Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ετοιμάζουν τον Nίκο Χατζηνικολάου για διάδοχο του Σαμαρά στη Ν.Δ.;

                
Έχουν φουντώσει οι φήμες για τα σενάρια διαδοχής του Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που η ΝΔ χάσει τις επόμενες εκλογές και ένα πρόσωπο έκπληξη που βρίσκεται στο επίκεντρο και συζητιέται έντονα στους κύκλους των Καραμανλικών, είναι αυτό του Νίκου Χατζηνικολάου....


Κατά τα λεγόμενά τους, ο δημοσιογράφος πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ηγηθεί της ΝΔ στη μετά Σαμαρά εποχή καθότι είναι δεξιών καταβολών και έχει ερείσματα στο πολιτικό κέντρο της ΝΔ ενώ ο αντιμνημονιακός του λόγος μέσα από τα ΜΜΕ που διοικεί ακουμπά σχεδόν όλες τις τάσεις της λαϊκής δεξιάς. Μάλιστα, ο Νίκος Χατζηνικολάου θεωρείται ως το πρόσωπο που θα κάνει τη διαφορά στη νεοφιλελεύθερη παράταξη και κυκλοφορεί η φήμη ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δουλεύεται εδώ και 1 περίπου χρόνο, με συντονιστή τον μετρ του είδους Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο οποίος είναι ο ''καταλληλότερος'' άνθρωπος για αυτή τη δουλειά.

Πληροφορούμενος αυτά τα πολιτικά σενάρια και αν φυσικά υπάρχει δόση αλήθειας στις έντονες φήμες που κυκλοφορούν, αρχίζω σιγά σιγά να αντιλαμβάνομια τους λόγους για τους οποίους ο Χατζηνικολάου επέλεξε την τηλεοπτική του παρουσία μέσω εκπομπής και δελτίου ειδήσεων, παράλληλα με την έντονη διαδικτυακή του δράση [enikos.gr], την εφημερίδα [realnews] και το ραδιόφωνο [realfm], κάνοντας τελευταία εκπομπές και στη Θεσσαλονίκη. 

Πέραν τούτου, η επιχειρηματική παρουσία του Χατζηνικολάου στα μέσα ενημέρωσης είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Το πλάνο για τον ίδιο ξεκινά μετά τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια και το τέλος μίας τεράστιας επιτυχίας που είχε το blog troktiko, με επισκεψιμότητα που θα ζήλευε κάθε μεγάλος εκδοτικός οίκος. Βέβαια, το blog troktiko ήταν μία νέα εκδοχή ενημέρωσης τελείως ερασιτεχνική αλλά ήταν μία εξαιρετική ιδέα και ως προς τη σύλληψή της αλλά και ως προς το αποτέλεσμα. Έτσι, στο διαδίκτυο εμφανίζεται το enikos.gr, ένα σάιτ με τρόπο λειτουργίας αντίστοιχο του troktiko αλλά με απόλυτο επαγγελματισμό και καλύτερη λειτουργία.

Ο ίδιος ο Χατζηνικολάου έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στο twitter, με αρκετές δυσκολίες στην αρχή και διάθεση απόσυρσης, αλλά στην πορεία χρησιμοποιεί ένα λόγο με έντονο αντιμνημονιακό άρωμα, αρεστό στο ευρύτερο κοινό και αποκτά σε καθημερινή βάση δεκάδες followers (χρήστες του τουίτερ που τον παρακολουθούν). Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ο λαϊκισμός του άλλοτε ορθολογιστή και μετρημένου δημοσιογράφου, ο οποίος  παλαιότερα επιδίωκε να κάνει νούμερα μέσω τρίτων (Κακαουνάκης-Τράγκας) και ο ίδιος να κρατά το συνεπές σοβαρό μετρημένο προφίλ χωρίς λαϊκιστικές κορώνες. Εδώ σίγουρα ισχύει πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και σήμερα ο Χατζηνικολάου έχει περίπου 210 χιλιάδες followers, ένα τεράστιο νούμερο που τον τοποθετεί αυτόματα στην πυραμίδα των opinion leaders των social media. 

10527485_10203360480588296_6665049987274123821_n.jpg

Έτσι, σε συνδυασμό με την κυριακάτικη εφημερίδα realnews [η «Real News» είναι τέταρτη με μέσο όρο κυκλοφορίας 85.506 φύλλα], το ραδιόφωνο να απολαμβάνει πολύ υψηλής ακροαματικότητας και το δελτίο ειδήσεων στο star με τη Μάρα Ζαχαρέα να κατοχυρώνει την πρώτη θέση, ο Χατζηνικολάου σιγά σιγά μετατρέπεται στον έλληνα Ρούπερτ Μέρντοχ και έχει τη δυνατότητα -πέρα από την ενημέρωση- του ελέγχου και κατεύθυνσης της κοινής γνώμης μέσω της κατά το δοκούν πληροφόρησης.
Mάλιστα, πρόσφατα, διαπιστώσαμε πώς αξιοποιεί αυτή του τη δυνατότητα, καθώς με τρία συνεχή εβδομαδιαία πρωτοσέλιδα στη Realnews προσπάθησε ψευδώς να πείσει τον κόσμο ότι το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν πραγματικό και φουσκώθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα για να μπούμε συνειδητά στο μνημόνιο. Βέβαια, την αλήθεια μπορεί κανείς να τη διαπιστώσει εύκολα -> Έρευνα: Πώς φτάσαμε στο μνημόνιο / η αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά δυστυχώς η αλήθεια μπορεί εύκολα να νικηθεί από αυτούς που έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση της πληροφορίας στο κοινό. [Ο πιο άνισος αγώνας είναι αυτός μεταξύ της αλήθειας και της προπαγάνδας, με την πρώτη να είναι πάντα ένα βήμα πίσω, στον άχαρο ρόλο αποδόμησης της δεύτερης. Αν δε, η προπαγάνδα έχει ισχυρούς μηχανισμούς, τότε μετατρέπεται σε ένα ανίκητο όπλο υπέρ της ελεγχόμενης παραπληροφόρησης.]

Γιατί, λοιπόν, ο Χατζηνικολάου ενδιαφέρεται με τόσο πάθος να αποκαταστήσει τον Καραμανλή; Ταιριάζει αυτού του είδους η πόλωση σε έναν επιχειρηματία που ως στόχο έχει όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα πολιτών και πολιτικών που θα τον παρακολουθούν και ακόμη θα τον υποστηρίζουν; Σίγουρα όχι. Ταιριάζει όμως στην περίπτωση που ο μηχανισμός Καραμανλή αποφασίσει να στηρίξει τον Νίκο Χατζηνικολάου σε μία μετάβασή του στο χώρο της πολιτικής, όπου την αντικειμενικότητα της έγκυρης δημοσιογραφίας αντικαθιστά η ελεγχόμενη πληροφορία από την οποία θα τρέφεται ο κομματικός και ατομικός στρατός του καθενός. Eπιπρόσθετα, παρατηρούμε τη σχέση έντασης που έχει ο Χατζηνικολάου με κάθε επίδοξο διάδοχο που σήμερα απολαμβάνει υψηλής δημοφιλίας και οι συνειρμοί αυξάνουν και πληθαίνουν. 

Πράγματι, ο Χατζηνικολάου έχει πια όλα τα φόντα να διεκδικήσει όποιο ύψιστο πολιτικό αξίωμα ο ίδιος επιλέξει και έχει ήδη κοντά του τα πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν. Θα κάνει το παραπάνω βήμα ή όλα αυτά είναι ανυπόστατες φήμες που ουδόλως τον ενδιαφέρουν και τις οποίες μπορεί να διαψεύσει είτε έχει αποφασίσει να διεισδύσει στην πολιτική είτε όχι. Ο χρόνος είναι αυτός που φανερώνει τα σχέδια του καθενός μας. Οπότε, ας περιμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: