονται πάνω από δέκα χρόνια για να τελεσιδικήσει μία διαφορά και με αμφίβολο αποτέλεσμα, κανένας ξένος επενδυτής δεν θα έρθει στη χώρα μας. 
Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων: οι φόροι υπέρ τρίτων είναι τρόπος ανέξοδου πλουτισμού ισχυρών ομάδων που διαπλέκονται με την εξουσία εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κάνει σημαία του τον πόλεμο κατά της διαπλοκής, θα θέλει να τους καταργήσει. Τολμήστε! 
Εξορθολογισμός αγοράς ενέργειας προς όφελος του καταναλωτή: η κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, η επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών με το κεντρικό δίκτυο, η πολύ μεγάλη επιδότηση των οικιακών τιμολογίων εις βάρος των τιμολογίων παραγωγής, το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς... υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν σε αυτόν τον τομέα.

Κατάργηση συνδικαλιστικών προνομίων: τα συνδικαλιστικά προνόμια, όπως αυτά που διαβάζουμε ότι επανήλθαν με την πρόσφατη νέα ΣΣΕ στη ΔΕΗ, έχουν κοστίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία. Εξυγειάνετε το συνδικαλιστικό κίνημα και ελέγξτε εξονυχιστικά περιπτώσεις διαφθοράς, όπως τη χρηματοδότηση οργανώσεων για ταξίδια αναψυχής από τις ίδιες τις εταιρίες!
Ανοίξτε όλες τις αγορές: υπάρχουν ακόμα δεκάδες περιπτώσεις προστατευμένων επαγγελμάτων και επιχειρήσεων, που χάρη στη διαπλοκή με την εκάστοτε εξουσία απομυζούν πλούτο από το κοινωνικό σύνολο. Ένα μικρό παράδειγμα, γιατί δεν μπορεί ένα ταξί με έδρα την Αθήνα να μεταφερθεί τον Αύγουστο στη Μύκονο, που έχει πολλή δουλειά και οι τουρίστες περιμένουν ώρες για να εξυπηρετηθούν; Δεν έχει τίποτα το "αριστερό" η διατήρηση ανάλογων σχετικών χαριστικών ρυθμίσεων.
Συνταξιοδοτικό: η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε οριζόντιες περικοπές, που ευνόησαν φυσικά τις υψηλές συντάξεις. Εξορθολογίστε τις παροχές, με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Καταργήστε όλες τις πρόωρες συντάξεις που δεν δίνονται για λόγους υγείας. 
Ιδιωτικοποιήσεις: εντοπίστε τις υποδομές και υπηρεσίες του Δημοσίου των οποίων η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση κρίσιμων για τις παραγωγικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. Υποδομές λιμανιού Βόλου, λιμάνι Θεσσαλονίκης, σύνδεση Πειραιά με σιδηροδρομική γραμμή, υποβολή trademarks).

Κύριε υπουργέ,
Διαδοχικές κυβερνήσεις από το Καστελλόριζο και μετά δεν υπερασπίστηκαν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά τις εμφάνισαν ως το αναγκαίο κακό που μας επέβαλαν οι εταίροι μας. Θα κάνετε την έκπληξη αν παρουσιάσετε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη και τις δρομολογήσετε με σθένος.
Ενισχύοντας την ιδιωτική οικονομία - σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που την αποτελείωσαν - θα έχετε μόνο οφέλη: θα αντιμετωπίσετε με επιτυχία την ανεργία και θα δημιουργήσετε πραγματικό πλούτο στη χώρα. Έτσι θα μπορέσετε να χρηματοδοτήσετε τις κοινωνικές παροχές που περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας, μερικές από τις οποίες είναι πράγματι απαραίτητες, αλλά αντιμετωπίζονται σαν "πολυτέλεια" από τους δανειστές μας.
Πολιτικά, θα διευρύνετε την απήχηση προς την κεντροαριστερά. Αν εστιάσετε μόνο στα έσοδα (φόροι, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, κλπ) όπως οι προηγούμενοι και όχι στην ανάπτυξη, θα πληρώσετε γρήγορα το τίμημα της ανέχειας στην οποία θα οδηγείται όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.
Δεν θα είναι εύκολο, καθώς οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που θέλουν να τραβήξουν τη χώρα προς τα πίσω είναι πολλές και προβεβλημένες. Όμως, μην ξεχνάτε ότι η πλειονότητα των Ελλήνων δεν θέλει να διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν κοινωνικό κόστος: αν θίγονται κάποιοι, αυτοί είναι μόνο κάποιες οργανωμένες, ισχυρές και θορυβώδεις ομάδες συμφερόντων, που όμως είναι αυτές ακριβώς που λέτε ότι θέλετε να πολεμήσετε! Η ευρύτερη κοινωνία θα δει σύντομα χειροπιαστά οφέλη.
Μετά από πέντε χρόνια μνημονίου (και ειδικά ύστερα από το τελευταίο Eurogroup), είναι πλέον προφανές σε όλους ότι η γενικότερη κατεύθυνση, αν θέλουμε να είμαστε στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, είναι δεδομένη. Υιοθετήστε την με μπρίο, δεν είναι ώρα για ιδεολογικές παρωπίδες. Κάντε την έκπληξη, δείξτε στην Ευρώπη ότι αν εκείνη δεν άλλαξε, η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: