Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Στην τελική ευθεία η απόδοση του στρατοπέδου του κάστρου του Αγίου Ανδρέα στην κοινωνία της Πρέβεζας

Στην τελική ευθεία η απόδοση του στρατοπέδου "Δούκα" στην κοινωνία της Πρέβεζας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η απόδοση του στρατοπέδου του Αγίου Ανδρέα στους πολίτες της Πρέβεζας, αφού η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αναμένεται να εγκρίνει τη σύμβαση σύστασης δικαιώματος επιφανείας (Ν. 3986/2011) επί των κτισμάτων και του οικοπέδου εντός του Κάστρου Αγίου Ανδρέα (Στρατόπεδο Δούκα) στην πόλη της Πρέβεζας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, υπέρ της Περιφέρειας Ηπείρου- Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε ανακοινώσει ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η παραχώρηση θα γίνει για χρονικό διάστημα 49 ετών, βάσει του Κεφαλαίου Γ΄ (άρθρα 18) του Ν.3986/2011, περί «Δικαιώματος Επιφανείας επί Δημοσίων Κτημάτων», ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα (εδαφονόμιο) για την εν λόγω παραχώρηση, που θα καταβληθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πρεβέζης προς το ΤΕΘΑ, θα ανέλθει συνολικά στο ποσό του 1.500.000 ευρώ, με χρονικό όριο αποπληρωμής τα πρώτα 25 έτη.

agandreas

Επόμενος στόχος για τον αντιπεφερειάρχη είναι να βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση προκειμένου το στρατόπεδο που σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης να μετατραπεί σε ένα πρότυπο «πάρκο», που θα περιλαμβάνει χώρους πολιτισμού, χώρους πρασίνου και άθλησης, εστιατόρια και καφετέριες, ποδηλατοδρόμους και παιδικές χαρές, αλλά και θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες του Νομού Πρέβεζας, στις καθημερινές συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πρέβεζας.

Όπως είχε επισημάνει ο κ. Ιωάννου σε βάθος χρόνου προβλέπονται να γίνουν μεταξύ άλλων:
. Δημιουργία Διοικητηρίου της Π.Ε. Πρέβεζας
. Ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων και διαμόρφωση αυτών
. Κέντρο Πολιτιστικών δραστηριοτήτων με την παραχώρηση χώρων στους Πολιτιστικούς Συλλόγους της πόλης
. Δημιουργία χώρων αναψυχής και πρασίνου
. Δημιουργία παιδικών χαρών
. Δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων
. Δημιουργία Ανοιχτού Θεάτρου
. Ένωση της βόρειας πλευράς της πόλη με το κέντρο
. Δημιουργία χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων
. Δημιουργία χώρου εστίασης
. Διατήρηση του Ναού του Αγίου Ανδρέα και λειτουργία της εκκλησίας
. Στερεωτικές εργασίες και καθαρισμός των τειχών του κάστρου
. Εγκατάσταση φωτισμού και φύλαξη του χώρου επί 24ώρου βάσεως

Αξίζει να σημειωθεί πως τη δεδομένη χρονική στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει 180.000 ευρώ το χρόνο για ενοίκια των υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας και εφόσον οι υπηρεσίες στεγαστούν σε κτίριο του στρατοπέδου, τα χρήματα αυτά θα εξοικονομηθούν.
Η τελική διαμόρφωση του χώρου θα γίνει μετά από κάλεσμα της Π.Ε. Πρέβεζας σε φορείς και πολίτες της πόλης να καταθέσουν προτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο διάστημα μελετάται η διάνοιξη και μιας ακόμη εισόδου προς το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα από την Οδό Περδικάρη (στο ύψος που ήταν η Γενική Τράπεζα), ενώ σε προτεραιότητα αναμένεται να μπουν και στερεωτικές εργασίες σε σημεία που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα λόγω της φθοράς του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: