Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Μας πήραν χαμπάρι. Άρθρο φωτιά των New York Times για την (μη) λειτουργία του ΣΔΟΕ


Angelos Tzortzinis for The New York Times


Στη φωτογραφία που συνοδεύει το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο ταβερνιάρης Νίκος Γενιατάκης αναρωτιέται γιατί ο ΣΔΟΕ δεν πάει να πιάσει τα μεγάλα ψάρια....

"Τους ξέφυγαν οι φοροφυγάδες, αλλά κατάφεραν να τσιμπήσουν κάτι φρικιά που έκαναν kite  surf στο Πρασονήσι...."

Μ΄αυτό τον τρόπο σχολίαζε ο αναγνώστης του Κουρδιστού Πορτοκαλιού Νίκος Παπαδάκης τις επιδόσεις του ΣΔΟΕ, ο οποίος κλείνει μάτια και αυτιά μπροστά σε λίστες τύπου Λαγκάρντ καθώς και στα μυκονάτικα Νammos και κυνηγάει την μαρίδα!
Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρεις έρχονται οι New york  Times να πουν τα ίδια αλλά αυτή τη φορά σε ένα κοινό εκατομμυρίων αναγνωστών από ολόκληρο τον πλανήτη, οι οποίοι πληροφορούνται έκπληκτοι το πόσο αποτελεσματικοί είναι οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας-ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με ισχυρά ονόματα!

Απολαύστε το δημοσίευμα των Times-όλος ο πλανήτης μας πήρε χαμπάρι αλλά ο Στουρνάρας στρουθοκαμηλίζει.

Στο χαοτικό φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και το εντυπωσιακό εύρος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, αναφέρονται με άρθρο τους οι Νιου Γιορκ Τάιμς, επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι πολίτες έφθασαν σε σημείο να κυνηγούν και να αποδοκιμάζουν δημοσίως τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι πληρώνουν οι «μικροί», ενώ τα «μεγάλα ψάρια» δεν τα αγγίζει κανείς.
Κάνοντας αναφορά στα πρόσφατα έκτροπα κατά την διάρκεια ελέγχων του ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις, όπως π.χ. στις Αρχάνες της Κρήτης, όπου φορολογούμενοι συγκρούστηκαν δημοσίως με τους ελεγκτές, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας είναι η ευρεία φοροδιαφυγή που στερεί από την κυβέρνηση τα έσοδα που τόσο έχει ανάγκη.
«Όπως όμως δείχνουν περιστατικά όπως το παραπάνω, κάθε άλλο παρά καλά πηγαίνει η προσπάθεια ελέγχου και συλλογής φόρων», αναφέρει στο άρθρο.
«Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά και ιδιαιτέρως αυτά που στοχεύουν στους πλούσιους.Οι απόπειρες αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος, όπως τονίζουν ορισμένοι λογιστές, δημιούργησαν ένα τέτοιο μπερδεμένο συνονθύλευμα νόμων που θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, για να γίνουν κατανοητές (οι νέες ρυθμίσεις)» σημειώνεται.
Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα περίπου 2000 ονόματα υπόπτων για φοροδιαφυγή για την οποία εκφράζουν την αγανάκτησή τους πολλοί απλοί πολίτες, αφού κανείς από όσους βρίσκονται στην λίστα δεν έχει υποστεί συνέπειες μέχρι στιγμής .
«.Η απουσία δράσης που να είναι ορατή, αποτελεί ένας από τους λόγους τους οποίους πολλοί Έλληνες επικαλούνται για να (αιτιολογήσουν) την απέχθεά τους προς τις φοροεισπρακτικές απόπειρες. Οι λογιστές λένε ότι και οι προσπάθειες για να μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα έχουν αποτύχει» προσθέτει η εφημερίδα, παραθέτοντας δηλώσεις του λογιστή- φοροτεχνικού, Αντ. Μουζάκη, ο οποίος εξηγεί:
«Στόχος ήταν ένα απλοποιημένο σύστημα. Τώρα αυτό που έχουμε δεν είναι απλοποιημένο. Είναι ένα χάος».
«Στο τέλος, ο μικρός είναι αυτός που χτυπιέται, απλώς επειδή είναι πιο εύκολος στόχος. Δεν πρόκειται για συνωμοσία ενάντια στους μικρούς. Απλώς οι τελευταίοι δεν έχουν δικηγόρους ή φίλους για να τηλεφωνήσουν εκ μέρους τους στους πολιτικούς» υποστηρίζει ο Τρύφων Αλεξιάδης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων.

Δείτε τώρα πως ο αναγνώστης μας Νίκος Παπαδάκης σχολίαζε το αφιέρωμα Κοντομηνά-Alpha στον ΣΔΟΕ





Από τον αναγνώστη μας Νίκο Παπαδάκη λάβαμε το παρακάτω  σχόλιο για την εκπομπή του Alpha με θέμα τον ΣΔΟΕ.

"Μια εντυπωσιακή εισβολή  του (Alpha) Κοντομηνά στα άδυτα του ΣΔΟΕ με το φακό της εκπομπής Αυτοψία του Αντώνη Σρόιτερ. 

Ίσως ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στασινόπουλος να γνωρίζει τον λόγο που αισθάνθηκε την ανάγκη να παρουσιάσει σε δημόσια θέα άνδρες και γυναίκες του ΣΔΟΕ οι οποίοι 2 χρόνια τώρα έχουν καταφέρει να εισπράξουν μια τρύπια δεκάρα από την λίστα Λαγκάρντ αλλά και από τις υπόλοιπες λίστες των μεγαλόσχημων φοροφυγάδων-ανάμεσα στους οποίους και κάποιοι ζούπερ ντούπερ μηντιάρχες.

Κι αν από τους εμπλεκόμενους στην λίστα Λαγκάρντ οι άνδρες του ΣΔΟΕ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε μια τρύπια δεκάρα έδειξαν όμως όλο τους το ταμπεραμέντο στο Πρασονήσι. Εδώ τα λαγωνικά του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι κάποιοι που είχαν σχολή Kitesurf δεν κόβανε αποδείξεις!

Μάλιστα καμάρωναν που κατάφεραν- νεαροί (και νεαρές) συνάδελφοί τους- να εντοπίσουν τους παραβάτες αφού προσποιήθηκαν ότι θέλουν να μάθουν το άθλημα.

Την ίδια στιγμή που έφτασαν ως το Πρασονήσι για να εντοπίσουν φοροφυγάδες επιτρέπουν στο Nammos της Μυκόνου να χλευάζει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας-ανάμεσα σ΄αυτές φυσικά και τον ΣΔΟΕ.

Στη διάρκεια της εκπομπής έγινε αναφορά και στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ και για μια ακόμη φορά μας υποσχέθηκαν ότι σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο ίδιος ο Στασινόπουλος το δήλωσε ευθαρσώς. Η αναφορά στην λίστα Λαγκάρντ κράτησε κράτησε μόνο 2΄. 

Πέρα από την δημοσιογραφική επιτυχία του Σρόιτερ οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και στον επιχειρηματία Κοντομηνά την μαγκιά του να εισβάλλει στον ΣΔΟΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: