Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

1 ευρώ η συνταγή, 5 ευρώ το εισιτήριο, 25 ευρώ η εισαγωγή! Σε τιμοκατάλογο καφενέ εξελίσσονται οι παροχές υγείας στον έλληνα ασφαλισμένο από τον τηλεμπουμπούκο υπουργό!



Πέρα από τα 5 ευρώ του εισιτηρίου και τα 25 ευρώ της εισαγωγής, ο Έλληνας ασφαλισμένος καλείται τώρα να πληρώσει και το 1 ευρώ στο φαρμακείο ανά συνταγή [εδώ]. Σε τιμοκατάλογο καφενέ εξελίσσονται οι παροχές υγείας στον έλληνα ασφαλισμένο. Η δε προχειρότητα των μέτρων θα ταίριαζε μόνο σε τριτοκοσμική χώρα...


Όταν ξεκίνησε το μέτρο με το εισιτήριο των 5 ευρώ στο ΕΣΥ, δημιουργήθηκε ένας σάλος. Οι συνδικαλιστές ξεσηκώθηκαν και στα περισσότερα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας δεν άφηναν τους ασθενείς να πληρώσουν, μοιράζοντας έντυπα που υποστήριζαν τη δωρεάν υγεία. Κατόπιν, ξεκίνησαν να παίρνουν το χρηματικό αντίτιμο επιλεκτικά. Η κάθε νοσηλεύτρια, η οποία προφανώς ήταν αναρμόδια, έπαιρνε χρήματα από όποιον έβρισκε αντιπαθή ή εριστικό, απέφευγε να πάρει από το γνωστό, τον συγγενή, το συνάδελφο εκτός υπηρεσίας. Μετά από όλο αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, ήρθε νέα οδηγία από το Υπουργείο Υγείας, στην οποία προσπάθησαν να ορίσουν το επείγον ως το περιστατικό που δε θα πληρώνει, κάτι που προφανώς είναι δύσκολο να γίνει με πρωτόκολλο. Για να σας εξηγήσω με απλό τρόπο, ένας διοικητικός υπάλληλος που θα εισπράττει δε μπορεί να κάνει διάγνωση ενός περιστατικού για το αν είναι επείγον ή όχι. Οπότε, ακόμη επικρατεί ένα μπάχαλο, άλλοι πληρώνουν και άλλοι όχι, κάτι που βρίσκεται στη δυνητική ευχέρεια του «εισπράκτορα», κυρίως στην επαρχία.

Έπειτα, ήρθε το 25ευρω της εισαγωγής, το οποίο υπογράφηκε επί υπουργίας Λυκουρέντζου, με τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του ποσού μεταξύ υπουργείου και τρόικας, έχοντας ως μάξιμου τα 25 ?. Στην αρχή, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι θα ανατρέψει το μέτρο, κατόπιν ανέφερε ότι έχοντας επιτύχει τους οικονομικούς στόχους θα διαπραγματευτεί τη μείωση του ποσού και στο τέλος, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις και υπερωρίες των καθαριστριών του Υπουργείου Υγείας να σφουγγαρίζουν κάθε τόσο τον ιδρώτα του Άδωνη από το πάτωμα, καταλήξαμε στα 25 ευρώ ή αλλιώς ακόμη μια επιβεβαίωση της .επαναδιαπραγμάτευσης. Σαμαρά. Τώρα, στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας τον οποίο γυροφέρνουν ως όρο σύσσωμοι ο υπουργός και οι υφυπουργοί προστίθεται και το 1 ευρώ ανά συνταγή, λες και είμαστε σε γυφτοπάζαρο.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πέρα από τους επίσημους φόρους, κάθε υπουργείο ανακαλύπτει και από νέο φόρο για να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά του τομέα του, επιβεβαιώνοντας την προχειρότητα και την ανοργανωσιά του κράτους. Μάλιστα, σε κάθε μέτρο, χρησιμοποιούν συναισθηματισμούς, όπως επί παραδείγματι τα 25 ευρώ που θα γίνουν κουμπαράς για τους ανασφάλιστους, για να δημιουργήσουν τύψεις και αναστολές στον Έλληνα πολίτη. Προφανώς, το δούλεμα πάει σύννεφο καθώς αν υπήρχε τέτοια συμφωνία θα ήταν καταγεγραμμένη στο μεσοπρόθεσμο και όπως αντιλαμβάνεται ο μέσος κοινός νους, η τρόικα δεν έβαλε τα 25 ευρώ για τους ανασφάλιστους. Ο δε Υπουργός Υγείας, περιφέρεται ως περιπλανώμενος κομπογιαννίτης από κανάλι σε κανάλι και μιλά για κοινωνικά κριτήρια ή για το γεγονός ότι τα 25 ευρώ θα τα δίνει ο έλληνας πολίτης μία φορά στα 10 χρόνια καθώς αυτός είναι ο μέσος όρος εισαγωγής, θυμίζοντας περισσότερο πωλητή χαλιών παρά υπουργό.

Ασόβαροι μέχρι το τέλος και υπό τους ήχους της μεταρρύθμισης στο πρωτοβάθμιο επίπεδο στην υγεία, δε γνωρίζω τι στο καλό είναι ικανοί να κάνουν οι σημερινοί διοικούντες. Το σχέδιο έχει αναλάβει ο Κυριάκος Σουλιώτης, τον οποίο προσωπικά εκτιμώ για τις γνώσεις του στο χώρο (καθηγητής πολιτικής υγείας) αλλά πάνω από αυτόν υπάρχουν υπουργοί που δε μπορούν ακόμη να διαχωρίσουν τις βαθμίδες στην υγεία. Δηλώνω οπαδός της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, μία προσπάθεια που ξεκίνησε με νομοσχέδιο ο αξιόλογος Υπουργός Υγείας της ΝΔ κ. Δοξιάδης το 1978 αλλά απέτυχε. Εν συνεχεία, ακόμη μία αποτυχημένη προσπάθεια χρεώνεται στον Παρασκευά Αυγερινό το 1983. Συγκρίνοντας τον Άδωνη με τους 2 προαναφερθέντες, ειλικρινά, τρέμω για το αποτέλεσμα μίας μεταρρύθμισης. Ας ελπίσουμε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Προς το παρόν, αναμένουμε τη διαβούλευση. Μέχρι τότε, ας πάψουν να μιλούν για δωρεάν υγεία o Άδωνις και οι συν αυτώ, εκτός αν τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά!


Δεν υπάρχουν σχόλια: