Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

"Το Ημερολόγιο" του Ιωάννη Μ. Ρέντζου, παρουσιάστηκε το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013,. σε ειδική εκδήλωση στην Πρέβεζα.

"Το Ημερολόγιο" του Ιωάννη Μ. Ρέντζου

Εικόνες από μια πολύ διαφορετική αλλά όχι τόσο μακρινή Πρέβεζα ζωντάνεψαν μέσα από το Ημερολόγιο του Ιωάννη Μ. Ρέντζου που παρουσιάστηκε σε μια λιτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Πρέβεζας στην Πλατεία Κολοβού. 

Διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργος Κούρτης, ο ομότιμος καθηγητής της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Παπακώστας, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις Νίκος Δ. Καράμπελας, ο αναπλ. καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής, Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος, ο καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος και ο λέκτορας (υπό διορισμό) στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Βασίλης Αυδίκος κατέθεσαν τις απόψεις τους για το Ημερολόγιο και την αξία του ως ιστορική ζωντανή μαρτυρία.


«Το Ημερολόγιο» περιλαμβάνει τις καταγραφές που έκανε ο αείμνηστος Ιωάννης Μ. Ρέντζος από την τερματική φάση της οθωμανικής περιόδου της Πρέβεζας και αποτελεί ένα χρονικό της εποχής μέχρι την Απελευθέρωση.



IMG 0919

Ο Ιωάννης Μ. Ρέντζος ήταν εξέχων εμπορευόμενος, με μεγάλη δραστηριότητα εισαγωγών από την Τεργέστη και τη Μασσαλία καθώς και εξαγωγών τοπικών προϊόντων στο Λονδίνο, την Αλεξάνδρεια, την Τύνιδα και άλλες πόλεις.

Ήταν όμως και ιδιαίτερα αφιερωμένος στα κοινά και διετέλεσε δήμαρχος της Πρέβεζας το 1921-1922 και 1929-1933. Ο Ι.Μ. Ρέντζος είχε την πρόνοια να καταγράφει όλα τα γεγονότα της εποχής του και έτσι έχουμε μια πιστή καταγραφή της πορείας της πόλης σε Ημερολόγιο, το οποίο επιμελήθηκε με προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα ο εγγονός του και δημοτικός σύμβουλος σήμερα κ. Ιωάννης Ρέντζος.

Να σημειώσουμε πως ένας δεύτερος τόμος, που είναι υπό έκδοση, θα περιλαβει τις καταγραφές της πρώτης, μετά την απελευθέρωση, εικοσαετίας, 1913-1933.


Δείτε σχετικό βίντεο από την παρουσίαση.




www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: