Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Οι Ηπειρώτες Περιστερίου και οι φίλοι της Ηπείρου, γλέντησαν Ηπειρώτικα και παραδοσιακά, μέχρι το πρωί, στο Άλσος της Νέας Ζωής Περιστερίου, χθες Παρασκευή 27 Ιουνίου του 2014.



Στην πράξη τελικά αποδεικνύεται το έργο και η προσφορά κάθε Συλλόγου και η αποδοχή που έχει από το κοινωνικό σύνολο, για αυτό.

















Και την αποδοχή αυτή την αισθάνθηκαν δυνατά, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου ''Ο Πύρρος'', με την μαζική συμμετοχή των Ηπειρωτών και των φίλων της Ηπείρου της περιοχής, στο Ηπειρώτικο καλοκαιρινό γλέντι που συνδιοργάνωσαν με το Δήμο Περιστερίου, επ΄ευκαιρία της βράβευσης του μεγάλου Ηπειρώτη κλαρινίστα Πέτρο-Λούκα Χαλκιά από τον Δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, την Παρασκευή το βράδυ 27 Ιουνίου 2014, στο Άλσος Νέας Ζωής Περιστερίου



Πάνω από 2.500 Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες της περιοχής,  αλλά και φίλοι της Ηπείρου, γλέντησαν με την ''ψυχή'' τους, μέχρι τις πρωινές ώρες σε ένα γνήσιο παραδοσιακό αντάμωμα που είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό την ρήση του ακατάβλητου, διαχρονικού και χαλκέντερου  επίτιμου Πρόεδρου της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου,  λαογράφου και συγγραφέα  Χρήστου Παπακίτσου, με καταγωγή από την Άγναντα Τζουμέρκων, ''ότι ηπειρώτικα γλεντάμε και διασκεδάζουμε και ξεπερνάμε την οικονομική κρίση''









































Στο θετικό κλίμα, συνέδραμε και η ηπειρώτικη μουσική ζυγιά του Πέτρου Λούκα Χαλκιά, με τον ίδιο στο κλαρίνο και τον γιό του, Μπάμπη Χαλκιά, τον Βαγγέλη Κομτζή στο βιολί και τους Κώστα Λεοντίδη, Γιώργο Κούρτη και Γιώργο Μετσοβίτη στο τραγούδι, που έπαιζε ακατάπαυστα και ικανοποίησε τις επιθυμίες όλων των παρευρισκομένων που έσυραν τον χορό. 
Αλλά και η άρτια οργάνωση της εκδήλωσης, την ευθύνη της οποίας είχαν οι, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κώστας Γκούντας και Ζήκος Κόντης 

Στο Ηπειρώτικο αυτό αντάμωμα παρευρέθησαν, ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, που συνοδευόταν από τους Αντιδημάρχους του και μέλη του Δημοτικού του Συμβουλίου, απ' όλες τις παρατάξεις, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Κωνής, εκπροσωπώντας την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΠΣΕ, που απαρτιζόταν και από τον Ταμία Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Σταματία Δάλλα, Μένια Βαζούκη, Ελένη Ντάσιου  και Χριστόφορο Ευθυμίου, οι Πρόεδροι και τα Δ.Σ. των Συλλόγων Κρητών, Επτανησίων, Θεσσαλών και Ποντίων Περιστερίου,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου Δημήτρης Σούκης, συνοδευόμενος από μέλη του Δ..Σ., σύσσωμο το Διοκητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χρήστο Γκόνη, αλλά και πολλά μέλη Δ.Σ. Ηπειρώτικων Αδελφοτήτων  της Αττικής, ως και εκπρόσωποι άλλων πολιτιστικών Συλλόγων που δραστηροποιούνται στο Δήμο.

Η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση της νεοσύστατης χορωδίας παραδοσιακής μουσικής της  Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, που τραγούδησε χορωδιακά, ηπειρώτικους σκοπούς.

Ακολούθησαν τα πολυπληθή χορευτικά τμήματα της Ένωσης, που αριθμούν πάνω από 300 χορευτές, που χόρεψαν  τραγούδια εκτός των Ηπειρώτικων και Θρακιώτικα, Ρουμελιώτικα και Επτανησιακά, αποσπώντας τα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.



Στην συνέχεια  έλαβε το λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Γκούντας, που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ένωσης και του Δημάρχου για την βράβευση του Πέτρου Λούκα Χαλκιά. 
Ακολούθησε ο λαογράφος και συγγραφέας Χρήστος Παπακίτσος, ο οποίος με μια καταπληκτική ομιλία του, παρουσίασε τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά, το έργο του και την τεράστια προσφορά διατήρησης της παράδοσης και προώθησης της ηπειρώτικης μουσικής στο εξωτερικό.



Τον διαδέχθηκε ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, που ευχαρίστησε δημόσια τον Πέτρο Λούκα Χαλκιά για την τεράστια προσφορά διατήρησης της παράδοσης, επιδίδοντας μεταλλική πλακέτα.


Ο Πέτρος-Λούκας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Περιστερίου και την Ένωση Ηπειρωτών για την βράβευση του, υποσχόμενος ότι, όσο αντέχει βιολογικά, θα υπηρετεί την παράδοση και θα διασκεδάζει τους Ηπειρώτες και όλους τους Έλληνες



Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Κωνής,στη συνέχεια, αφού συνεχάρει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης και τον Δήμαρχο Περιστερίου, για την πρωτοβουλία βράβευσης του Πέτρου Λούκα Χαλκιά, αναφέρθηκε  για το πόσο σημαντικό κεφάλαιο είναι ο ίδιος, αλλά και όλοι οι Ηπειρώτες καλλιτέχνες στην διατήρησης της παράδοσης. Στη συνέχεια συνεχάρη όλους τους συντελεστές της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, για το πλούσιο και αποτελεσματικό έργο της, τόνισε την αξία της προσφοράς τους στην δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης. Τους κάλεσε, σε συνεργασία με την ΠΣΕ να προωθήσουν παραπέρα τις δράσεις τους, δηλώνοντας ότι η κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών θα είναι δίπλα τους. Τέλος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να παραστούν στην μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση της ΠΣΕ, '''Ενα τραγούδι για την Ήπειρο...'',  την Δευτέρα  14 Ιουλίου 2014, στις 20.30' , στο  Θέατρο Πέτρας, της Πετρούπολης, με την συμμετοχή δεκάδων ηπειρωτών μουσικών, ηπειρώτικης και έντεχνης μουσικής, αλλά και χορευτικών από τις Ενώσεις Ηπειρωτών της Δυτικής Αθήνας. 














Και βέβαια, μετά την ολοκλήρωσε των ομιλιών, ακολούθησε χορός για όλους, που άνοιξαν, όπως παλιά, ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Κώστας Κωνής και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Γκούντας, συνοδευόμενοι από τα παρευρισκόμενα μέλη του Δ.Σ.της ΠΣΕ και της Ένωσης, μέχρι τις πρωινές ώρες, της επόμενης μέρας.

 Διαβάστε παρακάτω την καταπληκτική ομιλία - παρουσίαση του Πέτρου-Λούκα Χαλκιά από τον κ. Χρίστο Παπακίτσιο.   


Κύριε Δήμαρχε, κύριε Αντιπρόεδρε της Π.Σ.Ε, κυρίες και κύριοι,

Μεγάλη η χαρά και τιμή της Ένωσής μας, που βραβεύει απόψε σε τούτη την κορυφαία εκδήλωση, τον εξέχοντα Ηπειρώτη βάρδο της παραδοσιακής δημώδους μουσικής μας κληρονομιάς, τον σεβαστό και αγαπητό σε όλους μας Πετρολούκα Χαλκιά.

Όλοι μας, εμείς και τα παιδιά μας, μεγαλώσαμε με προσφάι τις μελένιες νότες του κλαρίνου του. Με τα υπέροχα μουσικά κεντήματά του, στόλισε και την ψυχή μας!!!

Πήρε από μικρός την παράδοση στην αγκαλιά του και την κουβαλάει, την νταντεύει, την περιποιείται και την κρατάει χαρούμενη και δροσερή και κάθε μέρα την ανεβάζει και ένα σκαλί πιο πάνω, κάνοντάς την συνεχώς πιο όμορφη, πιο ελκυστική, πιο ερωτική !

Γεννήθηκε στο Δελβενάκι Ιωαννίνων το 1934 και ανήκει σε οικογένεια που επί 5 γενεές βγάζει (και συνεχίζει να βγάζει) προικισμένους μουσικούς και κυρίως «μάγους» του κλαρίνου!!
Άρχισε από τα 11 χρόνια του να κεντάει αριστοτεχνικά με κλωστές τις κλαρινίσιες νότες του! Το πρώτο κλαρίνο το είχε φτιάξει μόνος από ξύλο και σαν έργο των χεριών του, το καμάρωνε!!!
Μαθήτευσε κοντά στον τότε μεγάλο κλαρινίστα Φίλιππο Ρούντα.

Το παιδί-θαύμα στο είδος του, εξελίχθηκε σε κολοσσό της Ηπειρώτικης, και όχι μόνο, μουσικής παράδοσης!

Επειδή τότε το κλαρίνο δεν έβγαζε ψωμί (Β΄ Π.Π, Εμφύλιος, πένθη, φτώχεια) ο πατέρας του τον έστειλε να εργαστεί σε συνεργείο αυτοκινήτων. Όμως, η αγάπη του, το κλαρίνο, δεν τον άφηνε να απομακρυνθεί ούτε βήμα.

Αφήνει το Συνεργείο και έρχεται μικρός στην Αθήνα για να εργαστεί στην κομπανία του κλαριντζή πατέρα σου, ως δεύτερο κλαρίνο.

Το 1960 μεταναστεύει στις Η.Π.Α. όπου μεταλαμπαδεύει τη γνήσια Ηπειρώτικη μουσική και την καλλιεργεί και την υπηρετεί με σεβασμό και ευλάβεια. Εργάζεται και σε συγκροτήματα μουσικής τζαζ.

Επιστρέφει το 1979 στην Αθήνα και εργάζεται σε πολύ γνωστά μουσικά Κέντρα. Ξεχωρίζει και διακρίνεται γρήγορα. Παίρνει μέρος σε συναυλίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και ηχογραφήσεις και εντυπωσιάζει!

Η φήμη του διαπερνά τα όρια της Ελλάδος και ακούγεται μελωδικά και ηχηρά πέραν αυτής.

Συνεργάζεται με διακεκριμένους Ινδούς μουσικούς σε κοινές μουσικές παραγωγές. Βρίσκει κοινά στοιχεία της δημώδους μουσικής της Ηπείρου και της Ινδίας και αποδεικνύει πώς η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής φέρνει κοντά τους λαούς και τους συνδέει φιλικά.
Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, διοργανώνει το 2009 «Εργαστήρι-Αφιέρωμα στην κολόνα της δημοτικής μας μουσικής παράδοσης, τον Πετρολούκα Χαλκιά». Μεγάλη η τιμή!!!

Συνεργαζόμενος με τους κορυφαίους τραγουδιστές ηπειρώτικων τραγουδιών ανέβασε το ηπειρώτικο τραγούδι και όχι μόνο, στην κορυφή της σκάλας της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης.
Αυτόν τον Ηπειρώτη, «μάγο» της μουσικής και του κλαρίνου, βραβεύουμε απόψε για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες και το θαυμασμό μας!! Αυτόν τον καλλιτέχνη Ηπειρώτη, αυτόν τον «μάγο» της Ηπειρώτικης μουσικής και του κλαρίνου αξίζουν πολλά βραβεια!!!
Παρακαλούμε τον Δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη να του απονείμει την τιμητική Πλακέτα.

Πετρολούκα Χαλκιά, σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε για όσα μας πρόσφερες, μας προσφέρεις και θα μας προσφέρεις!! Ευχόμαστε μακροζωία και δύναμη, για εμπνεύσεις και πολλές και λαμπρές μουσικές δημιουργίες!
…………………………………………………………………………

(27-06-2014 – Πάρκο Νέας Ζωής Περιστερίου- Χρήστος Παπακίτσος.)


Και του χρόνου.

Φωτο: Χριστόφορος Ευθυμίου
romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: