Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Θέλουν κι άλλους ανέργους. Υπάρχει ο κίνδυνος οι εργοδότες, αφού θα έχουν διαβουλευτεί με τους εργαζομένους, μετά να απολύουν ελεύθερα και... νόμιμα...

Στη χώρα όπου έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης πάνω από 1.000.000 άνθρωποι μέσα σε τρία χρόνια, η κυβέρνηση προαναγγέλλει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα, διά στόματος του υφυπουργού Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, το υπάρχον σύστημα ξεπερασμένο.
Κι ενώ η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% ανά μήνα για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 150 άτομα, η παγίδα για τους εργαζόμενους «κρύβεται» αλλού.
Πιέσεις.
Ειδικότερα, ασκούνται πιέσεις -από εργοδοτικούς φορείς και τρόικα- για την κατάργηση της πρόβλεψης του νόμου να εγκρίνεται από τον περιφερειάρχη και από τον υπουργό Εργασίας το «σχέδιο βιωσιμότητας» της επιχείρησης, αν αυτό έχει απορριφθεί από τους εργαζόμενους. Η μνημονιακή πρόταση αλλαγής του πλαισίου θα. υποχρεώνει τον εργοδότη απλώς να διαβουλεύεται το «σχέδιο» με τους εργαζόμενους ώστε να μπορεί να απολύει «νομίμως» και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με τους εργαζόμενους.
Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι «η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το θεσμικό πλαίσιο», ενώ παραδέχτηκε την ανικανότητα του κράτους να πραγματοποιήσει ελέγχους, περιγράφοντας μια -υπαρκτή ωστόσο- κατάσταση όπου «ο άλφα ή ο βήτα επιχειρηματίας αποφασίζει αυθαίρετα να σταματήσει τη δραστηριότητα της επιχείρησης».
Ο υφυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μελετήσει τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και αποκάλυψε ότι υπάρχει και σχετική. «επίκληση που έχουν κάνει οι εργοδότες και οι μεγάλες επιχειρήσεις για την οικονομική βιωσιμότητά τους».
Η σχετική μελέτη έχει ανατεθεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, το οποίο θα την παραδώσει στην ελληνική κυβέρνηση μέσα στον Νοέμβριο, και, όπως είπε ο κ. Κεγκέρογλου, «θα την εξετάσουμε και θα δούμε τι μεταβολές πρέπει και αν πρέπει να γίνουν».
Από την πλευρά της η κ. Μπόλαρη κατήγγειλε ότι «γίνεται ένα όργιο με τη χρήση του άρθρου 99 και την πτώχευση επιχειρήσεων από πολλούς και συγκεκριμένους επιχειρηματίες αυτή τη στιγμή», με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν ούτε τις αποζημιώσεις τους να διεκδικήσουν ούτε το επίδομα ανεργίας να πάρουν.

  

Οι πραγματικές προθέσεις.
Ο υφυπουργός στη συνέχεια προσπάθησε να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα της ρύθμισης, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε και να λέμε στους εργαζόμενους που έχουν οδηγηθεί στην ανεργία με τις αποφάσεις των εργοδοτών ότι καλά είστε ως όμηροι». Πρόσθεσε ακόμη, φανερώνοντας και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, ότι «θα πρέπει να εξετάζονται οι πραγματικές συνθήκες όταν μια επιχείρηση κάνει αίτημα ομαδικών απολύσεων με ένα σχέδιο βιωσιμότητας και ζητά μείωση προσωπικού που να υπερβαίνει το όριο του 5%».
Για τον λόγο αυτό, επισήμανε ότι πρέπει να εμπλακούν και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών στη «διαδικασία εξέτασης των πραγματικών δεδομένων της επιχείρησης».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε πάντως ότι οι απελευθερωμένες ομαδικές απολύσεις θα είναι στοχευμένες και σε συγκεκριμένους κλάδους, π.χ. τις τράπεζες.
Η κ. Μπόλαρη υπενθύμισε ακόμη τη σχετική «νεφελώδη» απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, όπου άφηνε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

Του Χάρη Ιωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: