Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ευάγγελος Παπανικολάου στη νέα «εταιρεία δολοφόνων». Aπό τους διορισμούς-μαϊμού στην εκμετάλλευση ηλικιωμένων

Πηγή: enet

Ο καταδικασμένος για απάτες σε σχέση με διορισμούς στο Δημόσιο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είναι ο πολιτικός που εμπλέκεται στην υπόθεση της νέας «εταιρείας δολοφόνων» που ξεσκέπασε η Ελληνική Αστυνομία.


Ο πρώην βουλευτής Αργολίδας είχε καταδικαστεί, πρωτοδίκως, σε δεύτερο βαθμό και τελικά με επικύρωση και από τον Αρειο Πάγο, σε κάθειρξη πέντε ετών για απάτη κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, για υπόθεση είσπραξης μεγάλων ποσών από γονείς που προσπαθούσαν να διορίσουν τα παιδιά τους στο Δημόσιο.


Αυτή τη φορά στόχος της ομάδας των 10 συλληφθέντων Ελλήνων και τριών ακόμη που αναζητούνται ήταν εύποροι ηλικιωμένοι χωρίς συγγενικά πρόσωπα.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως μετά την έρευνα της Δικαιοσύνης δείχνουν ότι η δράση της νέας «εταιρείας δολοφόνων» εκτείνεται τουλάχιστον μία πενταετία στο παρελθόν.

Οι επιτήδειοι προσέγγιζαν τα θύματά τους και στη συνέχεια έφτιαχναν πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες με τις οποίες οικειοποιούνταν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατο τριών αδερφών, οι οποίοι εμφανίστηκαν να κληροδοτούν την μεγάλη περιουσία τους σε «ύποπτα» άτομα.

Η σπείρα που φέρεται να αποτελείται από 10 άτομα, πλησίαζε μοναχικούς εύπορους ανθρώπους και στη συνέχεια έφτιαχνε πλαστές ιδιόχειρες διαθήκες με τις οποίες κληροδοτούσε σε κάποιο από τα μέλη της τα περουσιακά στοιχεία μετά τον θανατό τους.

Η κληρονομιά εκποιείτο άμεσα ή γινόταν η διαχείρισή της με τέτοιο τρόπο ώστε να τους αποφέρει κέρδη. Τα 10 άτομα που εμπλέκονται κατηγορουνται για:

  • εγκληματική οργάνωση (συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση)
  • διακεκριμένη απάτη στο Δικαστήριο κατ' εξακολούθηση
  • άμεση συνέργεια στην παραπάνω πράξη, κατά περίπτωση
  • διακεκριμένη πλαστογραφία με χρήση κατ' εξακολούθηση και
  • ψευδορκία μάρτυρα
Τον πλήρωσαν ως και 13.200 ευρώ για διορισμούς που δεν έγιναν

Ο πρώην βουλευτής (εξελέγη το 1989 και παρέμεινε ως το 1993) φαίνεται να διαφημιζε τις υψηλές γνωριμίες με υπουργούς και πολιτικούς, προκειμένου να πείθει ότι μπορεί να βοηθήσει για διορισμό στο Δημόσιο, σε δήμους και τράπεζες χωρίς διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Τουλάχιστον εννέα γονείς επιβεβαιώθηκε ότι κατέθεσαν σε λογαριασμό στην Τράπεζα Πίστεως από 4.402 έως 13.205 ευρώ. Αυτός και ο συνεργάτης του κατόρθωσαν να αποσπάσουν με αυτό τον τρόπο από τους γονείς συνολικά 73.366 ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση «με περισσότερες από μια πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, ενεργώντας με πρόθεση και από κοινού με τον συγκατηγορούμενό του, Στ.Στ., και με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος παράνομο περιουσιακό όφελος, έβλαψε ξένες περιουσίες, πείθοντας κάποιους σε πράξη, με την εν γνώσει του παράσταση ψευδών γεγονότων ως αληθινών, το δε συνολικό όφελος και η ζημιά που προξενήθηκε, ανέρχεται στο ποσό των 73.366 ευρώ».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε υποθέσεις σύνταξης πλαστών διαθηκών και παράνομης ιδιοποίησης ακινήτων μεγάλης αξίας.


Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες Τετάρτη 26-11-2014 στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Αθήνα, Πειραιά, Παιανία, Κόρινθο και Άργος επτά συνολικά Ελληνες (3 άνδρες και 4 γυναίκες), ηλικίας από 34 έως 71 ετών, ενώ αναζητούνται ακόμα τρεις Ελληνες ηλικίας 53, 60 και 80 ετών.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε εκτέλεση σχετικών ενταλμάτων, μετά την εξέλιξη ποινικής δικογραφίας - κακουργηματικού χαρακτήρα - που είχε σχηματίσει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένης απάτης και πλαστογραφίας με χρήση κατ' εξακολούθηση και παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, από την μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από 5ετίας, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διαπράττοντας απάτες κακουργηματικής μορφής.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας αφού πληροφορούνταν τον θάνατο εύπορων ατόμων, τα οποία συνήθως δεν είχαν σύζυγο ή παιδιά, προέβαιναν αρχικά στην κατάρτιση πλαστών ιδιόγραφων διαθηκών.

Μετά τις προσκόμιζαν στα αρμόδια Πρωτοδικεία/Τμήματα Διαθηκών, όπου μέλη της σπείρας εμφανίζονταν ως μάρτυρες και βεβαίωναν ψευδώς ότι γνώριζαν τους θανόντες και ότι ο γραφικός χαρακτήρας στις διαθήκες προέρχονταν από αυτούς.

Με τον τρόπο αυτό, οι διαθήκες αναγνωρίζονταν ως κύριες, γνήσιες και πραγματικές και τα μέλη της οργάνωσης θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.

Ακολούθως προέβαιναν σε αποδοχή κληρονομιάς με συμβολαιογραφικές πράξεις των ακινήτων και τα μετέγραφαν στο όνομα τους, στα κατά τόπους αρμόδια Υποθηκοφυλακεία. Στη συνέχεια πωλούσαν τα ακίνητα ή τα εκμεταλλεύονταν (διαμένοντας οι ίδιοι ή ενοικιάζοντάς τα), αποκομίζοντας έτσι παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Από την μέχρι τώρα εξειδικευμένη έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα ιδιοποιήθηκε δώδεκα συνολικά ακίνητα (διαμερίσματα, καταστήματα και εξοχικές κατοικίες) στην Αθήνα, τον Πειραιά, το Λουτράκι και το Κορωπί, τα όποια ανήκαν σε δυο αδέρφια, ημεδαπούς (γυναίκα και άνδρας), που είχαν αποβιώσει αιφνίδια το 2006 και το 2008, αντίστοιχα, στην Αθήνα.

Η συνολική αξία της εν λόγω ακίνητης περιουσίας εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό του 1.300.000 ?. Από τα ακίνητα αυτά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης πούλησαν σε ανυποψίαστους αγοραστές, ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και ένα δεύτερο διαμέρισμα 81 τ.μ., στο Κουκάκι.

Επιπλέον, οι δράστες αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να ιδιοποιηθούν τραπεζικές καταθέσεις των δυο παραπάνω θανόντων, ύψους 480.000 ? περίπου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα Πέμπτη 27-11-2014 ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινιστεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή των μελών της σε άλλα συναφή αδικήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: