Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

'Aνθρωποι της τέχνης σχολιάζουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

σύριζα

Άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ξεδιπλώνουν τις δικές τους προσδοκίες για το επόμενο διάστημα.


Δήμος Αβδελιώδης, σκηνοθέτης
Νίκη - απελευθέρωση από τον φόβο
Είναι μια νίκη και απελευθέρωση απέναντι στον φόβο, ο οποίος είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερο κακό και από την ανέχεια και από τη φτώχεια. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που δεν φοβήθηκε το 2012 και συνέχισε να μη φοβάται. Έδωσε τον τόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τώρα τη μεγάλη ιστορική ευθύνη για την εδραίωση της δημοκρατίας και της ευημερίας που είναι ζητήματα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλου του πλανήτη.

Σπύρος Ασδραχάς, ιστορικός
Ο λαός να επιβάλει τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ
Αν υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη με επίσης μεγάλο ιστορικό βάθος, αυτή η ευθύνη αφορά το ΚΚΕ. Μένω με την εντύπωση, για να μην πω πεποίθηση, ότι η παράδοση των Ελλήνων κομμουνιστών είναι περισσότερο η αυτοθυσία παρά ο μικροχρονικός καιροσκοπισμός. Η λέξη "αναθεώρηση" θα πρέπει τώρα να ανασηματοδοτηθεί, η αυτοκριτική να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι ο φυσικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι το ΚΚΕ: ας επιβάλουν αυτή τη συμμαχία όσοι το έχουν εμπιστευτεί.

Νάνος Βαλαωρίτης, ποιητής
Είναι μόνον η αρχή
Δεν μπορεί να είμαι πιο ευχαριστημένος. Ελπίζω με τα τελικά αποτελέσματα να έχει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να κυβερνήσει σωστά. Όλη η Ευρώπη σήμερα μιλάει για μας και, να μη βαυκαλιζόμαστε, ήδη άρχισαν οι απειλές, από πού αλλού, από τη Γερμανία. Η Bild εστίασε στο γεγονός ότι μπαίνει πάλι στη Βουλή η Χ.Α. και αυτό μου φαίνεται πάρα πολύ ύποπτο. Από την άλλη, λένε με μεγάλους τίτλους "Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, φρίκη για το ευρώ". Είναι μόνο η αρχή, πιστεύω θα έχουμε βομβαρδισμό από τέτοια μηνύματα. Να προετοιμαστούμε ώστε να μπορούμε να απαντάμε. Εγώ έχω γράψει ήδη πολλά πολεμικά άρθρα εναντίον της Γερμανίας, αλλά αν συνεχίσουν αυτή την ιστορία, θα γράψω κι άλλα. Από τη Γαλλία μου στέλνουν συγχαρητήρια. Θα απαντήσω λέγοντας ότι τους συγχαίρω κι αυτούς διότι κι αυτούς θα βοηθήσει όλη αυτή η ιστορία όπως και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης
Οι ελπίδες μας να γίνουν πράξη
Μεγάλο γεγονός στην ιστορία του τόπου. Ο ελληνικός λαός ξεπέρασε το αίσθημα του φόβου. Από αύριο περιμένει να δει στην καθημερινότητα τις ελπίδες του να γίνονται πράξη. Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Κώστας Γαβράς, σκηνοθέτης
Να ξεφύγουμε από την οικονομική μιζέρια
Είναι μια ιστορική νίκη για την Ελλάδα. Ήταν καιρός να αλλάξουν τα πράγματα, να έρθουν νέοι άνθρωποι στο προσκήνιο. Και ο πολιτισμός, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, πρέπει να έχει προτεραιότητα. Έχω διαβάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό και μου έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση. Και επιτέλους πρέπει να ξεφύγει η κοινωνία από την οικονομική μιζέρια στην οποία είχε βυθιστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Μιχάλης Γρηγορίου, συνθέτης
Ιστορική στιγμή για όλη την Ευρώπη
Είναι μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη και όσο κι αν ακουστεί αστείο, αισθάνομαι περήφανος ως πολίτης αυτής της χώρας.

Σωτήρης Δημητρίου, ανθρωπολόγος, θεωρητικός του κινηματογράφου
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόηχος της Εθνικής Αντίστασης
Η ιστορική νίκη της ριζοσπαστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πολλά. Πρώτον, ότι αποτελεί μια πανευρωπαϊκή, αν όχι παγκόσμια, ένδειξη ότι στην κρίση που περνάμε και που είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της ανθρωπότητας, κρίση που απειλεί τον ίδιο τον πλανήτη μας, οι άνθρωποι αποφασίζουν να αντισταθούν και να πάρουν υπεύθυνη θέση ως ενεργά υποκείμενα, ως διαχειριστές της ιστορίας τους. Δεύτερο και πολύ σημαντικό, δείχνει ότι οι μεγάλοι κοινωνικοί και απελευθερωτικοί αγώνες που έχει διεξαγάγει στην πρόσφατη ιστορία της η χώρα μας συνιστούν μια συσσωρευμένη, υποσυνείδητη ίσως, ιστορική παρακαταθήκη. Με άλλα λόγια, η εκλογική νίκη που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες έντονου εκφοβισμού και τρομοκράτησης αποτελεί απόηχο της μεγαλειώδους Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού κατά της θυελλώδους εξάπλωσης του ναζισμού, στα 1940-41. Τρίτο, αποκαλύπτει την κρυμμένη δυναμική της κοινωνίας, η οποία εκδηλώνεται ή με τους Αγανακτισμένους των πλατειών ή με τη συγκρότηση των κοινωνικών ιατρείων και με άλλους τρόπους, για να ξεπηδήσει αιφνίδια στην οργάνωση ενός νέου ιστορικού αφηγήματος. Η εκλογική νίκη δεν αποτελεί το τέλος μιας σειράς προσπαθειών, αγώνων και ελπίδων. Είναι η αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος του λαού μας, να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του, να ακουστεί η φωνή του και να επέμβει υπεύθυνα στην οικοδόμηση του μέλλοντός του. Είναι η αφετηρία για να επανέλθει η ηθική -με την ευρύτερη έννοια- στην πολιτική και στη ζωή μας.

Μάρω Δούκα, συγγραφέας
Ο αγώνας θα είναι δύσκολος
Όχι εμείς, που δεν είχαμε γεννηθεί, αλλά έχω την αίσθηση ότι η ελληνική κοινωνία χρειάστηκε να περιμένει 70 χρόνια μέσα από αγώνες και σκαμπανεβάσματα και περιπέτειες και διαψεύσεις για να ξαναβρεί τον βηματισμό της. Και εννοώ βέβαια ότι από το 1944 χρειάστηκε να βρεθούμε στο 2014 για να μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα. Επειδή όμως μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν και ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος, θα πρέπει όλοι και όλες να μάθουμε να ζούμε ως μαχόμενοι πολίτες.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης
Συγκίνηση και χαρά
Από την εφηβεία μου βρίσκομαι στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τους αριστερούς. Προλάβαμε να δούμε τη μέρα που θα κατεβαίνουμε στους δρόμους για να στηρίξουμε μια κυβέρνηση και όχι μόνο για να κάνουμε αντιπολίτευση. Συγκίνηση και χαρά, λοιπόν. Τίποτε άλλο!

Κυριάκος Κατζουράκης, ζωγράφος
Αρχή μιας στροφής προς τη Δημοκρατία
Το αποτέλεσμα είναι μια νίκη που την περίμενε ο ελληνικός λαός εδώ και δεκαετίες, ανεξάρτητα από την όποια κατάληξη θα έχει το ζήτημα της αυτοδυναμίας, που πιστεύω ότι θα επιτευχθεί. Είμαι πεισμένος ότι θα είναι η αρχή μιας μεγάλης στροφής των ευρωπαϊκών κρατών προς μια περισσότερο δημοκρατική διαχείριση. Το αποτέλεσμα οφείλεται στην ομαδική δουλειά πολλών. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει έναν χαρισματικό ηγέτη και όσοι εργάστηκαν με ανιδιοτέλεια γι' αυτό το αποτέλεσμα είναι επίσης χαρισματικοί.

Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός
Να επανασυνδέσουμε το πολιτικό με το κοινωνικό
Η Αριστερά στην εξουσία! Δεν είναι όνειρο πια. Είναι πραγματικότητα! Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς, που βασανίστηκαν και πέθαναν έχοντας ως όραμά τους το "να μην μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος αν όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι". Κι ερχόμαστε εμείς τώρα, να πραγματοποιήσουμε το όραμα αυτό μετά από τόσα χρόνια, ελπίζοντας πως τα δικά μας παιδιά θα μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Η χώρα, που θεωρήθηκε ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης, η χώρα που τιμωρήθηκε πιο σκληρά απ' όλες τις χώρες της Ευρώπης, καλείται τώρα να μπει μπροστά και να σώσει αυτό που αξίζει να σωθεί από την ευρωπαϊκή κληρονομιά: τη δημοκρατία, την εμπιστοσύνη στον λαό και την ισότιμη αλληλεγγύη. Το ανάστημα που σηκώνουμε αυτή τη στιγμή κερδίζει τη χαμένη μας αξιοπρέπεια. Ποιος θα το περίμενε πως εδώ, σ' αυτή τη μικρή χώρα, θα δημιουργηθεί το πρώτο ρήγμα στον μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού; Τώρα είναι στο χέρι μας και οφείλουμε να επανενώσουμε τον διαλυμένο κοινωνικό ιστό, να αντεπιτεθούμε στην ανθρωπιστική κρίση αντιτασσόμενοι στη λιτότητα και να επαναφέρουμε τον πολίτη στον χώρο της πολιτικής με τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού μας συστήματος. Είναι στο χέρι μας και οφείλουμε να επανασυνδέσουμε το κοινωνικό με το πολιτικό.

Μαρία Κομνηνού, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, γενική γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
Ελπιδοφόρο μήνυμα ενάντια στη λιτότητα
Η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στον μονόδρομο της λιτότητας και τις καταστροφικές συνταγές του νεοφιλελευθερισμού. Ιδιαίτερα για τον χώρο του πολιτισμού, που στη χώρα μας έχει υποστεί καταστροφικές συνέπειες, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει μια καινούργια αφετηρία, με συμμάχους σημαντικούς καλλιτέχνες και θεσμούς που υποστηρίζουν τις νέες τάσεις στον κινηματογράφο και το θέατρο και παρά τις ασφυκτικές συνθήκες διαμορφώνουν ένα κριτικό έργο... Θεσμούς που παρά τις δύσκολες συνθήκες κρατούν το κοινό σε επαφή με τα ριζοσπαστικά και πολιτικά καινοτόμα ρεύματα.

Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης
Η αριστερή Ευρώπη μας περιμένει
Από τότε που θυμάμαι τη ζωή μου, με κυνηγάει η υποψία και η καταγγελία του αριστερού. Κατάφερα επί τόσα πολλά χρόνια να παραμείνω ακέραιος δημοκράτης και αγωνιστής του ευρύτερου αριστερού χώρου. Πάντα παράνομος. Πάντα μπροστά στον αγώνα για μια πολιτική επιβίωση, με ό,τι συνέπειες κουβαλάει αυτή η θέση σε κοινωνίες υπερδημοκρατικές. Τώρα, έχοντας επενδύσει σε αυτό το καινούργιο σύνθημα και την αμφιβολία για το τι είδους αριστεροί είμαστε και παραμένουμε, επενδύουμε σε ελπίδες. Ελπίζω η πρωτοφανής νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μια απαρχή. Η αριστερή Ευρώπη μάς περιμένει.

Σταμάτης Κραουνάκης, συνθέτης
Τώρα δουλειά!
Έχω χαρά. Η πίστη μου στη δικαιοσύνη και στην αλήθεια δεν με πρόδωσε. Είμαι καλλιτέχνης, ούτε θέλω ούτε δικαιούμαι να πω πολλά. Με προτεταμένα τα στήθη απέναντι στον εχθρό, τεχνίτες εγώ και η ομάδα μου πολλά χρόνια, εδώ στον σταθμό που εργάζομαι, υπογραφή της ευρύτερης Αριστεράς. Να χαρώ που δεν πήγανε χαμένα τα λόγια, τα τραγούδια, οι παραστάσεις. Μια σκληρή δεκαετία αγώνων, πολέμου, στοχοποίησης, ψυχροπολεμικής καταστολής, αυτοκτονιών, βίας, διάλυσης ενός λαού γλεντζέ, καλόκαρδου και ποιητή, έχουμε δικαίωμα όσοι δόσαμε και πολεμήσαμε να χαρούμε. Τώρα δουλειά όλοι. Πολλή και με το φως. Τελειώσαμε με τα καθάρματα, να μη γεννήσουμε άλλα.

Θανάσης Ρεντζής, σκηνοθέτης
Μια νέα μέρα ξημέρωσε
Το αποτέλεσμα των εκλογών μάς δίνει την ανάσα που από καιρό ήταν απαραίτητη ώστε να αποτραπεί ο ολοκληρωτικός αφανισμός της χώρας. Δεν είναι τόσο ζήτημα πολιτικής διαφοράς μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς όσον μεταξύ προδοτών και πατριωτών. Ποτέ άλλοτε αυτή η χώρα δεν είχε γνωρίσει τέτοιους προδότες, δόλιους, ανίκανους και χαιρέκακους για την καταστροφή που προκάλεσαν. Η Νέμεσις ως προς αυτό πρέπει να είναι αμείλικτη και χωρίς καμία αναβολή. Ωστόσο μια νέα μέρα ξημερώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύεται από τις ευχές και τις προσδοκίες όλων μας. Και θα ήθελα να υπομνήσω το ζήτημα της απουσίας από την προεκλογική ατζέντα των κυρίων θεμάτων της προϊούσας ιστορικής περιόδου, που είναι η τεχνολογία και ο πολιτισμός. Τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα είναι καθ' όλα κομβικά προς κάθε άλλη πλευρά της ζωής μας.

Ροβήρος Μανθούλης, σκηνοθέτης
Να ετοιμαστούμε για νέους αγώνες
Είμαι πολύ συγκινημένος. Θα είχαμε γλιτώσει πολλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί με το ίδιο ποσοστό μερικά χρόνια πιο πριν. Είναι πολύ να έρχονται οι αλλαγές σε μια χώρα, για να μην πω στον κόσμο, κάθε 50 χρόνια. Τις αισθάνομαι αντιστασιακές αυτές τις εκλογές. Στην Κατοχή ήμουν οργανωτής στη γειτονιά μου των μυστικών εκλογών, αλλά σε πανελλήνια έκταση, για τη Βουλή του Βουνού που συνήλθε στους Κορυσχάδες. Είχαν τελικά ψηφίσει 1.150.000 Έλληνες. Ποτέ δεν έχω νιώσει τέτοια συγκίνηση όσο τότε (το 1944, 14 ετών) αλλά και τώρα. Και ετοιμαστείτε για καινούργιους αγώνες. Είναι αδύνατον να πιθανολογήσει κανείς το τι περιμένει την Ελλάδα μετά την ιστορική αυτή νίκη της Αριστεράς, επειδή η νίκη αυτή είναι ταυτόχρονα και μια θηριώδης ήττα της ευρωπαϊκής Δεξιάς. Και θα ήθελα να εκδηλώσω τον θαυμασμό μου για την έξοχη συμπεριφορά προς τα έξω και τη σεμνότητα που διακρίνει τα ηγετικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα τού Αλέξη Τσίπρα.

Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ηθοποιός
Διαχείριση της νίκης χωρίς ακρότητες
"Σήμερα είναι μια άλλη μέρα, με πολλές ελπίδες. Υπάρχει ενθουσιασμός και προσδοκίες για καλύτερες μέρες. Πιστεύω πως αυτές οι μέρες θα έρθουν. Είναι ένα ιστορικό γεγονός ότι ένα αριστερό κόμμα για πρώτη φορά αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση. Αυτό δείχνει μια στροφή του κόσμου που είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Τώρα χρειάζεται προσωπική αφοσίωση, χωρίς ακρότητες και έπαρση, και καλή διαχείριση της νίκης.
Για μας, τους ανθρώπους της τέχνης, είναι μια ιδιαίτερη στιγμή. Πιστεύουμε ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι λιγότερο μίζερα και πιο ευτυχισμένα. Η κοινωνία πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από τις κοινές ελπίδες, να συνεννοηθεί χωρίς κραυγές αλλά με επιχειρήματα. Αυτό για μας είναι ένα ουσιαστικό βήμα για να παραγάγουμε πολιτιστικό έργο, που είναι κινητήρια δύναμη της δημοκρατίας.

Δημήτρης Σεβαστάκης, καθηγητής ΕΜΠ
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει το προγενέστερο θα χαθεί
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πλήρης αν μεταβάλει τις πολιτικές ποιότητες και στο εσωτερικό του και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η πολιτική παραγωγή είναι υποτυπώδης τα τελευταία χρόνια και αντανακλά την παραγωγική υστέρηση και την πλήρη αδυναμία πολιτικού σχεδιασμού. Παλαιοκομματικές τακτικές, ατομικές στρατηγικές δίνουν μια παράσταση παρεμφερή με τις προγενέστερες εξουσιαστικές τεχνικές. Ηθική χειρονομία περιμένει ο κόσμος για να δώσει πίστωση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και η πίστωση είναι σήμερα μια μορφή πίστης. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει το προγενέστερο, θα χαθεί. Η νίκη θα είναι θνησιγενής και αυτό θα είναι μια βαθύτατη ιστορική ματαίωση. Να ελπίζουμε και να πιέζουμε κριτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: