Η πιο περπατημένη πιθανώς ορειβατική διαδρομή που ως κατάληξη της έχει τη κορυφή του Σμόλικα, είναι αυτή που αρχίζει από το καταφύγιο του Παλιοσελίου.

Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1700 μέτρων σε μια από τις πιο πυκνοδασωμένες πλαγιές του όρους.



Για να πάμε εκεί ακολουθούμε τον χωματόδρομο μήκους 7 χιλιομέτρων που ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό (υπάρχει σχετική σήμανση) και ανηφορίζει ως το καταφύγιο.

Ακριβώς κάτω από το κτήριο αρχίζει το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στη κορυφή του Σμόλικα που ορθώνεται στα 2637 μέτρα και αποτελεί τη ψηλότερη κορυφή του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Ελλάδος.
Μπαίνοντας στο μονοπάτι και πριν ακόμη συμπληρώσουμε τα πρώτα 300 μέτρα συναντάμε τη μοναδική βρύση στη διαδρομή μας.
Η πορεία μας από εδώ και πέρα ανηφορίζει συνεχώς και η διαδρομή μας γίνεται ανάμεσα στο πλούσιο πευκόδασος της περιοχής, στο οποίο όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε κυριαρχεί η λευκή πεύκη (ρόμπολο). Με τη συμπλήρωση περίπου μιας ώρας πορείας και αφού έχουμε διανύσει μια απόσταση περίπου 3.5 χλμ, το μονοπάτι μας διασταυρώνεται με το αντίστοιχο μονοπάτι που ξεκινάει από το γειτονικό χωριό Πάδες και ανηφορίζει και αυτό για τη Δρακόλιμνη. Από εδώ και πέρα η πορεία των δυο διαδρομών είναι κοινή.


















Από το σημείο αυτό η Δρακόλιμνη του Σμόλικα απέχει μόνο 1400 μέτρα. Είμαστε πλέον για τα καλά στη αλπική ζώνη, η βλάστηση στη περιοχή αραιώνει και η θέα είναι καταπληκτική.
Σύντομα φτάνουμε στο πρώτο μας στόχο τη περίφημη Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Ο χρόνος της πορείας αυτής είναι συνήθως 1,5 ως 2 ώρες.
Φεύγοντας από τη Δρακόλιμνη μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της διαδρομής μας και ακολουθούμε το μονοπάτι που οδηγεί προς τη κορυφή του βουνού.
Η πορεία μας γίνεται πλέον ιδιαιτέρως ανηφορική και τα μόλις 2100 μέτρα που μας χωρίζουν από το ψηλότερο σημείο του βουνού χρειάζεται συνήθως 1 ως 1,5 ώρα για να διανυθούν.
Το μονοπάτι από την αρχή του (καταφύγιο) ως το τέλος του είναι ευδιάκριτο και πολύ καλά σηματοδοτημένο, ενώ η συνολική διάρκεια της διαδρομής (μήκους 7 περίπου χλμ.) συνήθως δε ξεπερνά τις 3 ή το πολύ 3,5 ώρες.

Δείτε το video