Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η Π Ε Ι Ρ Ο Σ. Από την Απελευθέρωση στο Έπος του ’40. (Δείτε και δύο βίντεο με σπάνιο ιστορικό αρχείο.)






Γράφει ο Χρήστος Αρ. Παπακίτσος




Γιορτάζεις με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός αν το γνωρίζεις καλά, αν συμμετέχοντας σ’ αυτό έζησες από κοντά τις σημαντικότερες καμπές του και συνέβαλες με τις δυνάμεις σου στην επέλευσή του. Όταν όμως οι γενιές που γιορτάζουν τέτοια γεγονότα απομακρύνονται πολύ ή λίγο από αυτά, για να τα νιώσουν και να αισθανθούν την αξία και το μεγαλείο τους, πρέπει να τα διδαχθούν από εμπνευσμένο δάσκαλο που τα μελέτησε καλά σε όλες τις λεπτομέρειές τους, που τα αφομοίωσε πλήρως και τα αναπαράγει από το περίσσευμα της ψυχής και της γνώσης του, με τρόπο εποπτικό, με εικόνες και ήχους, με χορούς και τραγούδια, με απαγγελίες και ομιλίες, με ήθη και έθιμα και κυρίως, με τους πόθους και τα οράματα εκείνης της εποχής.
Μια τέτοια καταπληκτική προσομοίωση της αγωνιστικής περιόδου από το 1881 έως και το Έπος του ’40 παρουσίασε ο Αγναντίτης συγγραφέας κ. Χρ. Τούμπουρος την 25-10-2013 από τη σκηνή του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης.




Τυχεροί ήμασταν όσοι κατακλύσαμε την ευρύχωρη αίθουσα προβολής του μνημειώδους αυτού έργου και παρακολουθήσαμε έκθαμβοι και με περισσή κατάνυξη την με αριστοτεχνικό τρόπο προσομοίωση του αδιάλειπτου αγώνα και της ασίγαστης αγωνίας των Ηπειρωτών για ελευθερία, τιμή και αξιοπρέπεια. Απολαύσαμε ένα έργο-Ποίημα, μια σπάνια πνευματική δημιουργία, μια κατάθεση ψυχής, μια επιτομή της ιστορίας των ηρωικών εκείνων χρόνων!





Εγκαταλείψαμε την αίθουσα έμπλεοι ενθουσιασμού, με αναπτερωμένο το εθνικό μας φρόνημα, αναβαπτισμένοι στα εθνικά μας ιδανικά, γεμάτοι υπερηφάνεια για την Ελλάδα μας, για την Ήπειρό μας και μεθοδικώς προγυμνασμένοι να γιορτάσουμε, με πλήρη συνείδηση της σημασίας της, την επέτειο του ΟΧΙ, την εποποιΐα του ’40.
Θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα κ. Χρ. Τούμπουρο, σε όλους τους συντελεστές της άρτιας παρουσίασης του έργου του, αλλά και στον δραστήριο και πρωτοποριακό σε ιδέες και πολιτιστική προσφορά Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης, με τη φροντίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η θαυμάσια αυτή εκδήλωση!
Προσωπικά εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στον συγγραφέα και σε όλους τους συντελεστές της επιτυχούς προβολής του έργου του, τόσο για την πρόσκληση όσο και για τη μέθεξή μου στο ηρωικό πνεύμα εκείνης της εποχής, στο ήθος και το "έθος" των κοντινών μας προγόνων, με τα οποία γαλουχήθηκαν και οι νεώτερες γενιές των Ηπειρωτών, οι σημερινές γενιές.




Δεν υπάρχουν σχόλια: