Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ορειβατική διαδρομή από το Βραδέτο, στο Μέγα Λάκκο και στο Πάπιγκο



























Μια ορειβατική διαδρομή στο Κεντρικό Ζαγόρι, μ΄ ένα μεγάλο μέρος της να περνάει μέσα από την Αλπική ζώνη της Τύμφης. Αφετηρία μας το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου, το Βραδέτο (1300 μ). Από την είσοδο του χωριού ακολουθούμε το μονοπάτι προς τον Αυγερινό, όπως μας υποδεικνύει η σχετική πινακίδα.


Φτάνοντας σε περίπου μια ώρα στη κορυφή του Αυγερινού, συνεχίζουμε ακολουθώντας πορεία προς τον «Μέγα Λάκκο». Η διάσχιση του «Μέγα Λάκκου» είναι ένα από τα ωραιότερα τμήματα των ορειβατικών διαδρομών στη Τύμφη και στο σημείο αυτό η διαδρομή μας γίνεται σ' ένα μονοπάτι χαραγμένο στην απόκρημνη πλαγιά του. Το πέρασμα αυτό τα τελευταία χρόνια αποτελεί τμήμα της μεγάλης διαδρομής του ορειβατικού αγώνα τρεξίματος, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Ζαγόρι και έτσι η διαδρομή καθαρίζεται και σηματοδοτείται συχνότατα.


















Με τη συμπλήρωση 10 χιλιομέτρων συναντάμε στο δρόμο μας την πηγή της «Κρούνας» (υψόμετρο 1600 μ), που είναι και η μοναδική βρύση ως το καταφύγιο της Αστράκας. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας, το μονοπάτι βγαίνει από το «Μέγα Λάκκο» και αρχίζει να ανηφορίζει. Αρχικά περνάμε δίπλα από το βάραθρο της «Γκαΐλότρυπας» και στη συνέχεια φτάνουμε στη «λόυτσα Ρομπόζι», που βρίσκεται κάτω από την Αστράκα σε υψόμετρο 2005 μέτρα.

Ο επόμενος προορισμός μας είναι το καταφύγιο της Αστράκας (1930 μ.). Βρίσκεται ακριβώς απέναντι μας και για να πάμε εκεί κατηφορίζουμε πρώτα προς τη «Ξηρόλιμνη» και στη συνέχεια παίρνουμε το σύντομο ανηφορικό μονοπάτι που μας οδηγεί στο καταφύγιο. Από εκεί και μετά μπαίνουμε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής μας. Το μονοπάτι μας αρχίζει να κατηφορίζει για τα επόμενα 5, 5 περίπου χιλιόμετρα, ως τον τελικό προορισμό μας, που είναι το χωριό Μικρό Πάπιγκο (970 μ.).

Η διαδρομή μας αυτή είναι περίπου 23 χιλιόμετρα και ο χρόνος που απαιτείται είναι γύρω στις 7 ώρες.

Δείτε τα video





Δεν υπάρχουν σχόλια: