Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ο βίος των λήσταρχων Ρεντζαίων και η ληστεία της Πέτρας, ξαναζωντανεύουν μέσα από το μυθιστόρημα ''Αετοί και λύκοι'', του Ηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Κούτα, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, στο βιβλιοπωλείο Ιανός


Το μυθιστόρημα ''Αετοί και λύκοι'' με τον βίο των λήσταρχων Ρεντζαίων, του Ηπειρώτη Βαγγέλη Κούτα, παρουσιάστηκε  την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013, στις 20.30' στο βιβλιοπωλείο ''Ιανός'', (Σταδίου 24, στο κέντρο της Αθήνας), από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.


Για το βιβλίο, αλλά και για τον συγγραφ μίλησαν,  oι δημοσιογράφοι- συγγραφείς Γιώργος Παπασωτηρίου και Γιώργος Σταματόπουλος και ο συγγραφέας Βασίλης Γκουρογιάννης. Αποσπάσματα  διάβασε  η ηθοποιός Γιασεμή Κηλαηδόνη.





Μίλησε επίσης αναφερόμενος στο συγγραφέα αλλά και στους Ρεντζαίους ένας δικός μας , ο δάσκαλος Θύμιος Ρέντζιος -φίλος από παλιά και φίλος της στήλης- ως απόγονος των Ρεντζαίων που τότε όλοι τους αποκαλούσαν ''Βασιλείς της Ηπείρου".


Στην εκδήλωση- παρουσίαση παρέστησαν πάρα πολλοί Ηπειρώτες της Αττικής και όχι μόνο. Μεταξύ αυτών, η Βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, ο λαογράφος Σωκράτης Βασιλείου και η συγγραφέας Βάντα Παπακώστα.

Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Ζηκόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ.  Ηλέκτρα Κίκη και Χριστόφορος Ευθυμίου. Ακόμη παρέστησαν εκπρόσωποι πολλών Ηπειρώτικων Συλλόγων της αποδημίας της Αττικής.


H σφαγίδα των Ρεντζαίων

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία των λήσταρχων Ρεντζαίων που συγκλόνισε την Ήπειρο και ολόκληρη την Ελλάδα, ειδικά μετά την μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής της Εθνικής Τράπεζας, στην Εθνική οδό Πρέβεζας - Ιωαννίνων, το καλοκαίρι του 1926, στη θέση Πέτρα Πρέβεζας, δίπλα στο χωριό, μία ληστεία με μυθικό ποσό για την εποχή του. Ένα μυθιστόρημα που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της δράσης και των έργων των παρανόμων της υπαίθρου την εποχή του μεσοπολέμου.
Ο Γιάννης και ο Θύμιος Ρέντζιος

Ακούστε το τραγούδι που γράφτηκε για τους Ρεντζαίους και τη ληστεία της Πέτρας Πρέβεζας.



Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: