Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Μεγάλη η οικονομική «αιμορραγία» της Ηπείρου από το παράνομο διασυνοριακό εμπόριο. '''Oλα μισοτιμής'' από την Αλβανία.


Καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει στη χώρα μας και ενώ οι τιμές βασικών αγαθών της καθημερινότητας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εντείνονται ορισμένα φαινόμενα τα οποία πηγάζουν από την δύσκολη αυτή κατάσταση, κάνοντας ακόμα χειρότερα τα πράγματα για επαγγελματίες και ελληνικές επιχειρήσεις.


Ένα απ' αυτά είναι το παράνομο διασυνοριακό μικροεμπόριο που αναπτύσσεται συνεχώς ανάμεσα στην Ήπειρο και την γειτονική Αλβανία, όπως εξάλλου συμβαίνει και βορειότερα, στην Μακεδονία και τις χώρες που συνορεύουν μ' αυτήν.
Το μέγεθός του εμπορίου αυτού τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς η «αιμορραγία» κατανάλωσης ελληνικού εισοδήματος σε γείτονες χώρες αγγίζει περίπου τα 5,5 δις ευρώ, όπως καταδεικνύει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Γι' αυτό και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου ζητώντας να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.


«Εισάγονται» φυτά, ποτά, τρόφιμα ακόμη και.. ξύλα!
Στην  περιοχή μας είναι διαπιστωμένο γεγονός ότι εισάγονται, όχι βεβαίως μέσω των Τελωνείων, τρόφιμα, ποτά, αρωματικά φυτά και διάφορα άλλα είδη τα οποία διατίθενται προς πώληση απ' τους ίδιους τους «εισαγωγείς» τους, ή από συνεργάτες τους στην Ελλάδα, χωρίς φυσικά να υπάρχουν νόμιμα παραστατικά!
Όπως ήδη έχει γράψει ο «Π.Λ.», Αλβανοί τα καλοκαίρια περνούν συχνά στα ελληνικά βουνά μαζεύουν τσάι και ρίγανη, επιστρέφουν στον τόπο τους, τα συσκευάζουν και τα φέρουν στην Ήπειρο παράνομα (συνήθως με ζώα από δύσβατα μονοπάτια) προς πώληση, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη! Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει το χειμώνα με τα καυσόξυλα, τα οποία κόβουν σε μεγάλες ποσότητες στα βουνά του Γράμμου και στη συνέχεια τα φέρνουν και τα πουλάνε στην Ελλάδα.
Το παράνομο διασυνοριακό εμπόριο με την Αλβανία δεν αφορά μόνο τα συγκεκριμένα είδη αλλά και πολλά άλλα, όπως για παράδειγμα μία ευρεία γκάμα λαχανικών και φρούτων (σκόρδα, κρεμμύδια κ.λ.π.), ζωντανά αρνιά και κατσίκια μέσα απ' τα βουνά, ενώ παλιότερα κάποιοι έφερναν ακόμα και. ψάρια από την Αλβανία, τα οποία πουλούσαν στην Γιαννιώτικη αγορά!

Παραγγελίες για Κονιάκ!
Οι τιμές όλων αυτών των εισαγόμενων από την Αλβανία ειδών είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τα τοπικά προϊόντα κι αυτός είναι ο λόγος που προσελκύουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ανεξάρτητα από το αν η ποιότητά τους είναι αμφίβολη, αφού δεν υφίστανται κανέναν από τους ελέγχους της Ε.Ε.. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι, όπως ανέφεραν στον «Π.Λ.», ότι Αλβανός επισκέπτης σε ακριτικό χωριό του Νομού Ιωαννίνων έπαιρνε πρόσφατα παραγγελίες για να φέρει κονιάκ από την γειτονική χώρα! Οι ποσότητες που του παρήγγειλαν ήταν λίγες αλλά από αρκετούς, δεδομένης της χαμηλής τιμής που έχει το συγκεκριμένο ποτό στην Αλβανία. Εκεί το κονιάκ πωλείται έναντι 5 ευρώ τα 750 γραμμάρια, ενώ εδώ κοστίζει γύρω στα 18 ευρώ!

Ποιος να υποψιαστεί
Όσον αφορά τους ελέγχους στα Τελωνεία, αυτοί -και σωστά- επικεντρώνονται σε σημαντικά ζητήματα, όπως τα ναρκωτικά, οι ταυτότητες των οχημάτων που διακινούνται κ.λ.π.. Κανείς συνήθως δεν μπαίνει σε υποψία να απαγορεύσει την εισαγωγή πέντε - έξι μπουκαλιών κονιάκ, για παράδειγμα ή μερικών δεσμίδων τσαγιού και ρίγανης! 
Η μεγαλύτερη όμως διακίνηση γίνεται με ζώα από δύσβατα μονοπάτια που δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. Έτσι το εμπορικό. αλισβερίσι είναι διαρκές και γίνεται ουσιαστικά χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια.
Πέρα από τους ίδιους τους Αλβανούς, υπάρχουν και συμπατριώτες μας που συχνά - πυκνά ταξιδεύουν πλέον στην γειτονική χώρα για να κάνουν διαφόρων ειδών ψώνια και προμήθειες που λένε ότι τα βρίσκουν πιο φθηνά!

Θύμα οι επιχειρήσεις
Το φαινόμενο των διασυνοριακών μετακινήσεων και του εμπορίου που παρατηρείται στην Ήπειρο έχει και τα θύματά του κι αυτά δεν είναι άλλα από τις τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως των ακριτικών χωριών μας, που χάνουν, όπως είναι φυσικό, πελάτες και μειώνεται ο τζίρος τους σε μία ούτως ή άλλως δύσκολη περίοδο γι' αυτές, μέσα στην οποία αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Αναφερόμενος στο διασυνοριακό εμπόριο, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σε χθεσινή παρέμβασή του τονίζει πως «είναι ένα ζήτημα που η Κυβέρνηση πρέπει να αναλύσει και στο οποίο πρέπει να δώσει λύσεις».
Το ελληνικό εμπόριο δεν είναι δευτερεύων παράγοντας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αντίθετα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, σημειώνει ο κ. Κορκίδης, προσθέτοντας πως η «αιμορραγία» η οποία προκύπτει από την κατανάλωση ελληνικού εισοδήματος σε γείτονες χώρες, αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 5,5 δις ευρώ.

Ο ρόλος των Περιφερειών
Προχωρώντας και λίγο παραπέρα, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ καταθέτει και την πρότασή του για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το ρόλο των Περιφερειών μέσα στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης είναι, όπως επισημαίνει, «να φτιαχτεί μια σφριγηλή εσωτερική αγορά η οποία θα λειτουργήσει ως υπόστρωμα της εξωστρέφειας. Θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής εμπορικής επιχείρησης - ποιότητα υπηρεσιών, ποικιλία προϊόντων, θετική εικόνα καταστημάτων - και να προσεγγίσουμε ξανά το εγχώριο καταναλωτικό κοινό. Αυτό θα πρέπει να είναι το στοίχημα των Περιφερειών στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 - 20».

Δεν υπάρχουν σχόλια: