Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Ο Απολογισμός δράσης του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, από την 1-3-2013 έως 28-2-2014, για την ετήσια απολογιστική Γ.Σ. της 30 Μαρτίου 2014


ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 15 105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.:210-3243822 – Fax: 2103243281

Αριθ. πρωτ. 2445 Αθήνα 19-3-2014

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΣΕ
ΑΠΟ 1/4/2013 ΕΩΣ 30/3/2014
(Δια του προέδρου του ΔΣ κ. Γεωργίου Δ. Οικονόμου)

Αγαπητές Συμπατριώτισσες και αγαπητοί Συμπατριώτες,
Εκ μέρους του Δ.Σ. της οργάνωσης μας, σας καλωσορίζω στη σημερινή ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση, η οποία δυστυχώς για μια ακόμα χρονιά γίνεται σε συνθήκες βαθύτατης και βαρύτατης οικονομικής κρίσης. Μιας κρίσης που έχει οδηγήσει το λαό μας χωρίς να το ξέρει και δίχως να το θέλει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, τη δε νεολαία μας λόγω της πρωτοφανούς ανεργίας σε απόγνωση αλλά και σε εγκατάλειψη της χώρας μας προς αναζήτηση εργασίας. Η επίθεση στα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζεται και τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Κανένας πλέον δεν είναι σίγουρος για το τι μισθό, σύνταξη, επίδομα θα πάρει τον επόμενο μήνα, αν θα συνεχίσει να έχει μεροκάματο. Παντού υπάρχει αγανάκτηση, αγωνία, απόγνωση, φόβος για το αύριο. Όλα αυτά έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες της ζωής όλων μας και έχουν οδηγήσει τα μέλη μας σε υποτονικότητα, παρά το ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσής μας τονίζει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, ότι η μοιρολατρική στάση απέναντι στην κρίση είναι χειρότερη και από την ίδια την κρίση, η δε επιλογή του μοναχικού δρόμου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αποτυχία.
Το μέλλον του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας κυρίες και κύριοι αντιπρόσωποι, δεν μπορεί να είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση, η μόνιμη ανασφάλεια. Δεν μπορεί κάθε μέρα να αγκομαχάει για ένα πιάτο φαΐ. Δεν μπορεί ο λαός μας να βλέπει καθημερινά την κατάρρευση των κοινωνικών παροχών και την κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, να βλέπει τους καρπούς και τους αγώνες αιώνων να κατακρημνίζονται και να διαλύονται.
Μέσα σ΄ αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα το Δ.Σ. κάλεσε και καλεί όλους τους απόδημους Ηπειρώτες να εκφράσουν την αντίθεση τους αποφασιστικά και οργανωμένα και μέσα από τις οργανώσεις της αποδημίας. Η οικονομική αναταραχή έχει καταστροφικές συνέπειες και για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού έχει περικοπεί κατά 50% τα τελευταία 3 χρόνια. Η Ελλάδα έχει 210 αρχαιολογικά μουσεία, 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και 19.000 κηρυγμένα μνημεία και χώρους. Αρκετά εξ αυτών βρίσκονται και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας χωρίς όμως να μπορούν να αναδειχθούν και να συντηρηθούν, γιατί οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να υλοποιήσουν προγράμματα που αφορούν στην αποτελεσματική προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Η έρευνα και οι ανασκαφές εγκαταλείφθηκαν. Οι παράνομες ανασκαφές, οι λεηλασίες και η παράνομη διακίνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αυξήθηκαν κατά 25% την τελευταία τριετία σύμφωνα με στοιχεία της ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι κρουνοί χρηματοδότησης όχι μόνο για την οργάνωσή μας που αποτελεί την μοναδική τριτοβάθμια οργάνωση παραγωγής πολιτισμού της χώρας, αλλά και για τις Ομοσπονδίες και της Αδελφότητες μας, έχουν κλείσει προ πολλού. Οι ελάχιστοι πόροι που διατίθενται από το Υπουργείο Πολιτισμού, δίνονται με κριτήρια αναξιοκρατίας, ευνοιοκρατίας και ημετερισμού. Ούτε ένα ευρώ δεν διατέθηκε στην οργάνωσή μας από το 2010 μέχρι και σήμερα, γι΄ αυτό αναγκαστήκαμε πολλές φορές ως Δ.Σ. να ματαιώσουμε προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας. Παρ΄ όλα αυτά το Δ.Σ. τη χρονιά που πέρασε ανέπτυξε δράσεις και πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε καίριας κατά την άποψη μας, σημασίας ζητήματα. Δική σας δουλειά είναι να κρίνετε αν το έργο μας είναι πλούσιο ή φτωχό.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε ευθύς εξ αρχής, ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. είναι όλες ομόφωνες και σ΄ αυτό έχει συμβάλλει και η εφαρμογή της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικής εκπροσώπησης κατά τη συγκρότηση του Προεδρείου. Ενός Προεδρείου που πάντα προετοίμαζε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αλλά και την υλοποίηση τους. Αμέσως συγκροτήθηκαν και οι παρακάτω επιτροπές: Επιτροπή Αξιοβίωτης ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Επιτροπή Πολιτισμού, Επιτροπή Νεολαίας, Επιτροπή Γυναικών, Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, Επιτροπή Αυτοοργάνωσης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Επιτροπή Αποδήμων οι οποίες συγκλήθηκαν όλες κατά τη χρονιά που πέρασε και επεξεργάστηκαν αντικείμενα αρμοδιότητάς τους. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική στην επεξεργασία όλων των θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε το ΔΣ και στην υλοποίηση των εκδηλώσεων. Οι επιτροπές είναι ανοιχτές για όλους και η συμμετοχή κάθε Ηπειρώτη της αποδημίας είναι αναγκαία για την υλοποίηση των σκοπών μας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013-2014
Η πολιτιστική δράση αποτελεί ένα από τους κύριους άξονες στο έργο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Το πολιτιστικό έργο της, με την ποιότητα και τον πολύτροπο χαρακτήρα του διαχρονικά, επιβεβαιώνει την καταξίωση της Π.Σ.Ε. ως κορυφαίου συλλογικού φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο.
Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, δύο ήταν οι κορυφαίες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική. Η πρώτη, η “ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ” που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώσαμε στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013, περισσότεροι από 2.500 Ηπειρώτες και φίλοι της Ηπείρου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε., συμβάλλοντας στη μεγάλη επιτυχία του μεγαλύτερου υπαίθριου ανταμώματος αποδήμων Ηπειρωτών κάθε χρόνο. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη διαχρονικότητα των αγώνων των Ηπειρωτών, από την Ιστορία λωσης. ﷽﷽﷽αρλλωτ, αναδεικνανταποκρτικως τον καθημερινό μόχθο στην ξενιτιά. Το μουσικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες χορευτικοί όμιλοι, η ροή και το σενάριο της εκδήλωσης, όλα συνέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο στη μεγάλη επιτυχία. Καθοριστικό στοιχείο ήταν η άρθρωση της ροής της εκδήλωσης έτσι που να δοθεί νωρίτερα από κάθε άλλη φορά η σκυτάλη στον κόσμο και από θεατές να γίνουν πρωταγωνιστές της εκδήλωσης με το χορό και το γλέντι.
Η κορυφαία εκδήλωση της Π.Σ.Ε. κάθε χρόνο είναι αναμφίβολα η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ». Η φετινή διοργάνωση, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ήταν αφιερωμένη στους ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τη δομή, τη ροή, την παρουσίασή της, το μουσικοχορευτικό της μέρος χαρακτηρίστηκε σαν η πλέον επιτυχημένη των τελευταίων χρόνων. Σχεδόν ογδόντα χορευτικοί όμιλοι Αδελφοτήτων, Συλλόγων και Ομοσπονδιών αποδήμων Ηπειρωτών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Σ.Ε., αναδεικνύοντας τη δουλειά τους. Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή των Θρακιωτών στην ενότητα «Ηπειρώτικες Γέφυρες στην Ελλάδα και τον κόσμο», που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες ενότητες της εκδήλωσης, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα μιας εθιμικής εκδήλωσης να ανανεώνεται και να εξελίσσεται. Στις σημερινές συνθήκες, βέβαια, της εντεινόμενης κρίσης, της ισχνής ή και ανύπαρκτης στήριξης από το Υπουργείο Πολιτισμού, της απουσίας επαρκών χορηγιών, η Π.Σ.Ε. και τα μέλη της, οι Αδελφότητες, οι Σύλλογοι κι οι Ομοσπονδίες, πρέπει να ανοίξουμε το διάλογο για την επόμενη μέρα στην «Πίτα του Ηπειρώτη», με στόχο την ουσιαστική ανανέωση, τις δυνατότητες αυτοτελούς στήριξης και την αποφασιστική μαζικοποίηση της εκδήλωσης. Το ΔΣ της ΠΣΕ βρίσκεται σε σοβαρό προβληματισμό για το περιεχόμενο και τη μορφή της κορυφαίας μας εκδήλωσης και καλεί το σύνολο της αποδημίας να συμβάλει στη συζήτηση που ξεκινάει για το θέμα αυτό. Στην «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» προτείνεται να αναζητηθούν τρόποι ανανέωσης που θα ενθαρρύνουν τη μαζικότερη συμμετοχή των συμπατριωτών μας που πρέπει να πλημμυρίζουν ξανά τη γιορτή μας, όπου και αν κριθεί ότι πρέπει να γίνει. Αυτή η συζήτηση αξίζει να ασχοληθεί όχι μόνο με την καλύτερη διαχείριση της εκδήλωσης αλλά με την αναζήτηση μιας άλλης δομής και τρόπων που θα διαφυλάσσουν χωρίς να παρακμάζουν τα σημαντικότερα μέχρι τώρα κεκτημένα της και θα δίνουν πνοή και χώρο σε νέα, καινοτόμα στοιχεία που θα αναβαθμίζουν την εκδήλωση σε πολιτιστικό γεγονός ευρύτερης αναφοράς και καταξίωσης. Οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ», ως ένα από τα πλέον θετικά κεκτημένα των τελευταίων χρόνων, προτείνεται να συνεχισθούν, αυτή τη φορά με την Όλυμπο Καρπάθου και την Κάσο που μπορούν να συμβάλουν στη γιορτή μας με τη δύναμη της ζώσας παράδοσης τους και τη μαζικότητα των φορέων της αποδημίας τους.
Και η «Πίτα του Ηπειρώτη» και η «Ήπειρος του Αγώνα» απέδειξαν και φέτος ότι οι απόδημοι Ηπειρώτες είναι εδώ, τολμώντας -μόνοι αυτοί- τέτοιες κορυφαίες συνάξεις, πέμποντας πολύτιμα μηνύματα έγερσης και ανάτασης σε τόσο δίσεκτους καιρούς. Κι είναι εδώ με τη γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία της Πανηπειρωτικής με τα μέλη της, τις Αδελφότητες, τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, στη συμμετοχή ή και τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων. Αυτή η συνεργασία μπορεί να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη επιτυχία των εκδηλώσεων, στη δυνατότητά τους να κινητοποιούν όλο και περισσότερους ξενιτεμένους Ηπειρώτες, προβάλλοντας όλο και καλύτερα τους συλλογικούς τους καρπούς, τα ζητήματα που απασχολούν την Αποδημία και το γενέθλιο τόπο.
Το πολιτιστικό έργο της Π.Σ.Ε. στη διάρκεια της περιόδου που σήμερα απολογίζουμε δεν περιορίστηκε στις δύο κορυφαίες εκδηλώσεις αλλά συμπεριλαμβάνει σειρά συνδιοργανώσεων και δράσεων. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που αξίζει να ξεχωρίσουμε ήταν εκείνη που συνδιοργάνωσε η Π.Σ.Ε. με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για τον Γιώργο Κοτζιούλα, ψυχή του “θεάτρου του βουνού” στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24/11/2013, στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του συμπατριώτη Γιώργου Αρμένη, με μεγάλη επιτυχία.
Την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013, η Π.Σ.Ε. διοργάνωσε Ηπειρώτικη βραδιά αλληλεγγύης στον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ στον κήπο του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Η Π.Σ.Ε., με ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ., από την πρώτη στιγμή, τοποθετήθηκε κατηγορηματικά ενάντια στο “μαύρο” στην ΕΡΤ. Οι επιπτώσεις του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της ΕΡΑ Ιωαννίνων αλλά και της δορυφορικής ΕΡΤ, ήταν δυσμενέστατες και για τη γενέτειρά μας και για την Ηπειρώτικη Αποδημία σε όλο τον κόσμο. Η σημασία και η προσφορά της ΕΡΑ Ιωαννίνων για την ενημέρωση και την προβολή των θεμάτων της Ηπείρου, αναδείχθηκε και με τη βράβευσή της στην “Πίτα του Ηπειρώτη”.
Ιδιαίτερη είναι η συμβολή της πολιτιστικής δράσης της Π.Σ.Ε. στη διαδικτύωση της με τους άλλους φορείς Αποδημίας της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό αξιοσημείωτη ήταν η συνεργασία με την Πανθρακική Ομοσπονδία Νοτίου Ελλάδας στην προετοιμασία της συμμετοχής των αποδήμων Θρακιωτών στην “Πίτα του Ηπειρώτη” αλλά και η συμμετοχή της Π.Σ.Ε. στη μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε το σύνολο των φορέων της Κρητικής Αποδημίας για τα 100 χρου, ﷽﷽﷽﷽﷽ς του χ΄τανησε συστηματικσημερόνια από την ενσωμάτωση της μεγαλονήσου στην Ελλάδα. Ανάλογες πρωτοβουλίες και συνεργασίες αναδεικνύουν τη δυνατότητα της Π.Σ.Ε., ως τριτοβάθμιος φορέας με μεγάλη μαζική αναφορά, να ανταποκρίνεται και σε ένα επιτελικό ρόλο γενικότερα στους Αποδήμους, αναδεικνύοντας έτσι την ίδια την Ήπειρο.
Το πολιτιστικό έργο της Π.Σ.Ε δεν περιορίζεται στη διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά συμπεριλαμβάνει δύο διαρκείς δράσεις, τη λειτουργία της Παραδοσιακής Χορωδίας και του Εργαστηρίου Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού. Η Παραδοσιακή Χορωδία αποτελεί ένα καύχημα της Πανηπειρωτικής κι ένα πολύτιμο παραστάτη στις εκδηλώσεις της Συνομοσπονδίας και των μελών της. Η Χορωδία ανταποκρίθηκε στο σύνολο των προσκλήσεων που έλαβε, ενώ πλαισίωσε το σύνολο των εκδηλώσεων της Π.Σ.Ε.. Το Εργαστήρι Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού λειτούργησε συστηματικά και παραγωγικά για δεύτερη χρονιά, ενώνοντας τις πιο ζωντανές δυνάμεις αυτού του στολιδιού της παράδοσης μας, συμμετέχοντας ήδη σε σειρά εκδηλώσεων, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον.
Η σημαντικότερη παράμετρος επιτυχίας του πολιτιστικού έργου της Π.Σ.Ε. είναι η τακτική, συλλογική και ουσιαστική λειτουργία της Πολιτιστικής Επιτροπής, μιας από τις πιο πολυπληθείς και παραγωγικές επιτροπές που πλαισιώνουν τη δουλειά του Δ.Σ. Δυστυχώς, όμως, οι δυνατότητες πολιτιστικού έργου περιορίζονται προκρούστεια από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που λειτουργεί απαγορευτικά στον προγραμματισμό αλλά και την υλοποίηση περισσότερων εκδηλώσεων και δράσεων. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αποτελεί άλλοθι απραξίας αλλά ερέθισμα και κίνητρο για επανεξέταση των δυνατοτήτων πολιτιστικών δράσεων στις σημερινές συνθήκες έλλειψης χρηματοδότησης και ανάγκης αυτοτελούς στήριξης των εκδηλώσεων μας. Ο προγραμματισμός της επόμενης περιόδου αποτυπώνει μια τέτοια προσέγγιση που συναρτά όλο και λιγότερο τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας από οικονομικούς όρους απαγορευτικούς στην υλοποίησή τους. Έτσι θα αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα μελλοντικά το δυναμικό και η πείρα της Π.Σ.Ε. στο χώρο του πολιτισμού, δίνοντας αποφασιστική πνοή στη συνέχιση του πλουσιότατου, μέχρι τώρα, έργου της.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2014-2015
Ο πολιτιστικός προγραμματισμός της επόμενης περιόδου συνεκτιμά τα μέχρι τώρα θετικά και κεκτημένα, τις τωρινές και μελλοντικές αναγκαιότητες, τις υποκειμενικργου﷽﷽﷽﷽﷽﷽ακόμη και υποστολής κις της δρμικές αλλά και αντικειμενικές δυνατότητες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην οικονομική κάλυψη δράσεων και εκδηλώσεων. Τα οικονομικά δεδομένα, όσον αφορά την ενίσχυση από κρατικούς φορείς και τη στήριξη σε χορηγίες, είναι τα πλέον δυσμενή τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι απραξίας ή ακόμη και υποστολής και ανάσχεσης του πολιτιστικού ργου﷽﷽﷽﷽﷽﷽ακόμη και υποστολής κις της δρμικέργου της Π.Σ.Ε. που αποτελεί, χρόνια τώρα, την αιχμή του δόρατος στη δράση της. Αντίθετα, οι σημερινές συνθήκες απαιτούν ένταση της δράσης σε κάθε μετερίζι μας, δίνοντας νέα πνοή στη συλλογική πολιτιστική δημιουργία που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στην προσπάθεια ανάτασης στη ζωή των συλλόγων μας που τόσο έχουμε ανάγκη στις συνθήκες της εντεινόμενης και πολύμορφης κρίσης.
Με αυτό το γνώμονα, ανάγεται σε πρώτιστης σημασίας η επιλογή αναζωογόννησης της λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών. Ο χώρος αυτός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει κυψέλη της πολιτιστικής ζωής των αποδήμων Ηπειρωτών, αποτελώντας προνομιακό βήμα προβολής των ομορφότερων καρπών του πολιτιστικού γων, ﷽﷽﷽﷽﷽ν Συλλτ του πολιτιστικο της δρμικέργου των Αδελφοτήτων και των Συλλόγων, προσκαλώντας σε ποιοτικές εκδηλώσεις κεντρικού και πολλαπλού ενδιαφέροντος, αποκτώντας μια διακριτή θέση στον ευρύτερο πολιτιστικό χάρτη της πόλης. Μια Πανηπειρωτική Πολιτιστική Λέσχη μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά ένα από τους καρπούς μιας συλλογικής, τακτικής και συστηματικής λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου.
Στην κατεύθυνση αυτή και σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δ.Σ. η Πολιτιστική Επιτροπή και οι ομάδες εργασίας της, προετοιμάζουν ήδη τρεις εκδηλώσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα στο Πνευματικό Κέντρο. Τρεις εκδηλώσεις, μηδενικού κόστους και ελεύθερης εισόδου που αποτελεί κάλεσμα σε κάθε συμπατριώτη να ανταποκριθεί με την παρουσία και τη συμμετοχ του, ﷽﷽﷽﷽υμμετοχ να ανταποκριθεασιμτρεις κή του, συμβάλλοντας στη μεγάλη επιτυχία τους που θα σηματοδοτήσει το καλύτερο εφαλτήριο για τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου από το φθινόπωρο και μετά.
«Πολιτιστική Άνοιξη στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών» - ένας δόκιμος τίτλος για αυτή την πρλωση.﷽﷽﷽﷽﷽στΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ"ώτη ενότητα εκδηλώσεων που είναι οι εξής:
  • «Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ», την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014 στις 7 μμ. Εκδήλωση, συζήτηση με ένα θέμα που ταλανίζει τη ζώσα παράδοση σλωση.﷽﷽﷽﷽﷽στΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ"ήμερα, με συμμετέχοντες τους σημαντικότερους παραγωγούς τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών σήμερα στο είδος. Συμμετέχουν οι Λάμπρος Λιάβας («Το Αλάτι της Γης»), Αντώνης Τσάβαλος («Ελλήνων Δρώμενα»), Αλέξανδρος Λαμπρίδης («Φωταψίες της Άλλης Όχθης») και η ραδιοφωνική παραγωγός Φεβρωνία Ρεβύνθη (ΕΡΤ). Οι συμμετέχοντες θα παρουσιαστούν με αποσπάσματα από τις εκπομπές τους και θα ακολουθήσει συζήτηση για θέματα που μας απασχολούν και, ενίοτε, μας πονάνε...
  • «Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΑΝΘΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ», εκδήλωση προγραμματισμένη για την Παρασκευή 9 Μαΐου, στις 7 μμ. Με κοινό τους κάλεσμα η Πολιτιστική Επιτροπή και η Επιτροπή Νεολαίας προσκαλούν σε εργαστήρι που θα προετοιμλωση.﷽﷽﷽﷽﷽στΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ"λωσηστΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ"άσει αυτή ην ξεχωριστή εκδήλωση. Οι ίδιοι οι νέοι του Εργαστηρίου θα επιλέξουν ένα ποίημα από κάθε σύγχρονο Ηπειρώτη ποιητή και θα επιμεληθούν συλλογικά την παρουσίασή του σε μια υποσχετική εκδήλωση με την παρουσία πολλών από τους ποιητές.
  • «ΤΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, Ο ΡΟΛΟΣ ΚΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ», εκδήλωση προγραμματισμένη για την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 7 μμ. Η Πανηπειρωτική ανοίγει το διάλογο για ένα θέμα που πονάει την Ήπειρο, πονάει την παράδοση μας, την κατάσταση που χαρακτηρίζει τον αυθεντικό στίβο της παράδοσης σήμερα που δεν είναι απλά οι εκδηλώσεις αλλά πρώτα και κύρια τα πανηγύρια του λαού μας. Προσκαλεί σε διάλογο για την επαπειλούμενη αλλοίωση της παράδοσης, την εμπορευματοποίησή της προσπαθώντας να αναδείξει το ρόλο και τις ευθύνες των φορέων της Αποδημίας για να αντιστραφεί μια πορεία που αποθαρρύνει και τραυματίζει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει προσπάθεια να συμμετέχουν στην προετοιμασία της όσο το δυνατόν περισσότερες Αδελφότητες θελήσουν.
Ο Ιούνιος ανήκει στην «ΗΠΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ», την σχεδόν εθιμική πια, μεγάλη υπαίθρια εκδήλωση της Πανηπειρωτικής στο έμπα κάθε καλοκαιριού. Οι τρεις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε μέχρι τώρα στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη ανέδειξαν τη δυναμική τους και τη σημασία τους σας το μεγαλύτερο καλοκαιρινό αντάμωμα των ξενιτεμρη ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ πλθθοους. Η πρόταση εαΛΟΣ ΚΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ"Η"ένων Ηπειρωτών κάθε καλοκαίρι στην Αθήνα. Έτσι θα κινηθούμε και φέτος, με τη διοργάνωση εκδήλωσης το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου σε μεγάλο υπαίθριο θέατρο της Αθήνας – είμαστε σε συζήτηση με θέατρα στην Πετρούπολη, το Περιστέρι, το Γαλάτσι και τον Βύρωνα και η τελική επιλογή χώρου και ημερομηνίας θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, λόγω της σχετικής καθυστέρησης του προγραμματισμού των Δήμων εξαιτίας των επερχόμενων δημοτικών εκλογών.
Οι «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ», τις δύο χρονιές που διοργανώθηκαν, αποτέλεσαν έναν πρωτοποριακό πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό κι ένα από τα σημαντικότερα ανάλογα βήματα της Πανηπειρωτικής. Η παντελής ανυπαρξία χρηματοδότησης ανέστειλε τις εκδηλώσεις τους την τελευταία διετία και φέτος καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την εξασφάλιση στοιχειωδών πόρων και μέσων για την πραγματοποίησή τους. Η πρόταση είναι φέτος οι εκδηλώσεις να εξαπλωθούν σε όλη την παραμεθόρια Ήπειρο, πέμποντας ένα μήνυμα δημιουργίας και αντίστασης απέναντι στην πλήρη περιθωριοποίηση αλλά και την εντεινόμενη εγκληματικότητα που ρημάζει τα χωριά και τους ανθρώπους μας.
«Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ» είναι μια εκδήλωση που αναδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού με την Ήπειρο καθώς και την Ήπειρο όπως προβάλλεται μέσα από τις ταινίες του. Η εκδήλωση είναι προετοιμασμένη εδώ και δύο χρόνια, με διασφαλισμένη τη συμμετοχή κορυφαίων συνεργατών του αξέχαστου σκηνοθέτη και περιμένει τη διασφάλιση στοιχειωδών οικονομικών πόρων για την πραγματοποίησή της τον Σεπτέμβριο σε ένα χώρο συνυφασμένο με το έργο του Αγγελόπουλου, το Κάστρο των Ιωαννίνων.
«ΗΠΕΙΡΟΣ, ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ» είναι ένα αφιέρωμα στο έργο των Ηπειρωτών σκηνοθετών αλλά και στις ταινίες για την ς﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ματισμό της ΠολιτιστικΡΑΦΟΣ"Ι ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ"Η"Ήπειρο, μεγάλου και μικρού μήκους αλλά και ντοκιμαντέρ. Το αφιέρωμα θα έχει εβδομαδιαία διάρκεια και ως αυτοχρηματοδοτούμενο σε μεγάλο βαθμό μέσω εισιτηρίων, προγραμμας﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ματισμό της ΠολιτιστικΡΑΦΟΣ"Ι ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΩΝ"Η"τίζεται για τον Οκτώβριο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Το αφιέρωμα μπορεί μετά, σε μικρότερη μορφή, να περιοδεύσει σε κινηματογραφικές λέσχες και σε όλη την Ήπειρο.
Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει ο χειμερινός κύκλος πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο, σύμφωνα με τον ανάλογο προγραμματισμό της Πολιτιστικής Επιτροπής αλλά και των άλλων επιτροπών.
Μέρος αναπόσπαστο της πολιτιστικής δράσης της Π.Σ.Ε. αποτελεί η συνέχιση λειτουργίας της Παραδοσιακής Χορωδίας και του Εργαστηρίου Πολυφωνίας και προτείνεται να πλαισιωθεί από τη θεσμοθέτηση Εργαστηρίου Ηπειρώτικοι Χορού που θα απευθύνεται και θα αξιοποιεί κυρίως χοροδιδασκάλους και πρωτοχορευτές, θέλοντας να συμβάλει σε ένα διάλογο για τους παραδοσιακούς χορούς σήμερα.
Προτείνεται η δημιουργία Πανηπειρωτικού Αρχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μιας καινοτόμας δράσης. Πρόκειται για τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Αρχείου που θα συλλέξει, ψηφιοποιήσει, συστηματοποιήσει, προβάλει δείγματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Να διερευνηθεί η δυνατότητα οπτικοακουστικών εκδόσεων (cd, dvd) από μέρους της Π.Σ.Ε. με βάση τις καταγραφές των εκδηλώσεων της, που θα ενισχύσουν και το πολιτιστικό της έργο και τα οικονομικά της
Να διερευνηθεί η δυνατότητα παραγωγής μουσικοχορευτικής παράστασης με προοπτική περιοδείας της σε Ενώσεις, σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα και προοπτική ενίσχυσης με εισιτήριο.
Βασικό στοιχείο της πολιτιστικής και της συνολικότερης δράσης της Π.Σ.Ε. είναι η επιμονή της στη διαδικτύωση και το συντονισμό της με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των μελών της – Αδελφοτήτων, Ενώσεων, Συλλόγων και Ομοσπονδιών. Και αυτό πρέπει να είναι διαρκώς ζητούμενο στην πολιτιστική δράση της Π.Σ.Ε.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η οργάνωση μας ως συνισταμένη των Αδελφοτήτων, των Ομοσπονδιών μας και των κατά δήμους οργανώσεών μας και ως εκπρόσωπος εκατοντάδων χιλιάδων αποδήμων συμπατριωτών μας, με κοινά εξ αντικειμένου προβλήματα, κοινή πολιτιστική παράδοση και κοινές επιδιώξεις , είναι οργανισμός διεκδικητικός, τούτο άλλωστε μας το υπαγορεύουν και οι καταστατικές μας διατάξεις και ιδιαιτέρως οι σκοποί της, όπως περιγράφονται στο άρθρο 2 , όπου μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι
«…γ) Η συμβολή στην ανάπτυξη της Ηπείρου και η προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και η συμβολή στην υλοποίηση κοινωφελών έργων….
ζ) Η μελέτη και η συμβολή στην επίλυση των γενικότερων Ηπειρωτικών προβλημάτων (Γεωργία, Βιομηχανία, Βιοτεχνία, Οικοτεχνία, Τουρισμός, Υγεία, Μετανάστευση, Εκπαίδευση, Ιστοριογραφία, Λαογραφία, Λαϊκή τέχνη, Λαϊκή Μουσική, Φυσικό Περιβάλλον κ.λ.π.) και γενικά κάθε προβλήματος σχετιζομένου με τους όρους εργασίας και διαβίωσης των Ηπειρωτών στη γενέτειρα, καθώς και η διεκδίκηση και ικανοποίηση των δικαιωμάτων και των δικαίων αιτημάτων τους.
Το Δ.Σ. τηρώντας με πίστη και εφαρμόζοντας με ευλάβεια τις καταστατικές διατάξεις, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων για την ανάδειξη του θέματος «Αθαμάνιο Πράσινο Χωριό», το οποίο είχε προεπιλεγεί από το ΥΠΕΚΑ για την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος ύψους 14.273.859,56 ευρώ. Ακολούθως με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, αλλά και του Πρωθυπουργού της Χώρας άλλαξε ο τρόπος αξιολόγησης των αρχικών κριτηρίων που υπήρχαν στην προκήρυξη και μάλιστα η αλλαγή έγινε μετά την υποβολή και ανάγνωση των τεχνικών και οικονομικών κριτηρίων των φακέλων. Έτσι λοιπόν στα μέσα του Απρίλη του 2013 μαζί με την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών Αθηνών, την Αδελφότητα Αθαμανιωτών και κάτω Αθαμανιωτών και την Ένωση συλλόγων και Αδελφοτήτων του πρώην Δήμου Αθαμανίας, δημοσιοποιήσαμε το θέμα με συνεντεύξεις τύπου που δώσαμε και εδώ στην Πανηπειρωτική, και σε ημερήσιες εφημερίδες αλλά και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Ηπείρου και εδώ, ζητώντας τα αυτονόητα δηλαδή την τήρηση της νομιμότητας. Ήδη η υπόθεση όπως μας διαβεβαίωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Καλογιάννη βρίσκεται στα δικαστήρια.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ
Στις 25 Μαΐου 2013 πραγματοποιήσαμε στο Καλπάκι με πολλή μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα τις ΕΟΖ και με ομιλητές τον Πρόεδρο του ΔΣ της κ. Γιώργο Οικονόμου, τον πρώην Υπουργό και καθηγητή κ. Χριστοδουλάκη και τον επιστημονικό συνεργάτη της Γ.Σ.Ε.Ε κ. Ρωμανιά. Είχαν κληθεί βεβαίως και το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Ηπείρου, δυστυχώς όμως, κανείς τους δεν ανταποκρίθηκε. Και δεν ανταποκρίθηκαν, γιατί δεν είχαν επιχειρηματολογία. Στην ημερίδα αυτή καταδείχτηκε από τους ομιλητές, αλλά και από όλους ανεξαιρέτως τους παρεμβαίνοντες Aυτοδιοικητικούς και μη, ότι οι ΕΟΖ δεν είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης ούτε και ευκαιρία υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, είναι προνόμια υπέρ των ξένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που αποσκοπούν σε μια οικονομική διείσδυση αποικιοκρατικού τύπου. Όπου υπάρχουν ΕΟΖ ανά την υφήλιο ισχύουν ειδικοί οικονομικοί νόμοι και έχει εφαρμογή η αρχή της ετεροδικίας. Δηλαδή οι ΕΟΖ αποτελούν κράτος εν κράτει, με προνόμια υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι απολαμβάνουν ευνοϊκότερους φορολογικούς συντελεστές αγοράς και οικοδόμησης ακινήτων, ειδική (δωρεάν) διοικητική υποστήριξη, φορολογική απαλλαγή για την απόκτηση εκτάσεων και κτιρίων, μειωμένο φορολογικό συντελεστή κερδών, απαλλαγή δασμών για πρώτες ύλες και αναλώσιμα, μη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ελευθερία εισαγωγής φθηνού εργατικού δυναμικού και ελεύθερο επαναπατρισμό κεφαλαίων. Πρόκειται δηλαδή για την πλήρη εκθεμελίωση κάθε κοινωνικού δικαιώματος. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι επενδυτές και όχι η χώρα που τις υποδέχεται. Γι΄ αυτό και εμείς ως Δ.Σ μετά από βαθιά μελέτη αντιταχθήκαμε στις ΕΟΖ γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια καλοστημένη παγίδα και όχι μια αναπτυξιακή διαδικασία υπέρ της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Το αποτέλεσμα της ημερίδας ήταν να πεισθεί και ο Δήμαρχος Πωγωνίου και να ταυτιστεί με τις απόψεις μας.
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ
Όλοι σας γνωρίζετε το πλιάτσικο που έγινε με την ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη που είχε εκτιμηθεί το 2010 από την Αγροτική τράπεζα στα 145 – 150 εκατομμύρια ευρώ και τελικά πουλήθηκε στο εξευτελιστικό τίμημα των 22 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων 12 εκατομμύρια όφειλε ένας εκ των αγοραστών ως πελάτης. Και σαν να μη έφτανε αυτό, οι νέοι ιδιοκτήτες από το μήνα Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο δεν κατέβαλαν το αντίτιμο γάλακτος που είχαν εισκομίσει οι παραγωγοί, με αποτέλεσμα αφ΄ενός μεν οι κτηνοτρόφοι να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα απαραίτητα και χρειώδη, αφ΄ετέρου δε, να καταρρέει η τοπική οικονομία αφού έλειπαν κάθε μήνα από την αγορά 20 εκατομμύρια ευρώ.
Το Δ.Σ. ανταποκρίθηκε αυθημερόν στο αίτημα των κτηνοτρόφων για διαμαρτυρία στον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας και έτσι στις 17/7/2013 7μελής αντιπροσωπεία του επισκέφθηκε τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος λόγω ασθένειας παρέπεμψε στον αρμόδιο για θέματα κτηνοτροφίας Αναπληρωτή Υπουργό και αυτός με τη σειρά του στο σύμβουλο του κ. Αναγνώστου στον οποίο βεβαίως διαμαρτυρηθήκαμε εντονότατα, επισημαίνοντας και τη συλλογική ευθύνη της Κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης που οδηγεί στη συρρίκνωση και αφανισμό των κτηνοτρόφων, παρά το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η ιδιαίτερη πατρίδα μας ως προς την ανάπτυξη του Πρωτογενούς τομέα.
Στις 11 Αυγούστου 2013, με πρωτοβουλία των κτηνοτρόφων και της Πανηπειρωτικής πραγματοποιήθηκε στο Σούλι συγκέντρωση των κτηνοτρόφων, στην οποία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΠΣΕ από τον Πρόεδρο και την κα Τζάκου και κάλεσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, τους εμπορικούς συλλόγους, τα επιμελητήρια, τα εργατικά κέντρα να ευαισθητοποιηθούν, να διαμαρτυρηθούν και να συμπαρασταθούν στους κτηνοτρόφους.
Στις 10 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Ηπείρου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων Α΄ και Β΄ βαθμού στην Ανατολή Ιωαννίνων. Την Πανηπειρωτική εκπροσώπησε η σύμβουλος κ. Τζάκου Μαρίνα η οποία δήλωσε την ενεργό συμμετοχή μας και την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των κτηνοτρόφων και στην οποία αποφασίστηκε να ασκηθούν πιέσεις από όλους τους παράγοντες και από την Κυβέρνηση προς τους νέους ιδιοκτήτες για την εξόφληση του εισκομιζόμενου γάλακτος.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω το Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 25/9/2013 αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσουμε όλη η αποδημία ότι η Δωδώνη πρέπει να επανακτήσει τον συνεταιριστικό–δημόσιο χαρακτήρα της στη βάση ενός σύγχρονου σχήματος παραγωγικών –καθετοποιημένων συνεταιρισμών με μια άλλη οικονομική και κοινωνική οργάνωση που θα έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και με βασικό κριτήριο το κοινωνικό όφελος και όχι την ιδιωτική κερδοφορία. Στους άμεσους στόχους μας είναι η διοργάνωση ημερίδων στην Ήπειρο και την Αθήνα.
ΑΩΟΣ
Είναι γεγονός αγαπητοί συμπατριώτες ότι έχουν στοχοποιηθεί τα ποτάμια της Ηπείρου, έχουν στοχοποιηθεί οι υδάτινοι πόροι, αυτό το μεγάλο φυσικό αλλά και πολιτιστικό πλεονέκτημα του τόπου μας και αποτελούν όλο και περισσότερο πεδίο μιας κλιμακούμενης κερδοσκοπικής λεηλασίας με καταστρεπτικές, ανεπανόρθωτες συνέπειες.
Μέσα στη λεηλασία αυτή εντάσσεται και ο Αώος με την αφαίρεση 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και την κατασκευή υδροηλεκτρικών. Η Πανηπειρωτική στις 25/11/2013 εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση ευθύς εξ αρχής όταν ακόμη γίνονταν συζήτηση επί του προσχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων της Ηπείρου και είχαμε τονίσει και τότε ότι η μεθόδευση του έργου στο όνομα του εμπλουτισμού της Παμβώτιδας, μόνο ως προκάλυμμα λειτουργεί, προσπαθώντας να συγκαλύψει τα πραγματικά κίνητρα που δεν είναι άλλα από την κερδοφορία του φορέα που θα αναλάβει την εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών σταθμών. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η ΔΕΗ ζητούσε την χωροθέτηση της προέγκρισης του έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 25/8/1993 και τότε η Γενική Διεύθυνση περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ απαντούσε ότι «…από την κατασκευή και λειτουργία του έργου θα επέλθουν ανεπανόρθωτες βλάβες στο ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής , οι αναμενόμενες επιπτώσεις θα επιφέρουν τη βίαιη ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας και θα επηρεάσουν ανεπανόρθωτα το οικολογικό σύστημα της περιοχής…», ακόμα δε τόνιζε ότι «…άμεσες και καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για τον πυρήνα του Εθνικού δρυμού της Πίνδου και εξ ίσου σημαντικές για τον Εθνικό Δρυμό Αώου –Βίκου». Την ίδια απάντηση έδωσε και το 2001, το ίδιο έκανε πρόσφατα το 2009 και η τότε Υπουργός ΥΠΕΚΑ και ερωτούμε τη άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα; Θέση της Πανηπειρωτικής είναι σε όλα μας τα ποτάμια να καθοριστούν οι χρήσεις γης επί των οχθών και να γίνουν μελέτες φέρουσας ικανότητας. Μας δίνεται η ευκαιρία να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με την οδηγία 2000/60 του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης. Επίσης το άρθρο 24 του Συντάγματος επιβάλλει στο κράτος την υποχρέωση προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την χωροταξική οργάνωση της χώρας και αντ΄ αυτών βλέπουμε ότι τα πάντα παραβιάζονται στο όνομα του κέρδους. Γι΄ αυτό και εμείς επιμένουμε ότι κάθε αναπτυξιακός σχεδιασμός πρέπει να έχει ως προϋπόθεση εφαρμογής τις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης και κυρίως οι πολιτικές της οικονομικής ανάπτυξης οφείλουν να έχουν ως καθοριστική παράμετρο τη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων στα οποία επιδρούν και να τη λαμβάνουν υπόψη ανάλογα με το μέγεθος επέμβασης στην ισορροπία τους
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αγωνίζεται επί 10ετίες ολόκληρες για το θέμα των κληροδοτημάτων. Προς το σκοπό αυτό έχει πραγματοποιήσει ημερίδες, έχει τεθεί ως θέμα σε επτά παγκόσμια Πανηπειρωτικά Συνέδρια, έχει τοποθετηθεί στην ειδική επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής το 1999, έχει γνωστοποιήσει τις θέσεις της ως προς το συγκεκριμένο θέμα με δεκάδες υπομνήματα στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας τα αυτονόητα δηλαδή το σεβασμό της βούλησης του διαθέτη και την πιστή εφαρμογή του άρθρου 109 του Συντάγματος. Όταν η Κυβέρνηση κατέθεσε προς ψήφιση τον νέο κώδικα κοινωφελών περιουσιών και άλλες διατάξεις, κρίναμε σκόπιμο να υποβάλουμε στις 14/6/2013 υπόμνημα στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων με παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου. Με εύγλωττη θλίψη παρατηρούμε ως Ηπειρώτες ότι η πολιτεία επανειλημμένως παραβίασε την συνταγματική της υποχρέωση. Επανειλημμένως συνέβη να παραβιασθούν είτε αμέσως, είτε εμμέσως η θέληση και οι σχετικές διατάξεις των εθνικών διαθετών και δωρητών, και ως προς τον σκοπό τον οποίο αυτοί όρισαν, αλλά και ως προς την διαχείριση των διατεθεισών περιουσιών.  Δυστυχώς παρά το ότι στις 4 Ιουλίου 2013 ο Β΄ Αντιπρόεδρος του ΔΣ Κώστας Κωνής επαρκώς και με νομική τεκμηρίωση ανέλυσε στην Διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής τις θέσεις μας ειδικά για τα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων, για άλλη μια φορά εμπαιχθήκαμε από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο τελευταία στιγμή κατά τρόπο απατηλό απέσυρε τη διάταξη που είχε αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση, μια διάταξη που καταργούσε την εξαίρεση εφαρμογής του νόμου ειδικά για τα κληροδοτήματα Ιωαννίνων και επανέφερε αυτήν, προφανώς κατόπιν πιέσεων, με αποτέλεσμα να ισχύει και στον νέο πλέον κώδικα για τα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων το διάταγμα του Σουλτάνου.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Το από 10ετίες όραμα και η διεκδίκηση της Ηπειρώτικης Αποδημίας δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Θυμίζουμε ότι μετά από έντονες πιέσεις, παραστάσεις και διαμαρτυρίες των προηγούμενων διοικήσεων, το 1998 με το υπ΄ αριθ. 312108/15-9-1998 παραχωρητήριο της ΚΕΔ μας παραχωρήθηκε κατά χρήση από την ως άνω εταιρεία τμήμα έκτασης 4.224, 51 τ.μ. του ΒΚ 30χ-31χ δημοσίου ακινήτου το οποίο είναι οικοπεδική έκταση στη θέση Ν. Φιλοθέη–Καλογρέζα του Δήμου Αμαρουσίου. Το παραπάνω παραχωρητήριο τροποποιήθηκε με το από 28/2/2008 νέο παραχωρητήριο με το οποίο παραχωρείται στην Πανηπειρωτική η χρήση τμήματος 3.841,63 τ.μ. Το αντάλλαγμα της χρήσης είχε αρχικά καθοριστεί στο ποσό των 50.000.000 δρχ, εν συνεχεία μειώθηκε σε 35.000.000 δρχ. και ακολούθως στα 15.000.000 δρχ το οποίο έχει καταβληθεί εξ ολοκλήρου. Όμως ο Δήμος Αμαρουσίου και ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Γεώργιος με τις από 30/6/2001 και 10/1/2000 αντίστοιχες αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, ζητούσαν: α) την ακύρωση της 119/96 απόφασης του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών β) την ακύρωση της υπ΄ αριθ. 22474/13-9-96 απόφασης του Υπουργού Γεωργίας που ενέκρινε την απόφαση του ως άνω Ταμείου γ) την ακύρωση της υπ΄ αριθ. 122962/19-9-1996β απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας δ) την ακύρωση του από 15/9/1998 παραχωρητηρίου της ΚΕΔ.
Το ΣτΕ με τις υπ΄ αριθ.2592/2010 και 2593/2010 αποφάσεις του που δημοσιεύτηκαν στις 17/5/2011 έκανε δεκτές τις παραπάνω αιτήσεις ακυρώσεως.
Το Δ.Σ. μόλις πληροφορήθηκε την έκβαση της υπόθεσης, συγκλήθηκε άμεσα στις 8/6/2011 και ανάθεσε το θέμα σε επιτροπή νομικών η οποία συνήλθε στις 5/7/2011 με την παρουσία και των πρώην προέδρων της ΠΣΕ. Τελικά μετά από πολλή μελέτη ιδιαίτερα από τον συμπατριώτη μας δικηγόρο Μιχάλη Μαρτσέκη και αφού λήφθηκαν υπόψη τα έγγραφα του Υπουργείου Γεωργίας που αναγνωρίζουν ως αποκλειστικό κύριο του ακινήτου το Ελληνικό Δημόσιο και το γεγονός ότι στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο είναι καταγεγραμμένο ως ακίνητο του Δημοσίου, καταλήχθηκε να αποσταλεί επιστολή στην ΚΕΔ και να ζητείται η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης καθέτου ιδιοκτησίας με προσδιορισμό της παραχωρηθείσας έκτασης και η παράδοση σε μας της διακεκριμένης πλέον κάθετης ιδιοκτησίας. Η επιστολή αυτή εστάλη στις 17/11/2011, κοινοποιήθηκε και στον τότε αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου και αφού βλέπαμε ότι δεν παίρναμε απάντηση επισκεφθήκαμε τον Μάρτιο του 2013 την Ανώνυμη Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου στην οποία είχε περιέλθει πλέον το ακίνητο και ζητήσαμε και προφορικά την υλοποίηση αυτών που γραπτά είχαμε ζητήσει.
Αφού βλέπαμε ότι η ως άνω εταιρεία δεν μας απαντούσε, αποστείλαμε προς αυτήν και πάλι με τη συμβολή του Κου Μαρτσέκη τον οποίο και σήμερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε, την από 4/11/2013 εξώδικη πρόσκληση διαμαρτυρία για την υλοποίηση των παραπάνω όρων. Η ως άνω εταιρεία, μας απάντησε με την από 25/11/2013 εξώδικο και μας γνώρισε ότι το ακίνητο έχει πλέον μεταβιβαστεί από 24/4/2013, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο ταμείο αξιοποίησης ιδιωτικής περιουσίας στο οποίο και αποστείλαμε την από 27/12/2013 εξώδικο διαμαρτυρία μας, καλώντας το να απέχει από την πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου. Το ως άνω ταμείο, το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ μας απάντησε με την από 27/1/2014 εξώδικό του, ότι με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων νομίμως μεταβιβάστηκε προς αυτήν το συγκεκριμένο ακίνητο και ότι το ταμείο τους δεν δεσμεύεται από πρότερες παραχωρήσεις και ότι έχει το δικαίωμα με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου να καταγγείλει την παραχώρηση που μας έγινε, για το οποίο δικαίωμα ρητά επιφυλάσσεται, οπότε σ΄ αυτή την περίπτωση έχουμε δικαίωμα αποζημιώσεως μόνο από το Ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε τη γνώμη ότι θα πρέπει να συνέλθει εκ νέου επιτροπή νομικών για εξέταση των νέων δεδομένων και για τις περαιτέρω ενέργειές μας. Απ΄ ότι αντιλαμβάνεστε ελάχιστες πλέον δυνατότητες υπάρχουν για παραχώρηση του οικοπέδου κατά πλήρη κυριότητα στην οργάνωση μας.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ
Το Δ.Σ πολλές φορές ασχολήθηκε με το θέμα της έξαρσης της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας και ελλιπούς φύλαξης των συνόρων της ιδιαίτερης πατρίδας μας, έφτασε μάλιστα στο σημείο, μετά την άρνηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να δεχθεί αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής, να προβεί την 11/7/2013 σε ανοιχτή καταγγελία του αρμόδιου Υπουργού, αφού πληροφορηθήκαμε την βούλησή του να μη μας δεχθεί.
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Αστυνομίας στις τρείς ακριτικές επαρχίες Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας θα έπρεπε να υπάρχουν 520 συνοριοφύλακες, 30 περιπολικά και 16 θερμικές κάμερες. Εξ αυτών σήμερα υπάρχουν οι μισοί περίπου συνοριοφύλακες, 16 παμπάλαια περιπολικά και δύο θερμικές κάμερες. Οι 110 συνοριοφύλακες έχουν αποσπαστεί στον Έβρο όπου έχουν μεταφερθεί και 14 θερμικές κάμερες. Μεγάλη δύναμη εκ των 250 συνοριοφυλάκων χρησιμοποιείται σε άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα το εισαγόμενο και διασυνοριακό έγκλημα να οργιάζει σε καθημερινή βάση, τα δε ναρκωτικά να διακινούνται σχεδόν ελεύθερα, παρά τα εξαντλητικά ωράρια των αστυνομικών. Το πρόβλημα συνδέεται άμεσα και με τους παράνομους μετανάστες, που αν δεν καταργηθεί άμεσα το Δουβλίνο 2, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Βρισκόμαστε σε άριστη συνεργασία με τις Ομοσπονδίες μας των τριών ακριτικών επαρχιών και με τους τρείς δήμους Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας. Πρόσφατα συνεδρίασε και η ομάδα εργασίας που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΔΣ της ΠΣΕ και μετέχουν αντιπρόσωποι των ΔΣ των Ομοσπονδιών. Προτείνουμε την υιοθέτηση από όλες τις αδελφότητες, τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες του ψηφίσματος που κυκλοφορεί, ώστε να προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα σε συνέντευξη τύπου και ομαδική παράσταση στη Βουλή και επίδοση του. Δεν παραγνωρίζουμε τον βαθύ κοινωνικό χαρακτήρα του προβλήματος και την ανάγκη μακροχρόνιας διαπάλης για την αντιμετώπιση του και θέτουμε σήμερα βασικά σημεία των άμεσων αιτημάτων μας:
  • Να υπάρξει επαρκής φύλαξη των συνόρων με πλήρη εφαρμογή του οργανογράμματος, με διασφάλιση επάρκειας των αναγκαίων μέσων (οχήματα, όπλα, θερμικές κάμερες, διόπτρες, εκπαιδευμένοι σκύλοι για όπλα και ναρκωτικά)
  • Απορρίπτουμε τους ωμούς εκβιασμούς για δημιουργία κέντρων παράνομων μεταναστών που δεν δίνουν λύση αλλά επιτείνουν το πρόβλημα,
  • Να επιστρέψουν άμεσα οι συνοριοφύλακες και οι 14 θερμικές κάμερες από τον Έβρο
  • Να επανασυσταθούν τα στρατιωτικά φυλάκια σε όλη την παραμεθόριο περιοχή.
Θεωρούμε αναγκαίο να συνεδριάσουν τα ΔΣ των σωματείων σας για να συζητήσετε το θέμα, να συνυπογράψετε το ψήφισμα και παρακαλούμε να μας καλέστε για να παραβρεθεί μέλος του ΔΣ της ΠΣΕ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
Με ευαισθησία και με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, αλλά και με την δέουσα προσοχή, ασχοληθήκαμε και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα όπως αυτά της περικοπής των συντάξεων των απόμαχων της ζωής Βορειοηπειρωτών , της λεηλασίας των περιουσιών τους, των συγκοινωνιακών γραμμών και των τοπωνυμίων τους και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εμμένοντας πάντα στην πάγια θέση μας ότι οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να παραμείνουν στις πατρογονικές τους εστίες με πλήρη απόλαυση των διεθνώς κατοχυρωμένων και διασφαλισμένων δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αρκετές συνεντεύξεις δώσαμε στον έντυπο Αθηναϊκό και επαρχιακό τύπο αλλά και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα για καίριας σημασίας ζητήματα όπως για τις Ε.Ο.Ζ., για την μη επαρκή συνοριοφύλαξη, για το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, για τη δημιουργία κέντρου παράνομων μεταναστών στην Κακαβιά, για το κλείσιμο των Ταγμάτων Φιλιατών, Κόνιτσας και Άρτας, για το κλείσιμο της ΕΡΤ και ΕΡΑ Ιωαννίνων, για τα κληροδοτήματα, για τον Αώο και για τον πολιτισμό.
Συμμετείχαμε πέρα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν τα μέλη μας στο λεκανοπέδιο Αττικής και σε άλλες εκδηλώσεις όπως: Στο θερινό θέατρο Τζουμέρκων, στη Σκούπα Άρτας, στο Αργυρόκαστρο ως προσκαλεσμένοι του Ελληνικού Προξενείου στις γιορτές της 28/10/2013, στο Καλπάκι, στη γιορτή των Εθνικών Ευεργετών, στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στα Τσερίτσανα του Δήμου Δωδώνης, στη μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση στην Τύρια για τους απόδημους που πραγματοποίησε στις 11 Αυγούστου ο ίδιος Δήμος, στην ημερίδα του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων, και στη γενοκτονία των Ποντίων. Τέλος παρουσιάσαμε τα βιβλία των συμπατριωτών μας Δημήτρη Βλαχοπάνου και Γιώργου Γκίκα. Υπό την αιγίδα της ΠΣΕ έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Αυδίκου.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ- ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στην Αρχαιρεσιακή Γενική Συνέλευση πήραμε ομόθυμα μια απόφαση για την ολοκλήρωση μιας πορείας σύνδεσης του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε με τις αδελφότητες, με τις Ομοσπονδίες, με τα μέλη μας.
Χαρακτηριστικά τότε εκτιμήθηκε ότι «Η σχέση μας με τις Αδελφότητες και με τις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες, θα λέγαμε όχι μόνο δεν είναι ικανοποιητική, αλλά μας βάζει σε ανησυχία».
Το Δ.Σ. έχει χωριστεί σε ομάδες και έχει αρχίσει η συστηματική επαφή. Έχουμε ήδη λάβει μέρος σε αρκετές συνεδριάσεις Δ.Σ και σε Γενικές Συνελεύσεις. Ενημερώνουμε για τις δράσεις της ΠΣΕ, για τις αποφάσεις, ενημερωνόμαστε για τα προβλήματά τους και συζητάμε με σας, τα μέλη μας, για την ενεργή συμμετοχή στα γενικότερα προβλήματα.
Το ΔΣ της ΠΣΕ έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει την εμπειρία, (θετική και αρνητική), να συντονίσει να βοηθήσει σε κάθε είδους δραστηριότητα, ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος:
ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΗΜΙΑΣ, οι ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΕΣ, ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ και ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας έχουν αρχίσει να είναι ορατά αλλά απέχουν πολύ από του να είναι ικανοποιητικά. Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι μικρή είναι και η ανταπόκριση που υπήρξε σε πρωτοβουλίες που πήραμε σε ζητήματα που εσείς αναδείξατε και ζητήσατε τη βοήθεια και το συντονισμό της ΠΣΕ, όπως το ζήτημα της αποβολής από παιδικούς σταθμούς της Αττικής χιλιάδων νηπίων οικογενειών που πλήττονται από την κρίση. Νομίζουμε ότι ειδικά για αυτό το θέμα η αλληλεγγύη των συλλόγων των Ηπειρωτών στα μέλη τους και ευρύτερα πρέπει να είναι στη νέα περίοδο καταλυτική.
Θεωρούμε σημαντική τη συνεργασία που ξεκίνησε με την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, για τη διοργάνωση ημερίδας στις 2 Αυγούστου 2014 για την Πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, για τη λειτουργία και φέτος του Θερινού σχολείου στα Τζουμέρκα και με την συνεργασία του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Οι ενέργειες αυτές βρίσκονται υπό την αιγίδα και τον συντονισμό της ΠΣΕ. Τέτοιου είδους συνεργασίες θα αποβεί ωφέλιμο να αναπτυχθούν και σε άλλες περιοχές.
Σημαντική συμβολή στην κατεύθυνση αυτή εκτιμούμε ότι θα αποβεί η λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε δύο φορές. Στην 1η συνεδρίαση της 16 Μαΐου 2013, έγινε η εκλογή της επιτροπής του, συζητήθηκε ο χαρακτήρας, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες του Δ.Σ. στο μικρό διάστημα από την εκλογή του μέχρι τότε και ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός.
Στη 2η σύνοδο στις 4 Δεκεμβρίου 2013 η θεματολογία ήταν συγκεκριμένη. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στην Ήπειρο και τα ζητήματα από την όξυνση της εγκληματικότητας. Συμμετείχαν 65 σωματεία, έγιναν 20 τοποθετήσεις και θεωρούμε ότι η συζήτηση ήταν εξαντλητική και απέδωσε και ολοκληρωμένη γνώση των θεμάτων και κατέγραψε τις προτεραιότητες. Η δράση μας στα συγκεκριμένα θέματα που αναφερόμαστε είναι απότοκος και αυτών των συζητήσεων.
Η πείρα τώρα πια δείχνει ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ενδυνάμωση των σχέσεων του Δ.Σ. με τα μέλη της Συνομοσπονδίας μας. Χρειαζόμαστε όσο γίνεται περισσότερες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ταχύτατη και ασφαλή ενημέρωσή σας. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των μελών του ΔΣ της ΠΣΕ στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. σας και στις Γεν. Συνελεύσεις σας, γι΄ αυτό και κάνουμε έκκληση σε όλους σας να μας καλείτε στα Δ.Σ και στις Γενικές Συνελεύσεις σας. Σήμερα ζητάμε να καταθέσετε την εμπειρία σας από τη μέχρι τώρα προσπάθεια.
Παρόλο ότι τα οικονομικά της Συνομοσπονδίας είναι πολύ στενά, το ΔΣ στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε σύμφωνα με το άρθρο 4 του καταστατικού μας, να μειώσει για το 2014 τη συνδρομή των μελών κατά 20% και από 50€ να κατέβει στα 40€ για κάθε μέλος.
Πριν λίγες ημέρες σας στείλαμε οδηγίες για τη διοικητική και φορολογική νομιμοποίηση και τάξη των συλλόγων. Μην τις παραβλέψετε. Για όποια βοήθεια είμαστε στη διάθεσή σας.


Κλείνοντας, το ΔΣ της ΠΣΕ θεωρεί ότι οι απόδημοι Ηπειρώτες, στηριζόμενοι στις παραδόσεις αγώνα, αλληλεγγύης, αγάπης στον άνθρωπο, μπορούν να αντέξουν στις επιθέσεις που δέχεται η λαϊκή Ηπειρώτικη οικογένεια και να συμβάλουν σε ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: