Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Κερδίζουν το στοίχημα τα παράλια της Ηπείρου.


Θετικές είναι οι εκτιμήσεις και τα μηνύματα που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τον αριθμό των επισκεπτών στα παράλια της Ηπείρου τους θερινούς μήνες. Μία μικρή πρώτη γεύση, απολύτως ενθαρρυντική, αλλά και ενδεικτική του νέου τρόπου τον οποίο θα ακολουθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αποτέλεσε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου ο αριθμός των μεμονωμένων επισκεπτών που εμφανίστηκαν ξαφνικά στα παράλια ψάχνοντας δωμάτιο για μία ή δύο διανυκτερεύσεις ήταν απρόσμενα μεγάλος. Από την άλλη, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και του ΕΟΤ, τα ποσοστά της επισκεψιμότητας θα είναι αυξημένα στο τέλος του καλοκαιριού σε σχέση με το 2012, αφού ήδη έχουν κλειστεί σημαντικές συμφωνίες με tour operators από το εξωτερικό. Η βασική διαφοροποίηση των ηπειρωτικών παραλιών σε σχέση με τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας έχει να κάνει με την προέλευση, αλλά και το εισόδημα των επισκεπτών από το εξωτερικό, καθώς η περιοχή μας υπολείπεται σε βασικές υποστηρικτικές υποδομές για να προσελκύσει επισκέπτες με ακριβά βαλάντια.

 Έτσι, αυτοί κατευθύνονται προς άλλες περιοχές, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Χαλκιδική, όμως για την περιοχή της Ηπείρου και τα παράλιά της όπως εξήγησε ο διευθυντής του ΕΟΤ στην Ήπειρο Γ. Γκιώκας, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών από χώρες της Σκανδιναβίας που θεωρούνται περισσότερο προσεγγίσιμες. Η εικόνα αυτή παρατηρήθηκε σύμφωνα με τον κ. Γκιώκα, την περίοδο του Πάσχα, όπου στους ορεινούς προορισμούς της Ηπείρου παρατηρήθηκε μεγάλη πληρότητα στα πολύ ακριβά ξενοδοχεία και εξαιρετικά μικρή στα υπόλοιπα. «Αυτό εξηγείται επειδή τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και είναι θετικό το ότι γίνονται προσπάθειες από την πολιτεία, όπως είναι η επανέναρξη των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Μέχρι στιγμής υπάρχουν θετικές ενδείξεις και μηνύματα, οι κρατήσεις βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, αλλά αυτή η θετική εικόνα αφορά μόνο τα παράλια και όχι τα ορεινά των Ιωαννίνων και της Άρτας», σημείωσε ο κ. Γκιώκας.


Ξεκαθάρισμα 
Μία από τις βασικές παραμέτρους που προκαλεί έντονες συζητήσεις αυτό το χρονικό διάστημα έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους της μετακίνησης για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα προς τους ορεινούς προορισμούς της περιοχής. «Κάποτε λέγαμε ότι βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για την προσέλκυση επισκεπτών ήταν το κόστος της διανυκτέρευσης. Πλέον αυτό είναι το μικρότερο δυνατό, αφού υπάρχουν καταλύματα στην περιοχή με 25 ευρώ διανυκτέρευση και πρωϊνό, τιμές και παροχή υπηρεσιών που δεν είχαμε συζητήσει ποτέ τα προηγούμενα χρόνια. Αν υπάρχει ένα θετικό στοιχείο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι θα ξεκαθαρίσει η εικόνα στα τουριστικά καταλύματα και θα επιβιώσουν αυτά που πραγματικά μπορούν. Η Ήπειρος διαθέτει ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν, αλλά είναι η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από τη μειωμένη επισκεψιμότητα εκείνων που επηρεάστηκαν από την κρίση», σημείωσε ο κ. Γκιώκας.

 Καταλήγοντας τόνισε πως ένας από τους παράγοντες που επηρέασαν προς τη σημερινή κατάσταση είναι και ο άναρχος σχεδιασμός των προηγούμενων δεκαετιών για την ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. «Έπρεπε να γνωρίζουμε τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής με βάση τον πληθυσμό της. Δεν εφαρμόστηκαν ποτέ αυτές οι μελέτες, αλλά δεν φταίει μόνο αυτό. Στο Νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 9.700 κλίνες, που δεν είναι πολλές και αν δεν υπήρχε η κρίση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν θα υπήρχαν κενά δωμάτια. Είναι άλλα τα αίτια της πτώσης, ειδικά στα ορεινά και όχι μόνο ο μεγάλος αριθμός των καταλυμάτων», σημείωσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: