Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Στέφανος Τζουμάκας. ''Τα καλά νέα. Στο εποικοδόμημα, στο θεσμικό πλαίσιο''.


Πρώτον: Ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε με πολιτικό όρκο. Όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι χαιρετίζουμε την επιλογή ως  απαρχή για περαιτέρω πρωτοβουλίες διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. Ήταν προγραμματική θέση από το 1981 που παρά τις  διαφωνίες πολλών Σοσιαλιστών, την εγκατέλειψαν οι Κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι σήμερα, προσχωρώντας σε σκοπιμότητες και σε συντηρητικές αντιλήψεις. 

Δεύτερον: Η  επίσκεψη  του Πρωθυπουργού στο θυσιαστήριο της Καισαριανής, όπου οι Ναζί εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές Έλληνες την Πρωτομαγιά του 1944. Αυτούς τους Έλληνες αγωνιστές παρέδωσαν οι Έλληνες φασίστες στους Ναζί, όντες συνεργάτες των χιτλερικών  στρατευμάτων κατοχής. Τους ήρωες των δημοκρατικών αγώνων είχε   φυλακίσει στην Ακροναυπλία ο δικτάτορας Μεταξάς και στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Χαιδάρι. Από το Χαιδάρι- ένα μαύρο πρωί - τους οδήγησαν οι Ναζί για εκτέλεση στη Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Είναι πάντα επίκαιρη η υπόθεση των αποικιακών και ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και των  αγωνιστών απέναντί τους.

Τρίτον: Οι Ηπειρώτες, οι συμπατριώτες μου απέκλεισαν από τη νέα Βουλή τους μεταλλαγμένους και τους τυχοδιώκτες που οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ και στην ακροδεξιά πολιτική. Επί πέντε χρόνια, ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν την ίδια πολιτική διάλυσης του τόπου και πρόσφατα οι θύτες παρίσταναν τα θύματα και με τον ενδο-μνημονιακό τους μικρο-εμφύλιο. Η Ήπειρος είπε όχι στη κοινοβουλευτική παρουσία  των μεταλλαγμένων, των  μεταμορφωμένων αλλά και των καιροσκόπων και  των δόλιων που μιας και δεν αναλάμβαναν τις ευθύνες τους, τις απέδωσαν οι πολίτες στη κάλπη.

Τα ακροδεξιά νέα: Τρίτο κόμμα η φασιστική οργάνωση του μίσους και της εκδίκησης αλλά και  των δόλιων υπερασπιστών  της ολιγαρχίας. 

Τα αντιδημοκρατικά νέα: Ο  απελθών πρωθυπουργός Α.Σαμαρας αρνήθηκε να συναντηθεί  με το νέο Πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας  αντι-θεσμικές αντιλήψεις και πρακτικές ορισμένων  συντηρητικών πολιτικών .. Η ενέργεια αυτή του Α. Σαμαρά αποτελεί  το  προανάκρουσμα , την απαρχή  της νέας   πολωτικής πρακτικής   και   τη πολιτική αντίληψη  των οπισθοφυλακών της  νεοφιλελεύθερης   ακραίας δεξιάς , έναντι της νέας κυβέρνησης

Τέλος, όσον αφορά στη νέα κυβερνητική συμφωνία Α.Τσίπρα- Π. Καμμένου:
1. Πρώτο θέμα για τις πολιτικές ηγεσίες κάθε χώρας είναι η  διακυβέρνηση απέναντι στην ακυβερνησία.
2. Χωρίς 151 βουλευτές για  ψήφο εμπιστοσύνης δεν υπάρχει Κυβέρνηση.
3. Οι δυνητικά κυβερνητικοί εταίροι του Α. Τσίπρα ήταν τρεις: Ο Στ. Θεοδωράκης, απολογητής των μνημονίων και της λιτότητας με τους γυρολόγους του συστήματος της διαπλοκής, ως στελέχωση. Ο Β. Βενιζέλος της ψήφισης και εφαρμογής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων και της καταστροφικής λιτότητας και ο Π. Καμμένος της αντι-μνημονιακής, λαικής και εθνικιστικής δεξιάς. Η επιλογή θα κριθεί και θα δοκιμασθεί κατά την άσκηση της κυβερνητικής  πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: