Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Στο Λονδίνο η τύχη του οικοπέδου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ανοικτά της Π.Ε. Πρέβεζας. Εταιρίες-κολοσσοί δείχνουν ενδιαφέρον

Στο Λονδίνο η τύχη του οικοπέδου ανοικτά της Π.Ε. Πρέβεζας (photo) - Εταιρίες-κολοσσοί δείχνουν ενδιαφέρον

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, θα παρουσιάσει τις υπό παραχώρηση περιοχές στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και Νότια της Κρήτης σε ειδική εκδήλωση για την ενημέρωση των πετρελαϊκών εταιρειών που θα γίνει την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Ιουλίου, στο Λονδίνο, με τίτλο «Δυτική Ελλάδα και Νότια Κρήτη: Μία νέα περιοχή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην καρδιά της Μεσογείου».
Στις υπό παραχώρηση περιοχές, περιλαμβάνονται και οικόπεδα στη θαλάσσια περιοχή ακριβώς απέναντι από ολόκληρη την παράκτια γραμμή της Π.Ε. Πρέβεζας. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως παλαιότερο ρεπορτάζ μας (διαβάστε ΕΔΩ), αναφέρεται στη χερσαία περιοχή της Π.Ε. Πρέβεζας.
Ο Γιάννης Μανιάτης, ανοίγοντας την εκδήλωση, θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας. Θα αναφερθεί στον διεθνή διαγωνισμό για τις υπό παραχώρηση περιοχές, ο οποίος θα προκηρυχθεί στις αρχές Ιουλίου καθώς και στις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Ιουνίου και Νότια της Κρήτης.
Επιπλέον, ο Υπουργός ΠΕΚΑ και στελέχη του Υπουργείου θα έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών και επενδυτών, ώστε να απαντήσουν σε επιμέρους εξειδικευμένα ερωτήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο χάρτης που σχεδιάστηκε από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Στρατού περιλαμβάνει περισσότερες από 15, μπορεί και 20 περιοχές σχήματος ορθογωνίου, οι οποίες προσδιορίζονται από γεωγραφικούς παραλλήλους. Οι τέσσερις ζώνες τεμαχίστηκαν σε «οικόπεδα» με βάση τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών που έκανε η νορβηγική εταιρεία PGS.

Πηγές αναφέρουν ότι οι ζώνες αυτές, οι οποίες διαιρέθηκαν σε μικρότερες περιοχές ώστε να προκηρυχθεί ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων, έχουν ως εξής:
1. Η πρώτη περιοχή ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντιπαξούς, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο (φωτογραφία κεντρική).
2. Η δεύτερη περιοχή είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει έως το Κατάκολο.
3. Η τρίτη θαλάσσια περιοχή εκτείνεται ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες.
4. Η τέταρτη είναι η περιοχή νότια της Κρήτης που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη, και δυτικά της Ιταλίας.

Τα «μάτια» 150 - 200 ατόμων από την παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία θα πέσουν πάνω στην Ελλάδα και το «MegaProject», όπως τιτλοφορείται από τη νορβηγική PGS (την εταιρεία που έκανε τις σεισμικές έρευνες) ο ελληνικός φάκελος των υδρογονανθράκων.
Παρόντες στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Ελληνικό Κέντρο στην Paddington Street θα είναι στελέχη κορυφαίων πετρελαϊκών ομίλων και γεωολογικών ινστιτούτων καθώς και εκπροσώπων υπουργείων. Πηγές θέλουν να έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους στην εκδήλωση μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί. Λέγεται ότι έχουν κλειστεί ραντεβού με την αμερικανική ExxonMobil, τη γαλλική Total, τη «βρετανολλανδική» Shell, τη νορβηγική Statoil, τις ιταλικές Eni και Edison, την επίσης αμερικανική Chevron, τη γερμανική E.ON, την ισραηλινή Noble Energy κ.λπ. Επίσης παρούσες θα είναι και οι ελληνικές επιχειρήσεις Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean Oil & Gas. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: