Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Τι γίνεται με τον ανασχηματισμό του κράτους;






Όσοι αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις, μεταρρύθμιση είναι και ο ανασχηματισμός του κράτους, αντιστέκονται στην πρόοδο.

Μίλησαν πολλοί για την αναγκαιότητα ανασχηματισμού του κράτους, ώστε να επιταχυνθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ξεκολλήσει η κρατική μηχανή. Ειδικά μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης θεωρήσαμε όλοι ότι θα προχωρήσει και ο ανασχηματισμός του κράτους. Δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουμε μείνει στα λόγια εκτός κάποιων περιπτώσεων όπως της τοποθέτησης στην ειδική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του κ. Τσιρώνη, πρώην Βουλευτή Άρτας του ΠΑΣΟΚ και πολιτικού συνοδοιπόρου του κ. Λοβέρδου. Το ότι τοποθετήθηκε μετά την ανάληψη του Υπουργείου Παιδείας από τον κ. Λοβέρδο μόνο σε σύμπτωση μπορεί να αποδοθεί.


Δεν έχω την πρόθεση να απαξιώσω κανέναν, αλλά έχω την βέβαιη πεποίθηση ότι κάτι συνεχίζεται να γίνεται με λάθος τρόπο. Η Νέα Μεταπολίτευση που έπρεπε να διανύουμε δεν συνάδει με την παλαιά λογική που εξέθρεψε η Μεταπολίτευση και αποτελεί συστατικό της σημερινής κρίσης. 

Είναι αξιοπερίεργο που η τρόικα αντιστέκεται σε ζητήματα όπως πχ οι 100 δόσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών, αλλά δεν αντιστέκεται σε τίποτε αναφορικά με την τοποθέτηση προσώπων στην κρατική μηχανή και τη νοοτροπία που αυτοί φέρουν. 

Είναι επίσης αξιοπερίεργο που καλούνται να εφαρμόσουν μνημονιακές υποχρεώσεις άνθρωποι που τις θεωρούν εντελώς λάθος. Πως λοιπόν θα τις εφαρμόσουν; 

Οι πολίτες στις Ευρωεκλογές έστειλαν πολλαπλά μηνύματα. Το ζητούμενο είναι αν έχουν ληφθεί από αυτούς που βρίσκονται στις θέσεις ευθύνης και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Πολύ φοβάμαι ότι αντί να σπάσουν ορισμένοι τη γυάλα στην οποία ήταν κλεισμένοι, τη μετέτρεψαν σε αλεξίσφαιρη ώστε να μην μπορεί να περάσει κανένα μήνυμα. 
Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές επίσης το μήνυμα των πολιτών ήταν σαφές και για όποιον δεν έχει παρωπίδες απόλυτα κατανοητό. Ούτε αυτό το μήνυμα όμως ήταν ικανό να «θορυβήσει» αυτούς που έπρεπε να «θορυβηθούν». Ας κάνουν τον κόπο να αναλύσουν τις επιλογές των πολιτών και θα βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα. 

Στον αντίποδα βρίσκονται εκείνοι που ονειρεύονται μεγάλους συνασπισμούς για το καλό της χώρας όπως διατείνονται. Πόσο εφικτό είναι να συμφωνήσεις έστω και στα ελάχιστα με αυτούς που θεωρούν τις επενδύσεις ξεπούλημα και το δημόσιο μοναδικό μοχλό για την ανάπτυξη; Εκτός και αν η φιλελεύθερη ιδεολογία άλλαξε και δεν το έχω πάρει χαμπάρι εγώ και κάποιες χιλιάδες άλλοι. 

Όσοι αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις, μεταρρύθμιση είναι και ο ανασχηματισμός του κράτους, αντιστέκονται στην πρόοδο. Προοδευτικοί άλλωστε δεν είναι αυτοί που αυτοχαρακτηρίζονται έτσι αλλά όσοι στην ουσία συντελούν σε αυτή. Για όσο λοιπόν θα συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε σε μία τέτοια μεταρρύθμιση θα δίνουμε το δικαίωμα σε αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί να λαϊκίζουν, ενώ εμείς θα σκεφτόμαστε πώς να μην σπάσουμε αυγά, μήπως δυσαρεστήσουμε όσους παλαιοκομματικούς βλέπουν σε κάθε ενέργεια που γίνεται ψήφους και όχι ουσία αλλαγών. 

Επειδή οι εποχές άλλαξαν, είτε κάποιοι το αντιλαμβάνονται, είτε όχι, πρέπει να προχωρήσουμε. Τέτοια μικρά στοιχήματα οφείλουμε να κερδίζουμε, ώστε να κάνουμε «ταμείο» και να δούμε ότι κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα. 

Διαφορετικά ας υποστούμε το λαϊκισμό ως την κυρίαρχη ιδεολογία. Άλλωστε τον έχουμε ζήσει και στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα συγκυβερνούμε. 


Βασίλης Τσιαλιαμάνης, στέλεχος της Ν.Δ. Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: