Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το βιβλίο ''΄Εκθεσις των γενομένων ζημιών εν γένει Ηπείρου , από της κηρύξεως του ελληνο-ιταλικού πολέμου (28 - 10- 40) μέχρι της τελικής απελευθερώσεώς της - Οκτώβριος 1944'', έχει επανεκδοθεί και πωλείται από το βιβλιοπωλείο Διονυσίου Καραβία, Ασκληπιού 35, στο Κέντρο της Αθήνας.


 Με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Π. Βούλγαρη από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΕΩΣ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ έγινε η καταγραφή των ανθρώπινων απωλειών και ζημιών  στην Ήπειρο, από την 28η Οκτωβρίου 1940 μέχρι τον Οκτώβριο του 1944.


Πρώτη η Ήπειρος δέχτηκε την εισβολή των Φασιστών του Μουσολίνι με τους συμμάχους τους Αλβανούς το 1940, ακολούθησαν μετά οι Γερμανοί

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΗΣ ΜΕ συντονιστή τον τότε Υπουργό Παιδείας Ακαδημαϊκό και καθηγητή, Δημήτριο Μπαλάνο και Πρόεδρο της Ηπειρωτικής Εταιρείας Αθηνών, σε ελάχιστο χρόνο τελείωσε με μεγάλη επιτυχία τεράστιο Εθνικό έργο.

Μέλη της επιτροπής :
Ο Αντιστράτηγος Βασίλειος Μελάς,
Ο ΑκαδημαΪκός και καθηγητής Ιωάννης Τρικκαλινός ,
Ο- Διευθυντής Τραπέζης Ανατολής και μετά Τραπέζης Πειραιώς,ΝικόλαοςΓεωργιάδης και
Ο Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Πέτρος Δόβας.

Το πολύτιμο Αρχείο της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΕΥΝΗΣ για πολλά χρόνια ήταν στην Ηπειρωτική Εταιρεία Αθηνών. Το επεξεργάστηκε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Η.Ε, Αλεξ. Μαμμόπουλος και έγινε το 58ο βιβλίο της Η.Ε. το 1987 με 178 σελίδες. Το 2010 ανατυπώθηκε.
Τώρα  το Αρχείο βρίσκονται στα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: