Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Συμβούλιο Ευρώπης: Σε έξαρση φυλετική βία, ρατσισμός και ομοφοβία στην Ελλάδα. Έκθεση-κόλαφος


Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει στην Ελλάδα η ρητορική μίσους ενάντια στους μετανάστες, τους Ρομά και τους ομοφυλόφιλους, όπως επισημαίνεται σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Σύμφωνα με την έκθεση του διεθνούς οργανισμού, «οι ελληνικές αρχές πρέπει να αγωνιστούν πιο σκληρά κατά του φαινομένου αυτού, κατά των ομοφοβικών και των αντι-Ρομά διακρίσεων».


Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) δίνει έμφαση στην άνοδο της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει βιώσει μια απότομη αύξηση της ρατσιστικής βίας τα τελευταία χρόνια, η οποία έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φυλετικού μίσους και φόβου έναντι του οποίου δεν έχει γίνει τίποτα για πάρα πολύ καιρό».

«Η ρητορική μίσους συχνά μένει ατιμώρητη και η επίσημη καταδίκη δεν είναι αρκετή» αναφέρει η έκθεση, η οποία καλεί την Αθήνα να αναπτύξει «μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας».

Η έκθεση της ECRI καταγγέλλει τις ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις που έχουν λάβει οι διακρίσεις κατά των γκέι, των λεσβιών και των τρανσέξουαλ, που πέφτουν συνήθως θύματα παρενόχλησης χωρίς να προστατεύονται επαρκώς. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας οι μετανάστες που πέφτουν θύματα ρατσιστικής βίας δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις, φοβούμενοι ότι θα απελαθούν, δημιουργώντας έτσι ένα γενικό κλίμα ατιμωρησίας.
Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, μονάδες της αστυνομίας και εξειδικευμένη εισαγγελία για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, ενώ υιοθέτησαν ένα νέο αντιρατσιστικό νόμο τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Εντούτοις, όπως αναφέρουν, εξακολουθούν να ανησυχούν από τα επίπεδα της ξενοφοβίας και της βίας κατά των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, ή το συνεχή διαχωρισμό των παιδιών Ρομά σε ορισμένα σχολεία.
Τέλος, ο διεθνής οργανισμός δίνει έμφαση σε συγκεκριμένες αναφορές και συγκεκριμένα σε λόγια και έργα ακόμα και θεσμικών: από το κήρυγμα του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ως τις δηλώσεις Δένδια-Βούλτεψη και από τη Μανωλάδα ως τις βιαιότητες ενστόλων.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI)

Δεν υπάρχουν σχόλια: