Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Πετάξαμε πάνω από 24 δις για εξοπλιστικά από το 1996 μέχρι σήμερα!

yperkostologhmena-oplika-systhmata-kai-antistathmistika-poy-hellip-xathhkan

Πάνω από 24 δισ. ευρώ έχουν δοθεί για εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων από το 1996 έως σήμερα, με συμβάσεις για γέλια και για κλάματα. 

Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά υπερκοστολογημένα οπλικά συστήματα, συμφωνίες που ήταν χαριστικές για τις ανάδοχες εταιρίες , μηχανήματα που χρυσοπληρώνονταν και όταν θέτονταν σε λειτουργία έπαιρναν φωτιά ( προσομοιωτές από τι Ισραήλ για τα F-16) , συστήματα που αν και αγοράστηκαν δεν παραδόθηκαν ποτέ, ή που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς δεν ήταν συμβατά , εκσυγχρονισμοί πλοίων που η λαμαρίνα τους θα σάπιζε τα επόμενα χρόνια... Και οι περιγραφές αυτές δεν έχουν αρχή και τέλος. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν τα γερμανικά υποβρύχια που αν και έχουμε δώσει 2 δις ευρώ αντί για έξι έχουμε παραλάβει μόλις ένα και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν θα πάρουμε τα υπόλοιπα και πότε ενώ με την τροποποίηση της σχετικής σύμβασης που φέρει την υπογραφή του Ευάγγελου Βενιζέλου χρεωθήκαμε με άλλο ένα επιπλέον δις ευρώ. 

Όλα αυτά αποβαίνουν εις βάρος της εθνικής ασφάλειας. Δόθηκαν ιλιγγιώδη ποσά για να εξοπλιστεί η χώρα , δεν απέκτησε την απαιτούμενη αμυντική ισχύ και τώρα δεν μπορούμε να την ενισχύσουμε καθώς δεν υπάρχουν χρήματα ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε ανταλλακτικά. 

Αν η Ελληνική Δικαιοσύνη θελήσει να εμβαθύνει στο θέμα αυτό τότε ολόκληρο το δικαστικό σώμα πρέπει να ασχοληθεί για δεκαετίες με τις περίεργες αυτές συμβάσεις και με τα εμπλεκόμενα άτομα. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά των συμβάσεων από το 1999 έως και το 2003 , όπως καταγγέλλουν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, ήταν οι δυσθεώρητες προκαταβολές που έφταναν και το 80% χωρίς να εξασφαλίζεται ουσιαστικά η παράδοση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων , τα ατελείωτα "παραθυράκια" που στήνονταν στις πολυσέλιδες αυτές συμβάσεις, τις τραγικές ελλείψεις που υπήρχαν και οι οποίες έπρεπε να χρυσοπληρωθούν μετά για να καλυφθούν ... 

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης έδωσε 1,2 δισ. για να αγοράσει κάποια άρματα μάχης τελευταίας τεχνολογία αλλά χωρίς πυρομαχικά... Ακόμα τα χρυσά Λέοπαρντ του Άκη Τσοχατζόπουλου παραμένουν χωρίς πυρομαχικά και δεκάδες F-16 αγοράστηκαν χωρίς...συστήματα αυτοπροστασίας (ASPIS II). 

Όσο για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που συνόδευαν τις συμβάσεις για εξοπλιστικά περιείχαν ένα άλλο πάρτι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ . Χρήματα που γράφονταν στα χαρτιά και δεν έφτασαν ποτέ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία... Το ύψος των χρημάτων αυτών φτάνει τα 290.000.000 ευρώ. 

Για να γίνουν αντιληπτές οι σκανδαλώδεις διατάξεις των συμβάσεων που υπογράφονταν αναφέρουμε ότι στην αγορά των ελικοπτέρων Apache ο αντιπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρίας Boeing κανόνιζε το αντισταθμιστικό όφελος στην Ελλάδα να είναι η ...επιδότηση ή ανάθεση έργου σε θυγατρική του εταιρία. Και αυτό γίνονταν δεκτό και υπογράφονταν.

Τι άλλο να πει κανείς....

Από τον Γιάννη Κοκκινίδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: