Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Οι καταθέσεις επέστρεψαν στο... 2005

Οι καταθέσεις επέστρεψαν στο... 2005

 Επεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών. Συμφωνία το συντομότερο δυνατόν ζητούν οι τραπεζίτες ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα



Με αγωνία αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της. Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων λόγω της απόστασης που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στα επίπεδα ρευστότητας του συστήματος.


Την ίδια στιγμή οι μονάδες επισφαλειών των τεσσάρων συστημικών ομίλων βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος στάσης πληρωμών από δανειολήπτες που μπορεί να... παρασυρθούν από τις εξαγγελίες για νέες πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών τους.


Σήκωσαν πάνω από 11 δις ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπόλοιπα των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό δεκαετίας, επιστρέφοντας στο... μακρινό 2005.


Τον Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τον Ιανουάριο, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα στατιστικά, εκτιμάται ότι διέρρευσαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα περί τα 11-12 δισ. ευρώ.


Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι οι αποταμιεύσεις έχουν πλέον υποχωρήσει κάτω από τα 150 δισ. ευρώ, καθώς οι αναλήψεις συνεχίζονται, με μικρότερους βέβαια ρυθμούς, και τον Φεβρουάριο.


Οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν πλήρως στην αυξημένη ζήτηση για μετρητά και στις εντολές «εξόδου» κεφαλαίων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, χάρη στα αποθέματα χαρτονομισμάτων που έχει διασφαλίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στα εργαλεία χρηματοδότησής τους μέσω του Ευρωσυστήματος.


Ακόμη και ο αποκλεισμός τους από τον απευθείας δανεισμό της ΕΚΤ δεν επηρεάζει τη δυνατότητα των πελατών τους να προχωρούν σε αναλήψεις, καθώς έχει ήδη εγκριθεί πιστωτική γραμμή ύψους 60 δισ. ευρώ μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, που τίθεται σε εφαρμογή στις 11/2.


Οι Ελληνες παραμένουν ψύχραιμοι
Το ζητούμενο είναι βέβαια να μην εξαντληθούν αυτές οι πηγές χρηματοδότησης αν οι εκροές συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. «Μέχρι στιγμής η συμπεριφορά των καταθετών δεν παρουσιάζει ακραίες τάσεις. Μπορεί να υπάρχουν διαρροές, αλλά είναι χαμηλότερες σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, τον Ιανουάριο. Το γεγονός ότι επτά στους δέκα πολίτες, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες, συμφωνούν με την τακτική της κυβέρνησης έναντι των πιστωτών, ενδεχομένως να εξηγεί εν μέρει την ψυχραιμία που επιδεικνύει η πλειονότητα των πελατών μας» τονίζει τραπεζικό στέλεχος που έχει εικόνα της πορείας των καταθέσεων.


Σημειώνει πάντως πως το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ζωντανό εξαρτάται πλέον αποκλειστικά και μόνο από τις διαθέσεις της ΕΚΤ. «Οσο υπάρχει πιστωτική γραμμή από το Ευρωσύστημα αντέχουμε» τονίζει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει όμως ότι θα πρέπει σύντομα να υπάρξει μια συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ, προκειμένου να επιστρέψει ο κλάδος ξανά σε κανονικότητα.


Ανησυχίες

«Ηδη τα σχέδιά μας για αύξηση των χορηγήσεων μέσα στο 2015 έχουν αναβληθεί επ' αόριστον, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος εκτροχιασμού των επιχειρησιακών σχεδίων, τα οποία μέχρι στιγμής κινούνταν μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα. Αυτό που συμβαίνει είναι ξεκάθαρα ένα πισωγύρισμα και πρέπει για το καλό της οικονομίας να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν» υπογραμμίζει η ίδια πηγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: