Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Το ΤΑΙΠΕΔ κονταίνει τον πήχυ. Πούλησε τα «ασημικά» και δεν κατάφερε να πιάσει τους συνεχώς μειούμενους στόχους


ΣΤΑ 1,5 δις ευρώ χαμηλώνει ο πήχυς των προσδοκώμενων εσόδων από τις «αποκρατικοποιήσεις» που προωθεί το Ταμείο για φέτος, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν. 

Προς τι η βιασύνη να πουληθεί ο Αστέρας, μέσα στην κτηματομεσιτική κρίση; Κάθε πέρυσι και καλύτερα και κάθε προηγούμενη πρόβλεψη και ψηλότερα σαν να λέμε για το Ταμείο, που έχοντας... ξεπουλήσει τα κυριότερα «ασημικά» του χαρτοφυλακίου του (ΟΠΑΠ, Αστήρ Βουλιαγμένης, Ελληνικό), δεν καταφέρνει να πιάσει κανέναν από τους συνεχώς αναθεωρούμενους (προς τα κάτω) στόχους του. 
Στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν, εκτός από την αναθεώρηση προς το χειρότερο του στόχου των εσόδων, προβλέπονται νέες αλλαγές και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος. 
Ενδεικτικά προβλέπεται πως τα συνολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις δεν θα ξεπεράσουν φέτος τα 1,5 δισ. ευρώ και τα 2,2 δισ. ευρώ το 2015, ενώ προς τα κάτω αναθεωρείται και ο συνολικός στόχος εσόδων μέχρι το 2020, από τα 24,2 δισ. ευρώ στα 22,3 δισ. ευρώ. Και βλέπουμε... 
Επίσης από την έκθεση προκύπτει πως ο πρώτος γύρος τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από ακίνητα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2014, με βάση έκθεση στην οποία θα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, που θα παραδοθεί από τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τους όρους που έχει θέσει η τρόικα, η τιτλοποίηση πρέπει να απευθύνεται στους διεθνείς επενδυτές ακινήτων και να μην εξαρτάται από το «περιορισμένης ρευστότητας» ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι δανειστές πιέζουν για άρον άρον εκποιήσεις, όπως της Κασσιόπης στην Κέρκυρα ή του Ελληνικού ή του Αστέρα Βουλιαγμένης. 
Για τις αρχές του τρίτου τριμήνου προγραμματίζεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τα περιφερειακά αεροδρόμια, για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και για την εταιρεία διαχείρισης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. 
Ωστόσο το μεγάλο... ξεπούλημα συνεχίζεται μεθοδικά, χωρίς ακόμη να έχει μπει ούτε... ευρώ στο ταμείο του Δημοσίου ή να έχει περάσει στο υπέρογκο χρέος. Για 400 εκατ. ευρώ εκχωρήθηκε ο Αστέρας Βουλιαγμένης σε κοινοπραξία αραβοσουνιτικών συμφερόντων, όπου όμως μεγαλύτερος μέτοχος είναι η τουρκική Dogus. Το τίμημα μπορεί να θεωρήθηκε υψηλό από τη διοίκηση του Ταμείου, ωστόσο με βάση το σχεδιασμό της κοινοπραξίας σε λιγότερο από 3 χρόνια θα έχει πολλαπλάσια αξία, οπότε γεννάται το εύλογο ερώτημα προς τι η βιασύνη να ξεπουληθεί ο Αστέρας, σε μία περίοδο που οι τιμές είναι στα ιστορικά χαμηλά τους. Εύλογα ερωτήματα αλλά και πλήθος αντιδράσεων και ενστάσεων πυροδότησε η εκχώρηση του Ελληνικού (για 950 εκατ., που αποπληθωρισμένα δεν είναι περισσότερα από 470 εκατ. ευρώ) με τον επενδυτή να προβλέπεται να καταβάλει την προκαταβολή σε ορίζοντα 2ετίας. 




Θυμίζουμε πως το Ταμείο ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου 2011 (Ν. 3986/2011), στο πλαίσιο της εφαρμογής του διαβοήτου πλέον «μεσοπρόθεσμου» προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής. Ακίνητα, αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους, πετρέλαια, διαθέτει απ' όλα το χαρτοφυλάκιο, που κατάντησε την Ελλάδα ένα απέραντο e-shop, δυστυχώς. Ιδρυτικό... σύνθημα του πώς «...η διαδικασία αποκρατικοποιήσεων πρέπει να τεθεί εκτός πολιτικού παρεμβατισμού», δηλαδή να παρακαμφθούν πλήρως οι διάφορες «ενοχλητικές» δημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες εμπλέκονται οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού. Τελευταίο δείγμα γραφής και πολιτικής του ΤΑΙΠΕΔ στη διάρκεια της παρουσίασης της συμφωνίας για το Ελληνικό με τη Lamda Development, στη Βουλή. 
Δεν είναι τυχαίο, πως σε αυτή τη δυσχερέστατη για τον τόπο περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ έχει στην κυριότητά του -προς πώληση, μακρομίσθωση- 3% της δημόσιας περιουσίας. 
Η μεγαλύτερη εκχώρηση δημόσιου πλούτου, γης και περιουσίας που έχει γίνει μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο απλά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: