Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχεται το νέο '81;


Δυναμική αυτοδυναμίας δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ νέα δημοσκόπηση της Public Issue, σύμφωνα με την οποία η διαφορά του από τη Νέα Δημοκρατία διαμορφώνεται στις 11 μονάδες...

Στην έρευνα που έγινε τηλεφωνικά, για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», λίγες ημέρες μετά από τις εμφανίσεις των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, φαίνεται πως ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 36% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 25%, το Ποτάμι με 9,5% (το ποσοστό προκύπτει από διευκρινισμένη πρόθεση ψήφου), η Χρυσή Αυγή με 7,5% το ΚΚΕ με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι ΑΝΕΛ με 4% και η ΔΗΜΑΡ με 1%.


Η εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών:
ΣΥΡΙΖΑ 142-150
ΝΔ 61-72
Ποτάμι 20-30
Χρυσή Αυγή 16-24
ΚΚΕ 15-20
ΠΑΣΟΚ 12-17
ΑΝΕΛ 8-13
ΔΗΜΑΡ 0

Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 40 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 64% έναντι 24%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2014 και με αυξητική τάση μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι. Το 49% απαντά «μάλλον δεν χρειάζεται» και το 46% «μάλλον χρειάζεται».

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 38% (το αντίστοιχο του Ιουλίου ήταν 43%), έναντι 34% του Αλέξη Τσίπρα (29% τον Ιούλιο). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, με 47%, με τον Σταύρο Θεοδωράκη δεύτερο (39%), ενώ ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς με 38%, ο Φώτης Κουβέλης με 33%, ο Πάνος Καμμένος με 30%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 27%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 21% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11%.
Τέλος, στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», το μεγαλύτερο ποσοστό απαντά «καμία από τις δύο» (42%), το 31% επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ και το 22% ΝΔ-ΠΑΣΟΚ


Σχολιασμός: Πρόκειται για μία δημοσκόπηση που αλλάζει τα δεδομένα καθότι είναι η πρώτη φορά που δίδεται στον ΣΥΡΙΖΑ η προοπτική αυτοδυναμίας. Αν σκεφτούμε τις συγκριτικές δημοσκοπήσεις, τα πιθανά αίτια αυτής της ανόδου είναι η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ αλλά και οι κακοί τελευταίοι χειρισμοί της συγκυβέρνησης και κυρίως της ΝΔ, χειρισμοί πανικού που κατέληξαν μέχρι την αντιδημοκρατική ωμή παρέμβαση στη Δ.Τ. να μην μεταδόσει την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο προσεχής πολιτικός χρόνος θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος διότι το ζητούμενο για την κεντρική πολιτική σκηνή θα είναι πια αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παγειώσει ένα ποσοστό που θα μπορεί να φτάσει σε αυτοδυναμία. Τούτο θα του δίνει τη δυνατότητα να αποφύγει παντελώς τις συζητήσεις περί συνεργασίων που του στοιχίζουν πολιτικά αλλά και τα σενάρια που ξεφεύγουν αυτά του ξεκάθαρου διπόλου. Πρόκειται για την πρώτη δημοσκόπηση που τα 2 πρώτα κόμματα ξεπερνούν αθροιστικά το 60% και αυτό συνεπάγεται ψήφος προς τους 2 για την ενδεχόμενη πρωτιά και την κατοχύρωση του μπόνους των 50 εδρών. Αυτό προφανώς δεν βοηθάει όλα τα υπόλοιπα κόμματα και καταδεικνύει την λανθασμένη επικοινωνιακή τακτική του Βενιζέλου να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στο χώρο της επικοινωνίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως εγκληματική.

Βέβαια, η αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει και την ανάληψη ευθύνης την οποία δε γνωρίζω κατά πόσο είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει και κυρίως να φέρει σε πέρας. Όμως ο κόσμος έχει δείξει πλέον την προτίμησή του και αυτή πηγάζει κυρίως από τους κακούς πελατειακούς χειρισμούς της συγκυβέρνησης παρά από την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. 



Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη θλιβερή για την ιστορία του 6η θέση και παλεύει με τους ψεκασμένους για την κατοχύρωση της εισόδου του στη βουλή. Αυτό ίσως προκαλέσει άμεσες εξελίξεις, με τους Χρυσοχοΐδη-Σαχινίδη-Μωραΐτη-Γεννηματά αλλά και άλλους νεότερους βουλευτές να ετοιμάζονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες μήπως σώσουν το ΠΑΣΟΚ από την πλήρη καταστροφή. Παράλληλα, ρήγμα δημιουργήθηκε και εντός του φιλοβενιζελικού μπλοκ, με το μπλοκ Καψή και αιχμή την Χριστοφιλοπούλου να σκέφτονται ήδη την επόμενη μέρα χωρίς τον Βενιζέλο αρχηγό.

Το Ποτάμι, μετά και την επιτυχημένη παρουσίαση των προτάσεων της επιτροπής διαλόγου δείχνει να εισπράττει τη λογική ψήφο που ψάχνει απεγνωσμένα από κάπου να πιαστεί. Δεν ξέρω αν ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ του ποταμιού, θα έλεγα το αντίθετο καθότι το ποτάμι δείχνει να αποκτά ικανό στελεχιακό δυναμικό αλλά υστερεί στην περίπτωση του επικεφαλής, κάτι που σίγουρα θα φανεί στην πρώτη φουρτούνα. Πάντως, η παρουσία του είναι σίγουρα χρήσιμη στο πολιτικό σύστημα καθότι είναι ο μόνος οργανωμένος πολιτικός σχηματισμός που έχει κάνει τη διάγνωση των παθογενειών και προτείνει λύσεις, ακόμη και αν κάποιες εξ αυτών είναι κουτσουρεμένες ή παράδοξες. 

Η Χρυσή Αυγή περνά στην 4η θέση και μία ανάσα πίσω από το σταθερό ΚΚΕ, με μεταβλητή στην προκειμένη περίπτωση τη διεξαγωγή του δικαστηρίου που θα στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της και με έναν βασικό χειρισμό χωρίς σημαντικά λάθη ίσως της αποφέρει κάποια ελάχιστα που θα την κρατήσουν σε αυτό το ποσοστό ή θα της δώσουν κάποιους πόντους. Το ευχάριστο στην προκειμένη είναι ότι η Χ.Α. παύει να είναι ο πιθανός πόλος συσπείρωσης των αντιμνημονιακών στην περίπτωση που κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόσει την ευρωπαϊκή γραμμή, κάτι αναμενόμενο ακόμη και στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: