Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Πιέζει η τρόϊκα για μειώσεις 8% στις συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών

Μειώσεις 8% στις συντάξεις ΔΕΚΟ, τραπεζών

Επίμονα ζητά η τρόικα να ισχύσει στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες το μοντέλο του ΙΚΑ. Η μείωση των εισφορών, που επιδιώκει να πετύχει, θα δημιουργήσει κενό 100 εκατ. Η κάλυψή του θα απαιτήσει ψαλίδισμα των συντάξεων. Στη ζώνη των περικοπών βρίσκονται κατά πρώτο λόγο οι ασφαλισμένοι που οι συντάξεις τους υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.

Το ενδεχόμενο ριζικών ανατροπών αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα ευγενή ταμεία, με τους δανειστές να έχουν ζητήσει την εφαρμογή του «μοντέλου» ΙΚΑ στους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Η τρόικα έχει θέσει θέμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στα επίπεδα του ΙΚΑ, εξέλιξη ωστόσο που εκτιμάται πως θα συμπαρασύρει και τις παροχές στους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως η καθιέρωση ενιαίων εισφορών στο ΙΚΑ και στα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα έχει ως αποτέλεσμα μειώσεις στις συντάξεις. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται κυρίως όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα, οι οποίοι πάντως έχουν ήδη υποστεί μία σειρά περικοπών στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει τη μείωση των εισφορών στα ειδικά ταμεία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2014, ώστε να εφαρμοστούν ενιαίες ρυθμίσεις με το ΙΚΑ. Το πρόβλημα είναι πως η μείωση αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετο οικονομικό «κενό» 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί.


Eκτιμήσεις
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για να «κλείσει» αυτό το κενό -αν δεν βρεθούν άλλες πηγές εσόδων-, θα πρέπει να μειωθούν κατά μέσο όρο οι συντάξεις 8%. Μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η σταδιακή μείωση των εισφορών, που θα οδηγούσε σε οριακές μειώσεις στις συντάξεις της τάξης του 2% ετησίως για την επόμενη τριετία.
Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένα επισημάνει στις συναντήσεις με την τρόικα πως δεν τίθεται θέμα οριζόντιων περικοπών στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Ωστόσο μένει να διαπιστωθεί το κατά πόσο οι δανειστές θα επανέλθουν στο αίτημα για στοχευμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο Δημήτρης Μπούρλος, που είναι ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, σημειώνει πως «η άμεση μείωση των εισφορών στα ειδικά ταμεία στα επίπεδα των εισφορών του ΙΚΑ θα οδηγήσει ενδεχομένως σε περιορισμό των συντάξεων αυτής της κατηγορίας, που θα εξομοιωθούν με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ σε βάρος κυρίως όσων επί σειρά ετών κατέβαλλαν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές».
Ενδεικτικά των αλλαγών που θα επιφέρει στις συντάξεις των ειδικών ταμείων η εφαρμογή του «μοντέλου» ΙΚΑ είναι τα εξής παραδείγματα:

  • Ασφαλισμένος με 35ετία και μεικτές αποδοχές 2.000 ευρώ με το ισχύον καθεστώς θα πάρει 1.750 ευρώ σύνταξη. Σε περίπτωση που έπαιρνε σύνταξη με βάση το «μοντέλο» ΙΚΑ θα εισέπραττε 1.475 ευρώ.
  • Ασφαλισμένη με 35ετία έχει μεικτές αποδοχές 2.500 ευρώ. Με βάση τις διατάξεις των ειδικών ταμείων, η σύνταξή της είναι 1.975 ευρώ. Με τις διατάξεις του ΙΚΑ θα έπαιρνε 1.660 ευρώ.
  • Ασφαλισμένος με 37 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.000 ευρώ δικαιούται σύνταξη 2.565 ευρώ. Με βάση το «μοντέλο» ΙΚΑ θα έβλεπε το καταβαλλόμενο ποσό να πηγαίνει στα 1.880 ευρώ.
Ειδικά Ταμεία. «Μαύρη τρύπα» 900 εκατ. ευρώ


Στο «κόκκινο» είναι τα ειδικά ταμεία, ενώ κάθε χρόνο διατίθεται το ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς θα δημιουργεί ένα πρόσθετο οικονομικό «κενό» 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Βασικό «αγκάθι» αποτελεί η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα ειδικά ταμεία να απειλούνται με αργό θάνατο. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πλέον ότι για κάθε οκτώ εργαζομένους αντιστοιχούν δέκα συνταξιούχοι! τα περιθώρια
Ωστόσο, τα περιθώρια οικονομικής στήριξης των ταμείων είναι πλέον εξαιρετικά στενά, με δεδομένο πως το 2014 η κρατική χρηματοδότηση στο ασφαλιστικό σύστημα περιορίζεται κατά 1,7 δισεκατομμύρια. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι ασφαλιστικοί φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν μεταφερθεί στο ΙΚΑ, αλλά διατηρούν το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης.
Μάχη με τα ελλείμματα δίνει άλλωστε και το ΙΚΑ, που κάθε μήνα στρέφεται στον εσωτερικό δανεισμό για να καταβάλει συντάξεις και άλλες παροχές.
Είναι χαρακτηριστικό πως το ταμείο πήρε δάνειο 150 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό), ενώ <μετέθεσε> για έναν μήνα την αποπληρωμή 170 εκατομμυρίων που έχει δανειστεί.
Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έχει πάρει 130 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΕΑ και 40 εκατομμύρια από τον φορέα της ΔΕΗ και τα οποία έπρεπε να επιστρέψει στις 4 Δεκεμβρίου. Τελικά, όμως, τα χρήματα θα επιστραφούν στις 7 Ιανουαρίου, ώστε το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας να καλύψει άμεσες ανάγκες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: