Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η φτώχεια έχει παρενέργειες στη συμπεριφορά των παιδιών


Οι οικογένειες που ταλανίζονται από οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι πιθανότερο να έχουν παιδιά με σύνδρομο υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ), σύμφωνα με βρετανική επιστημονική έρευνα.


Η περί ης ο λόγος διαταραχή γνωρίζει σημαντική εξάπλωση κατά τα τελευταία χρόνια διεθνώς και φαίνεται πως ευνοείται από τη φτώχεια και την έλλειψη μόρφωσης.

Η ανάλυση έδειξε πως τα παιδιά με ΔΕΠΥ ήσαν αναλογικά περισσότερα στις οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η πιθανότητα μιας φτωχής οικογένειας χωρίς δικό της σπίτι να έχει υπερκινητικό παιδί, ήταν περίπου τριπλάσια σε σχέση με μια πιο ευκατάστατη οικογένεια που ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία.

Εξάλλου, οι γυναίκες με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο έχουν διπλάσια πιθανότητα να έχουν υπερκινητικό παιδί σε σχέση με τις μητέρες που είναι απόφοιτες πανεπιστημίου. Ακόμα, οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι πιθανότερο να έχουν παιδί με ΔΕΠΥ σε σχέση με τις οικογένειες με δύο γονείς. Επίσης, οι πιθανότητες μιας πολύ νέας μητέρας να γεννήσει παιδί με ΔΕΠΥ, είναι σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο των μητέρων.

«Υπάρχει μια γενετική - κληρονομική διάσταση στο ΔΕΠΥ, όμως η νέα μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις πως το ΔΕΠΥ επίσης σχετίζεται με ένα μειονεκτικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο», δήλωσε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. «Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε περισσότερα για τις αιτίες αυτής της διαταραχής, ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε καλύτερα για την πρόληψή της και να εστιάσουμε πιο αποτελεσματικά τη θεραπεία της», πρόσθεσε η βρετανίδα ερευνήτρια.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας υποστηρίζουν παρεμφερείς μελέτες που έχουν γίνει στη Βόρεια Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και πλέον ενισχύουν την άποψη για την περιβαλλοντική-κοινωνική διάσταση του ΔΕΠΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: